Šapovalivová, Plosová a další. Sever Evropy vítá zástup mladých Češek

Adéla Šapovalivová | Foto: iihf.com

Jak v posezonním rozhovoru avizoval trenér českých juniorek Dušan Andrašovský, tak se i děje – do severských zemí proudí stále víc a víc mladých hokejistek ze srdce Evropy. Které z nich čerstvě ohlásily podpisy?

České hokejistky v domácím prostředí vyrůstají výhradně mezi chlapci, žádnou jinou možnost nemají. A ženská liga je pro adeptky národního dresu vyloženě slabá. Pokud touží po progresu mezi dalšími dívkami, musejí odcházet do zahraničí.

V posledních letech raketově roste počet těch, které volí Švédsko nebo Finsko. Ironicky tedy země, jejichž výběry na českou reprezentaci v rámci velkých turnajů nestačí; Švédky už stabilně, Finky na posledních dvou šampionátech.

Pokud jde o švédskou SDHL, „legie“ zkušených českých hráček zde v posledních sezonách čítala esa Mills, Přibylovou či Peslarovou, z mladší gardy skvělou Pejšovou nebo neméně výtečnou Čajanovou. Ty se nyní ale budou potkávat – jako spoluhráčky i protihráčky – s další generací českých nadějí.

Patrně největším esem, které ohlásilo podpis ve Švédsku, je Adéla Šapovalivová. Ta ještě před svými sedmnáctými narozeninami získala dva světové bronzy, nyní vykročí z Berouna za kompletně novou zkušeností. Hrát bude za MoDo.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MoDo Hockey (@modo_hockey)

„Je to talent světové úrovně,“ řekl o ní na klubových stránkách sportovní ředitel klubu Björn Edlund.

„Už má na to, aby pomohla týmu v nejvyšší soutěži. Je to dobrá bruslařka se spoustou útočných zbraní, kterými dokáže překvapit. Přichází k nám, aby se dále rozvíjela, a je odhodlaná tvrdě pracovat,“ uvedl.

Mladší sestra Matyáše Šapovaliva podepsala roční smlouvu s roční opcí. „Jsem velmi šťastná za šanci hrát v MoDo. V minulé sezoně jsem sledovala zápasy týmu a opravdu se mi líbilo, jak hrál. Slyšela jsem o něm jen pozitivní věci. Myslím, že to bude správné místo pro můj rozvoj,“ uvedla Šapovalivová.

Reference získávala zejména od Venduly Přibylové, která se v klubu těší na novou parťačku. „V srpnu mi začíná babysitting,“ napsala pobaveně na svůj instagram, v narážce na příchod o deset let mladší kamarádky.

Další nadané Češky míří do Djurgardenu, který na jaře stejně jako MoDo skončil v semifinále play off. Dres celku z hlavního města budou oblékat útočnice Tereza Plosová a Linda Vocetková.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 93 Hockey Services (@93hkyservices)

Plosová patří mezi naše největší přísliby ročníku 2006, o Vocetkové platí to samé v rámci ročníku 2007.

„Tereza prošla za poslední rok velkým vývojem. Vidíme v ní značný potenciál, je to nesmírně soutěživá hráčka. Rozhodnutí Terezy hrát za náš tým vnímáme jako výzvu jak pro ni, tak pro nás, abychom ji pomohli k dalšímu rozvoji,“ uvedl na adresu Bílé Tygřice, která v dubnu také získala bronz s dospělým nároďákem, sportovní manažer Djurgardenu Johan Schillgard.

Vocetková z Neratovic urazila v uplynulém ročníku podobně obří kus cesty. Jako hráčka věkově zapadající do reprezentace U16 zaznamenala na šampionátu osmnáctek pět bodů (3+2) v pěti zápasech, s šestnáctkou pak řádila na Evropském olympijském festivalu mládeže.

„Linda je klasický power forvard, který rozproudí náš tým energií. Také je velmi soutěživá a vidíme v ní velký potenciál do budoucna,“ řekl Schillgard.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 93 Hockey Services (@93hkyservices)

Mezi švédskou elitou – a rovněž ve Stockholmu – bude v nadcházející sezoně působit i 22letá Nikola Dýcková, která se po dvou letech u Björklöven stěhuje do AIK. Z vermontské univerzity se přes oceán vrací Kristýna Pátková, olympionička a dvojnásobná bronzová medailistka oblékne dres Linköpingu.

A co nejvyšší soutěž ve Finsku?

Tu v uplynulém ročníku nejen z českého pohledu ovládla Michaela Pejzlová, která sbírala téměř tři body na utkání. I na její odkaz chtějí navázat mladší hráčky.

Naprosto úžasný premiérový ročník prožila v TPS Turku 17letá Tereza Pištěková, která se díky 40 bodům probojovala na 14. místo produktivity celé ligy. Nyní ale přestupuje do Hämeenlinny.

V Turku si naopak plácla její vrstevnice Beáta Narovcová, která dosud nastupovala za dorost Žebráku. „Jsem velmi šťastná, že můžu hrát za TPS a pokračovat ve svém rozvoji. Ženskou ligu budu hrát poprvé, a jsem ráda, že to bude ve Finsku,“ citovaly českou obránkyni klubové sociální sítě.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TPS Naiset - Jääkiekko (@tpsnaiset)

Narovcová se tak vydává ve stopách Elišky Hotové. Mladým Češkám se jinak hodně zalíbilo v Rovaniemi, kde už jako patnáctiletá zaujala Magdaléna Felcmanová, týmovou produktivitu vedla zkušenější Anna Kalová a v obraně rostla Lucie Velinská.

Ve zmiňované Hämeenlinně má za sebou premiérový ročník Barbora Juříčková, v Kärpätu Oulu další útočníce ročníku 2006 Karolína Skořepová.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz