Rutta o Chicagu, českých obráncích v NHL, parťákovi Kämpfovi i extralize

22. listopadu 2018, 11:55

Jan Šlapáček

(WASHINGTON, od našich zpravodajů) V minulém ročníku patřil k největším českým překvapením v NHL a vybudoval si solidní pozici. Začátek nové sezony mu však nevychází podle plánů, nicméně Jan Rutta nic nevzdává a je připraven tvrdě pracovat, aby se vše v dobré obrátilo.

Osmadvacetiletý zadák v aktuálním ročníku sehrál za Chicago 17 utkání. Zapsal v nich pět bodů za gól a čtyři asistence, dva záporné body v bilanci +/- a čtyři trestné minuty. Naposledy se představil na ledě Washingtonu, kde zazářili Michal Kempný (1+0) s Jakubem Vránou (0+2) a výrazně se podepsali pod prohru Blackhawks 2:4.

Jaký to byl zápas?
Určitě nám nepomohlo, že jsme brzy prohrávali 0:2. Samozřejmě jsme makali a snažili se, abychom to dotáhli. Šance na to i byly, ale bohužel to tam nespadlo.

Jak hodnodíte vstup Chicaga do nové sezony?
Měli bychom rozhodně více vyhrávat. Byla tady změna trenéra, zvykáme si na nové věci a věřím tomu, že s postupem času budeme hrát lépe.

Jak se změnila vaše hra pod novým trenérem?
Hrajeme víc s pukem, změnili jsme pár věcí v obranném pásmu, co se týká napadání. Je to určitá změna, která už je na naší hře podle mého vidět a s přibývajícími zápasy to bude jenom lepší.

Před sezonou jste říkal, že se zaměříte víc na kondici než na sílu. Projevuje se to na vaší hře a jste spokojen s výkony?
Určitě by to mohlo být lepší. Zatím ani nehraju tolik, abych kondici pořádně prodal. Je to dlouhá sezona, člověk musí zůstat pozitivní a pořád pracovat, všechno se to může otočit.

Minulý rok jste do kolotoče jménen NHL vletěl raketovým tempem. Jak byste letošní sezonu srovnal s tou minulou?
Minulý rok rozhodně nebyla taková očekávání, celkem se nám i na začátku sezony dařilo. Letos sem od toho něco čekal a zatím to nevychází podle představ. Ale jak jsem říkal, všechno je to o práci a ono se to otočí.

I tak jste jedním z mála českých obránců, kteří pravidelně nastupují v NHL. Myslíte, že to mají naši obránci těžší než útočníci se v zámoří prosadit?
Těžko říct. Máme zase spoustu mladých obránců, kteří buď dostali pár startů v NHL, a nebo se vyhrávají na farmě, takže ti obránci tady jsou a je jen otázkou měsíců či let, kdy jich tady bude zase víc.

Hrajete v Chicagu, ve kterém žije snad nejvíc Čechů, co se amerických měst týče. Poznal jste už místní českou komunitu? Chodí se na dívat na zápasy?
Určitě chodí, občas je tam na rozbruslení vidím. Během sezony ale toho času na osobní život moc není, takže zase tolik toho neznám.

Jste tady s Davidem Kämpfem, pak ještě s Dominikem Kahunem, který také mluví česky. Držíte nějak víc při sobě?
To bych ani neřekl. Já s jazykem nemám problém, takže se bavím se všemi. Ale samozřejmě je to super, když můžete použít svůj rodný jazyk. K Davidovi mám rozhodně nejblíž, protože jsme spolu hráli i spoustu let v Chomutově.

Do zámoří jste přišel právě ze zmíněného Chomutova. Sledujete, jak se mu daří?
Určitě sleduju. Zajímá mě extraliga jako celek, takže všechno sleduju. V Chomutově to je prostě takové, jaké to je.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz