Sborná po Karjale skoro beze změn. Askarov a spol. si půjdou pro zlato

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

22. listopadu 2020, 18:35

Martin Voltr

Hlavní evropský vyzyvatel Kanady. Tak můžeme naprosto jednoznačně titulovat dvacítku Ruska, která bude jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině.

Sborná má za sebou fantastické představení na seniorském Karjala Cupu, který nečekaně vyhrála se ztrátou jediného bodu. Hlavní kouč Igor Larionov už tam měl k dispozici téměř kompletní tým pro šampionát.

Rusové teď jako další z účastníků oznámili nominaci, kterou budou muset – podobně jako Němci – „osekat“ minimálním způsobem. Figurují v ní tři brankáři a 25 hráčů do pole, na konečnou soupisku pro turnaj se tedy nevejdou pouze tři hokejisté z tohoto počtu.

Po Karjale dostali červenou jen dva hráči: útočníci Daniil Alalykin a Dmitrij Zlodějev. Přibylo naopak šest jmen. V obraně to jsou Alexandr Kirpičnikov, Ivan Rogov a Jan Kuzněcov, v útoku pak Michail Abramov, Vasilij Ponomarjov a Vladislav Firstov.

Kuzněcov s Firstovem hrají americkou NCAA za University of Connecticut, kde nastupují po boku českého dua Jáchym Kondelík – Tomáš Vomáčka. Ponomarjov s Abramovem zase jako jedni z mála Evropanů aktuálně působí v QMJHL a druhý jmenovaný dokonce v týmu Victoriaville Tigers plní roli kapitána.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Co se týče „zbytku“ sestavy, hlavní esa už dobře známe. Jaroslav Askarov by měl dominovat v bráně, stejně jako on prošli drafty NHL v prvním kole obránce Šakir Muchamadullin a útočníci Rodion Amirov, Jegor Činachov a Vasilij Podkolzin. Do druhého kola se pak vešla spousta dalších.

Na předešlém šampionátu v České republice došla sborná pro stříbro s velmi „starým“ kádrem, účast si tak zopakují pouze Askarov, Grošev a Podkolzin. Poslední jmenovaný, jenž vedl tým na Karjale jako kapitán, pojede dokonce už na svůj třetí turnaj. Šest hráčů z mladšího ročníku 2002 triumfovalo v Břeclavi a Piešťanech na dosud posledním Hlinka Gretzky Cupu.

Rusové mají sraz naplánovaný na 29. listopadu do Novogorsku, kde absolvují dvoutýdenní kemp před odletem do Edmontonu. V přípravě narazí na Slováky a domácí Kanaďany, v základní skupině B pak budou druhým soupeřem české reprezentace.

Širší nominace Ruska na MS

Brankáři (3):
Jaroslav Askarov (Petrohrad), Artur Achťamov (Kazaň), Vsevolod Skotnikov (CSKA Moskva).

Obránci (10):
Kirill Kirsanov, Jegor Šechovcov (oba Petrohrad), Šakir Muchamadullin (Ufa), Ivan Rogov (Čerepovec), Nikita Sedov (Soči), Daniil Čajka (CSKA Moskva), Semjon Čisťakov (Omsk), Roman Byčkov (Jaroslavl), Alexandr Kirpičnikov (Čeljabinsk), Jan Kuzněcov (University of Connecticut, NCAA).

Útočníci (15):
Rodion Amirov, Danil Baškirov (oba Ufa), Jegor Afanasjev, Tachir Mingačov (oba CSKA Moskva), Zachar Bardakov (Viťaz), Arsenij Gricjuk, Jegor Činachov (oba Omsk), Maxim Grošev, Vasilij Podkolzin, Jegor Spiridonov, Marat Chusnutdinov (všichni Petrohrad), Ilja Safonov (Kazaň), Michail Abramov (Victoriaville, QMJHL), Vasilij Ponomarjov (Shawinigan, QMJHL), Vladislav Firstov (University of Connecticut, NCAA).

Hlavní trenér: Igor Larionov.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz