Rodák z Kolumbie se švédským pasem. Do útoku Vervy míří exotická posila

16. prosince 2019, 12:40

Václav Jáchim

Netajili se záměrem angažovat kvalitní posilu do ofenzivy, teď ji představitelé Litvínova ulovili. A je hodně exotická! Dres Vervy totiž oblékne kolumbijský rodák se švédským pasem Edwin Hedberg, jenž v minulosti okusil ruskou KHL a ještě před několika dny válel nejvyšší soutěž ve Finsku.

Pětadvacetiletý švédský dravec má kolumbijské předky, ovšem vyrůstal ve Švédsku. Hedberg se dal na hokej v klubu Östersunds IK, před devíti lety přešel do věhlasné akademie MODO v Örnsköldsviku a brzy se prosadil mezi elitu. Někdejší juniorský reprezentant Tre Kronor zamířil v létě 2014 do chorvatského Záhřebu, kde hrál tři sezony Kontinentální ligu.

Teď se blíží chvíle, kdy se v barvách Vervy předvede mezi mantinely Tipsport extraligy. „Edwin dosud působil ve finském Pori, ale nijak netajil záměr znovu odejít do jiné evropské soutěže. Ve hře bylo víc variant, zajímaly se o něj jiné týmy z SM-Liigy. Když se ale ozval Litvínov, Edwina to oslovilo," poznamenal Tomáš Krejčí ze společnosti Unlimited Sports Management, která hráče zastupuje.

Útočníka tmavé pleti si na severu Evropy vyhlédl člen sportovního managementu a skaut litvínovského klubu Rostislav Dočekal. „Edwina znám dobře z Medveščaku Záhřeb. Viděl jsem ho i ve Skellefteå a v Ässät Pori. Je to fantastický bruslař, má dobrou koncovku a je dobře technicky vybavený. Myslím si, že je pro nás jeho angažování logické, protože nám takový hráč v týmu chybí,“ řekl klubovému webu Dočekal.

Hedberg v Záhřebu hrál se Samsonem Mahbodem, oba se dobře znají. „Telefonovali si, Samson sdělil Edwinovi o klubu základní informace," připomněl Tomáš Krejčí. Hedberg by měl do ofenzivy Krušnohorců přinést pohyb, nasazení, bojovnost. A také produktivitu.

V letošní sezoně sehrál 24 utkání za Pori, ve finské nejvyšší soutěži zaznamenal devět branek a dvě nahrávky. Ve smlouvě s finským klubem měl klauzuli o uvolnění v případě zahraniční nabídky, Hedberg se na základě toho před několika dny dohodl s vedením Ässätu na ukončení kontraktu. A posléze si do konce tohoto ročníku plácl s Vervou.

Od posily si v Litvínově dost slibují. „Je to hráč, který byl vychovaný švédským hokejem. Očekáváme od něj velký přehled, technickou hru s tlakem do branky a zakončením. Je to další impuls do našeho mužstva, abychom se posunuli do vyšších pater tabulky a vytvořili tím větší konkurenci v mužstvu,“ uvedl na stránkách Vervy generální ředitel klubu Jiří Šlégr.

Útočník, který ve 134 zápasech ruské KHL zaznamenal 20 gólů a 24 nahrávek, měl do Česka původně přiletět v neděli, ovšem Hedberga zdržely administrativní problémy. Do přípravy s novým týmem se proto zapojí od úterý. Pokud všechno klapne, mohl by za Litvínov poprvé nastoupit ve středečním utkání proti Kometě Brno. „Pro Edwina je to velká výzva, na působení v Litvínově se moc těší," uzavřel jeho agent.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz