Salcburk pokračuje v Česku! Juniorskou ligu čeká zúžení, ale dostane zelenou?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Výkonný výbor Českého hokeje schválil vedle seniorských soutěží také podobu těch mládežnických. Juniorskou ligu akademií čeká zeštíhlení o tři až čtyři týmy, ale zatím stále není vůbec jisté, zda se rozjede.

Nejvyšší soutěž juniorů v minulé sezoně vůbec neproběhla. V návaznosti na stížnost Havířova, Přerova a Vsetína po jejich administrativním vyřazení ze soutěže ji pozastavil Městský soud v Praze.

Elitní tuzemské celky tak soupeřily pouze ve dvou turnajích – dlouhodobý turnaj O Pohár DHL vyhrál Hradec Králové, z kratšího DHL Superpoháru se stihly odehrát pouze základní skupiny a doslova pár minut před startem play off ho přerušil koronavirus.

Žádný nový verdikt v kauze prozatím nepadl, Český hokej ovšem připravuje všechny podklady pro případ, že se Juniorská liga akademií bude moci odehrát.

Zúčastnilo by se jí dvacet týmů – k devatenácti celkům z loňska se přidá Havířov, který vybojoval postup z nižší ligy, byť vzhledem k nedohranému play off částečně „od stolu“.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Zásadní informací je, že i po vypršení předešlé tříleté smlouvy bude v Česku dál pokračovat akademie Red Bull Salcburk.

V prvním roce došel její starší dorost až do finále extraligy, kde podlehl Českým Budějovicím, juniorské soutěže následně hrála s mladším týmem než ostatní a pohybovala se v lepším středu tabulek. Nejen ze sportovního hlediska rozhodně znamenala přínos.

Mimo Havířova zůstává v soutěži rovněž druhý český klub bez svazové akademie, tedy Olomouc. Žádný tým, ani s akademií, už ale nad sebou nemá ochranu – liga se po sezoně 2020/21 zúží na 17 účastníků, případně dokonce 16, pokud by sestoupil i Salcburk.

První část soutěže se odehraje dvoukolovým systémem každý s každým (38 kol). Nejlepších dvanáct mužstev postoupí do tří nadstavbových skupin A, B a C – do skupiny A půjdou 1., 6. 7. a 12. tým, do skupiny B 2., 5., 8. a 11. tým a do skupiny C 3., 4., 9. a 10. tým.

Dosavadní výsledky se sice přenášet nebudou, ale družstva z prvních tří příček získají bonifikaci šesti bodů a družstva ze čtvrté až šesté příčky bonifikaci tří bodů. Ve druhé fázi se každý utká s každým čtyřikrát, to znamená dvanáct kol.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Týmy z prvních dvou míst skupin A, B a C a dva nejlepší z jejich třetích míst postoupí do play off. Čtvrtfinále, semifinále a finále sehrají na dvě vítězná utkání, vítěz získá mistrovský titul a na trůnu vystřídá stále úřadující šampiony z Třince.

Družstva, která v první části skončí na 13. až 20. příčce, mezitím budou bojovat o záchranu. Utkají se dvakrát každé s každým (tedy 14 kol), do této části si ovšem dosavadní výsledky přenesou. Přímý sestup čeká nejhorší čtyři celky, pokud mezi nimi bude Salcburk, nebo nejhorší tři, pokud se Salcburk umístí na 1. až 16. příčce.

Nejslabší zbývající mužstvo, tedy buď z 16. místa (v případě přímého sestupu Salcburku), nebo ze 17. místa, se utká v baráži na dvě vítězná utkání systémem doma – venku – doma s vítězem Extraligy juniorů. Vítěz této série získá právo účasti v Juniorské lize akademií pro sezonu 2021/22.

Novinkou v technických normách by mělo být vypuštění ustanovení, které limitovalo start hráčů z kategorie dorostu na nejvýše čtyři v zápase. Na něj v minulé sezoně doplatil Liberec, jenž do utkání s Českými Budějovicemi nasadil sedm mladíků a po kontumaci přišel o všechny tři body.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz