Ruská dvacítka? Je to ošidné. Všichni čekají, že vyhrajeme, hlásí Ordoš

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

7. listopadu 2020, 21:16

Václav Jáchim

První branka Andreje Nestrašila dala českému týmu sebevědomí a klid, trefa Jana Ordoše navýšila náskok a nakonec vedla k dalšímu zisku tří bodů. Bývalý útočník Liberce, který se bleskově zabydlel ve švédské SHL, hrál s velkou chutí. Třikrát jel sám na brankáře Rajaniemiho, klidně mohl slavit hattrick. „Ale jsem rád aspoň za ten jeden gól," usmívá se Ordoš.

Nestává se příliš často, aby v bitvách Euro Hockey Tour jeden hokejista zakončoval ze tří samostatných úniků. Ordoš si tuhle výsadu vybojoval skvělým čtením hry, rychlostí a také přesnými nahrávkami od beků. „U prvního nájezdu mi chybělo malinko štěstí, gólman mi to vyrazil na břevno. V tom úspěšném jsem střílel pod lapačku, což vyšlo. A ten třetí? Ne že bych byl překvapený, ale už jsem trošku vymýšlel. Chtěl jsem střílet mezi nohy, místo tam bylo, ale netrefil jsem to," popisuje.

Trefa, jež padla 31 vteřin od zahájení druhé třetiny, byla premiérová, kterou Ordoš slavil na mezistátní scéně. Za takových okolností se sluší schovat kotouč na památku. „Jo jo, mám ho. Myslím, že mi ho vzal Radan Lenc. Sbírám puky, kterými jsem dal první góly. Mám z první ligy, extraligy, ze Švédska a teď i z nároďáku," vypočítává útočník, který v národním týmu debutoval na jaře 2018 pod vedením Josefa Jandače.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Vicemistr světa do 18 let 2014 má skvělé bruslení a úžasně šikovné ruce, potvrdil to i v těžkém duelu proti Finům. Svěřenci trenéra Jalonena chtěli vykoupit hříchy za čtvrteční kolaps 2:6 s Rusy, jenomže vyšli znovu naprázdno. V utkání se právě Ordoš blýskl dravostí a schopností zaskočit defenzivu soupeře. Podobnými kousky byl známý během angažmá u Bílých Tygrů. „Ano, takhle jsme to v Liberci hrávali," souhlasí. „V utkání to dvakrát vyplynulo ze situace, myslím, že finští beci byli trošku překvapeni a nechali mě tam volného."

Až bude jednou vzpomínat, jakým gólem otevřel osobní účet v národním týmu, budou to příjemné pocity. Přesně zakončený nájezd se líbil! „Své první góly jsem dával většinou z dorážek, nebylo to moc hezké. Jsem rád, že tenhle vypadal. Ale myslím, že to je úplně jedno," usmívá se. Češi si ve Finsku konečně zahráli zápas před publikem, byť místní fanoušci nenaplnili povolenou kapacitu 4500 míst. „Hala plná nebyla, nepřišlo tolik lidí. Okolnosti turnaje jsou v souvislosti s koronavirem divné. Ale samozřejmě si toho gólu i účasti v týmu vážím."

Jedna z věcí, která zdobí národní tým v Helsinkách, je konstruktivní hra obránců. „Nedrží puky, dobře nám je rozehrávají. Konkrétně před tím mým gólem jsem dostal krásnou nahrávku od Michala Moravčíka a moc za ni děkuju," vzkazuje. Také díky tomu Češi postupně odpojili snaživého soka a dokráčeli k vítězství.

„Finové měli v první třetině pár těžších situací, když jsme pak dali góla, pomohlo nám to. Tím se hra trošku uklidnila a my byli lepší. Oni tam sice měli gólovku, ale Hrášek to výborně vychytal. Druhou třetinu jsme kontrolovali, v té třetí do toho soupeř trošku šlápl. Byli jsme malinko pod tlakem, ale myslím, že systémově jsme to zvládli dobře a Dominik Hrachovina nás výborně podržel," hodnotí klání.

Hokejisté jsou bez ztráty kytičky, v neděli od 12:30 vyzvou sbornou. A pokud vyhrají, obhájí loňské prvenství. Rusové ve Finsku překvapili, nasadili sice dvacítku, ovšem mladíci pod vedením trenéra Larionova zdolali oba severské protivníky a ztratili jediný bod. Čeští reprezentanti dobře vědí, že je nečeká nic jednoduchého.

„Tyhle zápasy jsou strašně ošidné. Je to mladý tým, všichni čekají, že vyhrajeme," povídá Jan Ordoš. „Musíme k tomu přistoupit jako k jakémukoli jinému zápasu. Rusové v utkáních proti Finsku a Švédsku potvrdili kvalitu, bude to zase další těžký zápas. Vůbec nekoukám na to, jestli jde o dvacítku nebo ne. Je třeba jít do toho na maximum. Doufám, že budeme úspěšní," doplňuje závěrem.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz