Rozhodující nájezd Svačiny? Správně uznaný, potvrdila komise

Druhé semifinálové utkání mezi Třincem a Mladou Boleslaví rozsekly až nájezdy: jako jediný se prosadil Vladimír Svačina, tento moment vyvolal řadu otázek, a tak se k tomu vyjádřila samotná komise rozhodčích Českého hokeje.

Po prodloužení byl stav stále 0:0. V šesté sérii mohl vše rozseknout Vladimír Svačina, což se mu povedlo. Gašper Krošelj zkusil proti němu vyjet a skočil po puku. 

Útočník Ocelářů se mu ale vyhnul a skóroval. Bruslaři reklamovali, že se Svačina vracel zpátky.

„Hráč se vracel s kotoučem, neznám ale úplně pravidla. Za mě to bylo velice sporné,“ komentoval kouč Mladé Boleslavi Radim Rulík.

Situace ale byla správně posouzena, jak potvrdila komise rozhodčích.

„Hráč prováděl trestné střílení souvisle a manévrem se pouze běžnou kličkou vyhnul zakročujícímu brankáři. Zpětný pohyb puku v takovém případě není v rozporu s výkladem pravidla 24.2," oznámila komise rozhodčích v tiskové zprávě.

„Náš výklad potvrdila i komise rozhodčích IIHF, které jsme video poslali k posouzení,“ doplnil předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler.

„Za rozhodující označila, že hráč postupoval s pukem normálním a plynulým způsobem. Jiná situace by nastala, pokud by se s pukem zastavil nebo zřetelně vrátil zpět, aby se potom znovu pokusil oklamat brankáře," objasnil.

„Náš výklad potvrdila i komise rozhodčích IIHF, které jsme video poslali k posouzení."

Třinec se tak regulérně ujal vedení v sérii 2:0. Mladá Boleslav bude hrát doma ve čtvrtek a pátek.

„Hraje se na čtyři vítězné. Zatím mají jen dva. My nic nebalíme. Jedeme domů bojovat tak, jak jsme bojovali doteď,“ pravil Tomáš Fořt.

Celé vyjádření komise rozhodčích:

Rozhodčí i brankový videorozhodčí postupovali v souladu s výkladem pravidel, když v utkání HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav uznali gól Vladimíra Svačiny z trestného střílení.

Smyslem pravidla 24.2 není zabránit hráči v úhybném manévru při zákroku brankáře, nýbrž v neúměrném protahování nájezdu nebo v pokusech „rozhodit“ brankáře přerušováním nájezdu, případně pohybem vzad. Hráč prováděl trestné střílení souvisle a manévrem se pouze běžnou kličkou vyhnul zakročujícímu brankáři. Zpětný pohyb puku v takovém případě není v rozporu s výkladem pravidla 24.2.

„Náš výklad potvrdila i komise rozhodčích IIHF, které jsme video poslali k posouzení,“ doplnil předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler. „Za rozhodující označila, že hráč postupoval s pukem normálním a plynulým způsobem. Jiná situace by nastala, pokud by se s pukem zastavil nebo zřetelně vrátil zpět, aby se potom znovu pokusil oklamat brankáře.“  

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz