Roste Litvínovu silná generace? Máme trochu odskočený ročník, věří Goga

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V ročníku 2005 byste nenašli suverénnější tým. Naděje z Litvínova po loňském zisku zlatých medailí prožívaly v soutěži devátých tříd parádní sezonu a brousily si zuby na obhajobu titulu. Prohrály jen jediný ligový zápas. Jenže ke splnění dalšího snu už se nedostaly.

23 zápasů – 22 výher a jedna porážka, a to až na úplný závěr s Kladnem. Skóre 268:51, průměrně tedy 12:2 na jedno utkání. Co víc je potřeba říct na suverénní jízdu starších žáků Litvínova v ligové soutěži?

Tým vedl stejně jako loni hlavní trenér Radek Goga, jenž věří, že litvínovský hokej se může dočkat přílivu talentů. „Když to tak vezmu, minimálně sedm osm kluků má ten ročník hodně silných,“ pokyvuje v hodnocení sezony.

Troufnu si říct, že sezona byla z vašeho pohledu jednoznačně úspěšná, i když proběhla bez vrcholu. Jaké dojmy si z ní odnášíte?
Sezona samozřejmě byla dobrá, protože probíhala ještě suverénnějí než ta loňská. Od půlky sezony jsme prakticky ani nemuseli přemýšlet, jestli se na republiku dostaneme, nebo ne. Byli jsme první v soutěži akademií a měli jsme jít mezi nejlepší čtyři na finále, to mělo proběhnout v březnu, a hned potom v dubnu republika. Škoda, že vrchol sezony neproběhl. Mohlo to třeba dopadnout ještě líp než loni, kdy jsme republiku vyhráli, ale na akademiích jsme nepostoupili. Obhajoba by byla určitě těžší, protože všichni se zlepšují. Ale těžko teď soudit, jak by to dopadlo.

Váš mistrovský kádr z předešlé sezony zůstal pohromadě?
Defakto zůstal stejný, jen nás potkalo pár zranění, která byla i na delší dobu. Ale vždycky jsme ty hráče zvládli v kádru nahradit. Mohlo to dopadnout tak, že bychom byli na závěr sezony skoro kompletní.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Když jste tedy měli stejný tým, pořád jste vítězili a všichni reálně viděli, že vaše ambice míří k obhajobě: Jak je v takové pozici pro trenéra těžké kluky vést, aby jim to nestouplo do hlavy?
Naštěstí jsme měli i nějakou tu porážku. Turnaj Sev.en Hockey Cup jsme celkově vyhráli, ale už jsme tam narazili na Zlín, který nás měl čekat na republice, protože by taky postoupil. A ten nás dokázal porazit. Proto jsme věděli, že konfrontace šesti nejlepších týmů v republice bude těžká a nikde nebude napsáno, že musíme všechno vyhrát. Trochu nám spadlo zdravé sebevědomí, ale v tom lepším smyslu, že jsme si nemohli myslet, že všechno půjde samo, a museli jsme se taky trochu naučit prohrávat. Půlka našich kluků ještě byla na Olympiádě dětí a mládeže, kde jsme prohráli jeden blbý zápas a nepostoupili do semifinále. V té konfrontaci už jsme viděli, že v republice jsou i podobně kvalitní týmy a dá se s nimi prohrát.

„Nemohli jsme si myslet, že všechno půjde samo, a museli jsme se taky trochu naučit prohrávat.“

V ligové soutěži jste ale měli hodně suverénní výsledky. Třikrát jste nastříleli dvacet gólů, v dalších dvanácti zápasech deset nebo víc. To jste vážně tolik vyčnívali?
Nechci naši skupinu úplně porovnávat s ostatními, ale pro náš tým už asi nebyla tak kvalitní. Měli jsme tam extraligový Chomutov, Karlovy Vary a Kladno, ale ostatní nám v konkurenci už nestačili. Nechci říct, že to bylo slabé, náš tým byl dobrý. Jinde, kde hrály třeba Boleslav, Hradec, Pardubice, bylo pět šest silných týmů a pak taky slabší. Soutěž není taková, jaká by podle mě měla být. Kdyby se vždycky sešly ty lepší týmy spolu, bylo by to o něčem jiném.

A myslíte, že by šlo vymyslet jiný formát? Dát dohromady týmy s podobnou kvalitou?
Určitě by to bylo dobré. Když se s trenéry potkáváme, občas se bavíme, jestli by to šlo nějak zrealizovat. Na svazu ale prostě asi nechtějí ty ostatní kluby oddělovat, což těžko ovlivníme. Už jsme se bavili, že soutěž není pro ty nejlepší tak konkurenční, jak by měla být. Když dáme někomu dvacet gólů, není to ono. Naštěstí ale máme další zápasy, včetně projektu VTM, kde se potkají ti nejlepší.

„Kvalitních zápasů bylo dost. Opravdu jsme museli až hlídat, aby kluci neměli velkou nálož.“

Sehráli jste tedy kvalitních utkání dost?
My jsme si to i počítali do hodnocení sezony, kolik zápasů bylo v soutěži a kolik navíc. Čtyři turnaje Sev.en Hockey Cup, potom ty akademie, kde jsme hráli každý měsíc taky turnajově mezi čtyřmi týmy... Takže kvalitních zápasů bylo dost. Když to tak vezmu, opravdu jsme museli až hlídat, aby kluci neměli velkou nálož. Letos měli asi nejvíc zápasů, co kdy osmáci nebo deváťáci odehráli.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Když jste potkávali třeba týmy z východu republiky, byla tam znát nějaká odlišnost v hokejových stylech?
Těžko říct. U starších žáků nebo v dorostu už ta taktická příprava začíná. Ale spíš tam bylo vidět, kdo z kluků už hraje i za dorost a kdo čistě žákovský hokej. Kluci v dorostu už jsou přece jenom takoví větší „chlapi“ a čeká se od nich vyzrálejší hokej. Často rozhodovalo právě to, kolik měly týmy zapracovaných hráčů do dorostu. Viděli jsme, že když proti nám hrál někdo se třemi čtyřmi takovými kluky, byli to stěžejní tahouni týmu.

A jak se dařilo zapracovat hráče do dorostu vám?
Průběžně si k tomu pět šest našich nejlepších hráčů čichlo, někdo víc, někdo míň. Ale úplně stabilně se tam nikdo neusadil. Střídali to, pendlovali mezi týmy.

„Doufám, že teď v dorostu se jich co nejvíc chytne, protože tam se to začne lámat, začnou vyspívat.“

Když se podíváme do budoucna, jsou v tomhle týmu hráči, kteří mají potenciál vyčnívat i ve starších kategoriích? Může to být, když to trochu přeženu, silná generace pro Litvínov?
Podle výsledků by ty 2005ky měly být trochu odskočené. Když to tak vezmu, minimálně sedm osm kluků má ten ročník hodně silných. Doufám, že teď v dorostu se jich co nejvíc chytne, protože tam se to začne lámat, začnou vyspívat. Uvidíme, jak se někteří dostanou i do reprezentační šestnáctky. Přechod do dorostu bude pro kluky těžší, když v něm ještě nebyli úplně zapracovaní, ale myslím, že to je otázka nějakého měsíce. Věřím, že 2005ky dorost potáhnou, protože v tom dvojročníku by měly být tahouny.

Trénujete i sedmou třídu. Jak to tedy v klubu vypadá v mladších ročnících?
Konkrétně co se týká sedmé třídy, je tam menší počet kluků. Ročník je samozřejmě potřeba oživit a doplnit kluky ze spádové oblasti, z Mostu, Bíliny a podobně. Kdyby se doplnili tři čtyři kluci, tak si myslím, že by tým mohl mít sílu. I když ne takovou jako 2005, který měl opravdu tři silné lajny. Do ročníku nám ale stačí dvě dobré lajny, protože v dorostu je dvojročník a není tam potřeba mít deset kluků navíc. Ještě je to v sedmé třídě takový dětský hokej, jsou to špunti a pořád jsou mezi nimi hrozné rozdíly. Někteří jsou vyspělí a lámou to spíš silou a vyspělostí než dovedností. Naopak ti slabší kluci jsou třeba hokejovější, ale ještě nejsou vyzrálí a nejde je zatracovat, protože za tři roky v dorostu to může být obráceně.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz