Rozdíl byl markantní, přiznal Pešán. Na Karjale našel zajímavé hráče do budoucna

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

8. listopadu 2020, 15:59

Václav Jáchim

Dva zápasy proti severským soupeřům se povedly na jedničku, závěrečná bitva s Rusy nikoli. Češi nasadili omlazený kádr, v duelu s juniorskou sbornou začali dobře, jenomže selhali v koncovce a otěže duelu posléze převzal soupeř. Projevilo se, že nadaní čeští mladíci měli za zády příliš dlouhou pauzu bez utkání. I tak ale kouč Filip Pešán hodnotil jejich zařazení pozitivně.

„Jsem rád, že jsme aspoň nějak pomohli dvacítce v přípravě na mistrovství světa," konstatuje. Reprezentanti padli 0:3 a na turnaji Karjala skončili stříbrní. Pro členy trenérského štábu je ale důležitější, že poznali další kandidáty nejcennějšího dresu. I vinou okolností se ve Finsku představilo celkem 12 reprezentačních nováčků. „Spousta hráčů se tady přihlásila o nominaci na další turnaje," souhlasí Pešán.

Co chybělo českému týmu k tomu, aby na turnaji Karjala vyhrál i třetí zápas?
Chyběla nám jedna z proměněných šancí na začátku utkání, abychom třeba dostali Rusy pod tlak. To se nám bohužel nepovedlo. Soupeř hrál velmi sebevědomě. Svoje šance využil, my naopak ne.

Vstup do utkání se povedl, byť tomu chyběl gól. Proč pak tým od aktivity ustoupil?
Na téhle úrovni se nedá soupeř válcovat celých 20 minut, potažmo celé utkání. Bohužel jsme nepotvrdili úvodní několikaminutový tlak. Neproměnili jsme šance, bohužel, poté jsme inkasovali branku z přesilovky Rusů a trošku jsem začali chřadnout. Rusové se víc rozehráli. Po našem tlaku mi soupeř přišel zabržděný, konsternovaný. Ale ani potom jsme nepřidali nějakou branku, abychom ho potrápili a došli si pro vítězství.

V týmu naskočilo deset členů české dvacítky. Cítil jste na nich, že jim chybí zápasová praxe, že dlouhá pauza měla vliv na jejich výkon?
Rozdíl byl samozřejmě viditelný od prvních minut. Myslím si ale, že starší kluci pomohli těm mladším nasazením v úvodních minutách, aby juniorům dali šanci trošičku se rozkoukat. Byli po několika týdnech možná měsíce bez hokeje, bez zápasu. Bohužel, možná by ty kluky uklidnil nějaký gól, což se nestalo. Pak jsme inkasovali, a jak šel zápas do dalších minut, bylo už pak víc a víc vidět, že kondice a herní pohoda na hokejkách hráčů chybí. Už jsme nenašli sílu ten zápas otočit.

Ruská dvacítka vyhrála turnaj Karjala, ale ostatním účastníkům Euro Hockey Tour se přístup ruské strany nelíbil. Byl byste pro, aby se příště podobná akce neopakovala?
Teď to bude vypadat jako nesmyslné vyjádření, že jsme brali účast ruské dvacítky jako degradaci turnaje – a ona ho vyhrála. Ale věřte mi nebo ne, připravovat se jakkoli na tým, který má spoustu osmnáctiletých a devatenáctiletých hráčů, je něco jiného, než se připravovat na opravdovou bitvu s mužským týmem – byť třeba doplněným o několik juniorů. Za tím si prostě budu stát. Myslím, že jsme udělali dobrou věc. Reagovali jsme a nominovali také juniory. Bohužel, vypadá to jako další alibi, ale ti naši kluci prostě nejsou v herní praxi. Mě ten názor nezajímá. Já chtěl pomoci dvacítce. Kluci odehráli skvělý zápas, jsem rád, že aspoň nějak jsme pomohli juniorské reprezentaci připravit se na mistrovství světa.

Měla by se pravidla Euro Hockey Tour v tomto ohledu změnit?
Nejsem v pozici, kdy bych tyhle věci měl komentovat. Nebo že bych je detailně znal. Ale pravidlo o nenasazování takového týmu v pravidlech turnaje je. V současné covidové situaci není dle mých informací stále uzavřená nová smlouva o Euro Hockey Tour, takže ruský tým v podstatě mohl přijet, s kým chtěl.

V čem konkrétně bylo těžké připravit mužstvo v souvislosti s tím, že soupeřem bude juniorský výběr?
Nemyslel jsem tím taktickou přípravu, spíš tu mentální. Nebo morální. Chtě nechtě, kdybychom nastupovali s týmem, jako byli předtím Finové a Švédové, tak by zápas asi vypadal jinak. U hráčů, kteří jsou starších ročníků, už jenom ta nominace trošičku uvolní koncentraci na zápas. Vůbec nešlo o nějaké podcenění, o vypuštění čehokoli. Ale hrát proti juniorům je prostě něco jiného než se seniorským týmem.

Kdo z českých mladíků se vám nejvíc líbil? Splnilo jejich zařazení účel?
No, nejsem si úplně jistý, jestli to splnilo účel. Protože nejen že jsme zápas prohráli, ale ti kluci viděli, v jaké pohodě hrají jejich budoucí soupeři na mistrovství světa. Doufám, že ti hráči cítili, jak jsou Rusové v těchto věcech dál. Ať se na tom podepsala covidová situace jakkoli, ten rozdíl byl markantní – to musím říci upřímně. Ale byli tam kluci, kteří se dokázali soupeři vyrovnat. Velmi spokojen jsem byl například s Davidem Jiříčkem, ten odehrál fantastické utkání.

Jak celkově hodnotíte turnaj? Měli jste možnost otestovat řadu hráčů, kteří toho v reprezentaci zatím moc nestihli.
Poslední zápas byl po všech stránkách trošku zvláštní, víc bych se k tomu nechtěl vyjadřoval. Asi jste pochopili, o čem se celou dobu bavím. Myslím, že jsme tímto turnajem otevřeli další veliká jména pro budoucnost českého hokeje. Je vidět, že obstáli mnozí hráči ze severských zemí nebo kluci, co v reprezentaci ještě nenastoupili. Spousta z nich se možná přihlásila o nominaci na další turnaje. A možná se nám tady rodí nějaká další garnitura hráčů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz