Rusové obvinili národní tým. Pravda je ale na české straně, potvrzují ostatní výpravy

Týmové mikiny Ruska a Česka. | Foto: IIHF

Ruská média v čele se serverem Sport-Express ve svých článcích označila český popis událostí z letiště v Calgary za lživý. Podle jejich informací to byli naopak Češi a Finové, kdo se před odletem opili a dělali nepořádek. Tato ruská verze příběhu se ovšem neshoduje s tím, jak celý incident pro hokej.cz popisují zástupci tří dalších týmů, kteří byli na místě přítomní.

Ruští junioři se podle ruských médií údajně provinili pouze tím, že měli špatně nasazené respirátory a že jejich trenér Sergej Zubov kouřil v tunelu při nástupu do letadla. 

„Hlavní stížností bylo, že někteří hráči si nesprávně nasadili roušky," uvedl sám Zubov v rozhovoru pro sport-express.ru. Dále dodal, že on v žádném případě nekouřil, protože s tím přestal už před třemi lety.

Jeho svěřenci potom prý opilí nebyli a chovali se normálně. Akorát zřejmě i vinou jazykové bariéry nerozuměli pokynům od leteckého personálu, a právě proto byli z paluby těsně před odletem vyvedení.

To, jak se chovali Češi a Finové, Zubov nekomentoval. „Verze Čechů, že se nesměli vrátit do letadla, protože si je spletli s naším týmem, je ale směšná," dodal nicméně. „Naše soupravy mají různá loga a nápisy, takže týmy si nejde splést. Pokud by se Češi chovali v pořádku, pustili by je zpět." 

Redakce hokej.cz však získala vyjádření ostatních výprav, které český popis událostí (viz tento článek) potvrzují.

„Při nástupu do letadla se setkaly tři hokejové týmy a množství dalších osob cestujících do Evropy. Mezi nimi jsme byli i my, tři Slováci, kteří zajišťovali převoz hokejových zavazadel a materiálu zpět z Kanady na Slovensko," vypráví manažer slovenské reprezentace do dvaceti let Tomáš Pšenka.

„Vzhledem k plné obsazenosti letadla byla situace od začátku nepřehledná. Neměli jsme ale pocit a ani jsme neviděli, že by česká výprava nějakým způsobem porušovala pravidla přepravce a zavedená opatření," dodává Pšenka.

„Neměli jsme pocit a ani jsme neviděli, že by česká výprava nějakým způsobem porušovala pravidla."

Podobně se pro hokej.cz vyjádřil i generální manažer finských juniorů Kimmo Oikarinen. „Co jsem slyšel, tak Rusové pili na palubě vlastní zásoby alkoholu. Ale neviděl jsem to," líčí Oikarinen.

„U českého týmu jsem si ničeho nepřístojného nevšiml. Vůbec. Mluvil jsem s Otakarem Černým (manažerem české dvacítky, pozn. red.) jak v letadle, tak potom na letišti, a oba jsme byli zmatení z toho, co se děje. Byly kolem toho navíc různé dohady," popisuje nepřehlednou situaci.

„Domnívám se, že to pro český tým byla pouze nešťastná shoda okolností."

Finové se nakonec na palubu mohli vrátit, a to nejspíš právě díky tomu, že na sobě měli týmové soupravy v modré barvě. Zato Češi a Rusové byli odění v šedých mikinách, které dostali v dějišti mistrovství světa od organizátorů.

To, že z Calgary nemohli odletět kromě opilých Rusů ani stejně oblečení Češi, byla také podle Oikarinena jen souhra okolností. „Ano, domnívám se, že to pro český tým skutečně byla pouze nešťastná shoda náhod," tvrdí finský manažer.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz