Sbohem, Sparto! Litoměřice od teď drží basu s Mountfieldem

Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz

V posledních třech sezonách se mohl litoměřický Stadion spoléhat na hráčskou výpomoc od pražské Sparty. I díky ní se nemusel strachovat o záchranu a předváděl líbivý hokej. Nyní je výměnám na trase Litoměřice – Praha, až na výjimky, konec. Zatímco Sparta se dohodla na spolupráci s nedalekými Benátkami nad Jizerou, Severočeši pro změnu s extraligovým Mountfieldem. Jaké důsledky z toho plynou pro Litoměřice?

Zaprvé změna trenéra. Bývalého reprezentačního forvarda Jiřího Doležala nahradil v hráčské kariéře neméně úspěšný Jiří Kučera. Oba dva mají jedno společné – do Litoměřic si je dosadil extraligový partner, který zároveň hradí i jejich mzdy. Nutno ovšem podotknout, že se ani náhodou nejedná o nějaké protekční neumětele. Ba právě naopak! Vždyť Jiří Kučera, mistr světa z roku 1996, v minulosti vedl Plzeň, Litvínov či Hradec Králové. Litoměřicím má tedy co nabídnout. „Kluci, co tady budou z Hradce, budou placeni Hradcem. Tím pádem mohou Litoměřice investovat peníze do něčeho jiného a ušetřit, protože jinak by to neutáhly. To je pro první ligu problém. Neutáhne dvacet dva lidí, aby měli profesionální smlouvu,“ sdělil pro Martina Voltra trenér kališníků Jiří Kučera.

„Někteří sparťanští kluci si mysleli, že mají na víc než na 1. ligu a trošku se jim do toho nechtělo. Hradečtí mladíci jsou povahově trošku lepší kluci."

Zadruhé obměna v hráčském kádru. Tomáš Král, jeden z nejlepších brankářů loňského ročníku, sice na soupisce Stadionu zůstává, paradoxně totiž ze Sparty přestoupil právě do Hradce Králové, ale v obranných i útočných řadách už ke změnám došlo. Dres Litoměřic v nadcházejícím ročníku neobléknou Martin Procházka, Adam Chlapík či David Dvořáček. Nově se však mohou příznivci kališníků těšit na um Tomáše Rouska, Jana Bergera či Petra Beránka. Z jiného důvodu než z ukončení spolupráce se Spartou odešli kanonýr Vítězslav Bílek, spolehlivý obránce Radek Míka či lídr mužstva Martin Novák. Takovéto osobnosti už tak snadno nahradit nelze.

„Pomůže nám, že se tady vesměs všichni známe. Hrát první ligu je pro nás mladé kluky plus."

Zatřetí ambice. Ty zůstávají, snad jako jediné, nezměněny. Hradec Králové totiž během léta výrazně posílil, což pochopitelně těší i samotné Litoměřice. Do kádru Mountfieldu se nevešla řada zajímavých jmen, která, zdá se, dokážou odcházející sparťany nahradit. Litoměřice by tak rády napravily dojem ze závěru loňského ročníku, který se Severočechům vůbec nepovedl, a zahrály si čtvrtfinále. „Někteří sparťanští kluci si mysleli, že mají na víc než na 1. ligu a trošku se jim do toho nechtělo. Pak najednou zjistili, že to není špatná soutěž a že není sranda se v ní dlouhodoběji prosazovat," uvedl David Švagrovský pro iDnes.cz. „Myslím, že hradečtí mladíci jsou povahově trošku lepší kluci. Mohli by být týmovější a líp zapadnout, mohli by fungovat lépe,“ doufá David Švagrovský. „Pomůže nám, že se tady vesměs všichni známe. Hrát první ligu je pro nás mladé kluky plus,“ řekl pro změnu útočník Ondřej Kopta, jeden z největších talentů hradeckého hokeje. 

Budou mít Švagrovský a Kopta z Litoměřic dobrý pocit i o pár týdnů později?

Osobnost týmu – Jaroslav Kalla

Duo Bílek – Kalla se loni vyrovnalo úderné českobudějovické dvojici Nouza – Straka. Jenže zatímco forvardi Motoru zůstali pospolu i pro letošní ročník, ex-kladenští parťáci se postaví proti sobě. Vítězslav Bílek, druhý nejlepší střelec uplynulé sezony, se totiž vrátil zpět k Rytířům. Těžko říci, jak se to projeví na výkonech Jaroslava Kally, zkušeného forvarda s ojedinělými tvůrčími schopnostmi.

Jaroslav Kalla, se 48 asistencemi nejlepší nahrávač loňské sezony.

Jaroslav Kalla, se 48 asistencemi nejlepší nahrávač loňské sezony. | Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Analýza

Brankáři: Tomáš Král zaujal svými výkony i slavný Detroit Red Wings, který ho v létě pozval na nováčkovský kemp. I přes tuto skvělou životní a hokejovou zkušenost by měl Král letošní sezonu opět strávit jen ve druhé nejvyšší soutěži. V Hradci Králové, kam dvaadvacetiletý gólman přestoupil z pražské Sparty, je totiž opravdu silná konkurence. Litoměřice se ovšem radují - o svou oporu z uplynulého ročníku nepřišly. Velkou porci zápasů by mohl odchytat také jeho kolega Jaroslav Pavelka, bývalý mládežnický reprezentant se zkušenostmi ze zámoří.

Obránci: I letos, stejně jako v předcházejících dvou ročnících, stráví v Litoměřicích začátek sezony zkušený Angel Krstev. A kdo ví, třeba nejenom začátek. Stadion by jeho dlouhodobější přítomnost rozhodně uvítal. Vždyť to není tak dávno, konkrétně pět let, co hrával za reprezentaci. Dalším extraligou ostříleným borcem je Aleš Pavlas. Ten byl loni, kdy hájil barvy nedaleké Kadaně, jedním z nejlepších obránců celé soutěže. Asi netřeba dodávat, o jak cennou posilu se jedná. Mezi nadprůměrné prvoligové zadáky patří i Jakub Šulc, jehož schopnosti jsou velmi užitečné zejména při přesilových hrách.

Útočníci: Po odchodu Vítězslava Bílka musí Litoměřice najít nového střelce. Stane se jím z Hradce Králové zapůjčený Tomáš Rousek, jemuž se věští zajímavá budoucnost? Nebo na sebe tuto zodpovědnost převezme Jaroslav Kalla, jenž byl loni převážně nahrávačem, ale v minulosti již několikrát prokázal, že je i neomylným kanonýrem? Důraznou hrou se budou prezentovat David Švagrovský, Tomáš Troliga a Petr Beránek, hráči s extraligovými ambicemi. Velmi užitečná bude i posila ze Šumperka Jan Berger. Výrazný výkonnostní progres by mohl nastat u mladíčků Ondřeje Kopty a Zdeňka Doležala.

Klub: Litoměřice se mohou pyšnit kvalitním zázemím, ideálním pro výchovu nových hokejových talentů. Také trenéři Kučera a Tvrzník jsou muži na svém místě. Otázkou však zůstává, jak bude probíhat spolupráce s Hradcem Králové. Může se stát, že Mountfield letos potkají problémy v podobě početné marodky, což by negativně ovlivnilo i výkonnost jeho prvoligového farmy.

Soupiska

Brankáři: Tomáš Král, Jaroslav Pavelka, Martin Michajlov  

Obránci: Jakub Šulc, Angel Krstev, Aleš Pavlas, Dominik Bílek, Lukáš Hercig, Ondřej Mikliš, Jaromír Chmel, Dominik Málek, René Piegl, Karel Plášil, Filip Šikner

Útočníci: Jaroslav Kalla, David Švagrovský, Tomáš Rousek, Petr Beránek, Tomáš Troliga, Martin Ondráček, Zdeněk Doležal, Ondřej Kopta, Jan Berger, Šimon Antončík, Jiří Brandejský, Lukáš Nedvídek, Michal Procházka, Václav Racek, Ondřej Sýkora, Milan Valášek, Pavel Zajan, Aleš Krátoška

Přestupy

příchody: Jaroslav Pavelka (Hradec K.), Angel Krstev (Neumarkt, ITA), Aleš Pavlas (Kadaň), Lukáš Hercig (Hradec K.), René Piegl (Hradec K.), Petr Beránek (Hradec K.), Tomáš Troliga (Hradec K.), Ondřej Kopta (Hradec K.), Jan Berger (Šumperk),  Lukáš Nedvídek (Hradec K.), Michal Procházka (Hradec K.), Ondřej Sýkora (Litvínov), Milan Valášek (Kolín), Aleš Krátoška (Hradec K.)

odchody: Petr Přikryl (konec kariéry), Radek Míka (Neuilly-sur-Marne, FRA2), Vítězslav Bílek (Kladno), Martin Novák (Prostějov), Jiří Rys (Ústí n/L), Martin Procházka (Sparta), Adam Chlapík (Most), David Dvořáček (Sparta), Lukáš Špelda, Dominik Volek (Sparta), Jiří Černoch (Benátky n/J), Tomáš Doležal (Slavia), Jakub Kolář, Daniel Schwamberger (Benátky n/J)

Tomáš Král v Litoměřicích zůstal i poté, co Stadion ukončil spolupráci se Spartou a stal se partnerským celkem Hradce Králové. Jak je to možné? Mladý gólman paradoxně přestoupil ze Sparty právě do Mounfieldu.

Tomáš Král v Litoměřicích zůstal i poté, co Stadion ukončil spolupráci se Spartou a stal se partnerským celkem Hradce Králové. Jak je to možné? Mladý gólman paradoxně přestoupil ze Sparty právě do Mounfieldu. | Foto: Michaela Luňáčková

Koho sledovat? Petr Beránek
Když loni odcházel ze Znojma do Hradce Králové, asi nečekal, že se o rok později ocitne v první lize. Beránek se však se svou současnou situací spokojit nechce a udělá vše pro to, aby se vrátil zpět do sestavy Mountfieldu. Povede se mu to?

Citelný odchod – Vítězslav Bílek
Spolupráce s Jaroslavem Kallou Vítězslavu Bílkovi svědčila. Dal 34 branek a stal se druhým nejlepším střelcem soutěže. Letos se však rozhodl pro novou výzvu – vrátil se do Kladna, s kterým by rád postoupil zpět do extraligy.

Trenéři – Jiří Kučera a Daniel Tvrzník
Jiří Kučera má za sebou velmi zajímavou hráčskou kariéru. Účastnil se zimní olympiády, hrál dlouhá léta v cizině a stal se mistrem světa. Jakožto trenér zatím na výraznější úspěchy čeká, přesto se jedná o kouče, který toho může svým svěřencům hodně předat. Má spoustu zkušeností, nechybí mu nadhled, láska k hokeji či pracovitost. V Litoměřicích bude mít za úkol nejen vychovávat hráče pro Hradec Králové, ale také napravit pošramocenou reputaci Stadionu z předchozí sezony. 

Jiří Kučera, autor branky z finále MS 1996 ve Vídni, byl jmenován novým trenérem Stadionu.

Jiří Kučera, autor branky z finále MS 1996 ve Vídni, byl jmenován novým trenérem Stadionu. | Foto: Stanislav Souček, hchk.cz

Přípravné zápasy
04.08. SK Kadaň 3:1 HC Stadion Litoměřice
06.08. HC Stadion Litoměřice 3:4 HC Benátky nad Jizerou
11.08. HC Stadion Litoměřice 3:6 Mountfield HK
13.08. HC Slovan Ústí nad Labem 3:0 HC Stadion Litoměřice
18.08. HC Slavia Praha 3:4sn. HC Stadion Litoměřice
20.08. HC Most 5:1 HC Stadion Litoměřice
25.08. HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice
27.08. HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústí nad Labem
01.09. HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň
04.09. HC Energie Karlovy Vary – HC Stadion Litoměřice

Chronologická umístění
2008/2009 – 2. liga (čtvrtfinále)
2009/2010 – 2. liga (postup)
2010/2011 – 13. místo
2011/2012 – 10. místo
2012/2013 – 10. místo
2013/2014 – 7. místo
2014/2015 – 10. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz