Sekera do hlavy za rekordní trest sezony, Ružička vynechá 7 zápasů

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

27. října 2016, 15:05

Adam Bagar

Disciplinární komise Tipsport extraligy se zabývala zákrokem sparťanského útočníka Štefana Ružičky, který v úterní repríze jarního finále neudržel nervy na uzdě a úmyslně sekl do hlavy libereckého dlouhána Lukáše Vantucha. Bylo jasné, že v tomto případě půjde o rekordní trest této sezony, verdikt Karla Holého a jeho kolegů zní: nepodmíněné zastavení činnosti na sedm zápasů!

Na světelné kostce svítil čas 32:46, když Štefan Ružička lehce atakoval libereckého brankáře Romana Willa a nemohl se divit následné reakci Lukáše Vantucha. „Ten zasáhl holí drženou v obou rukách Ružičku do pravého ramene. Zákrok se však nevymykal běžné zvyklosti, s níž jsou vedeny osobní souboje poté, kdy dojde útočícím hráčem ke snaze atakovat brankáře, jenž je v držení kotouče,“ popisuje předseda disciplinární komise Karel Holý.

"Kdyby mě trefil trochu níž, tak mi usekl hlavu."

Útočník Sparty však na to reagoval značně nepřiměřeně. „Holí drženou v obou rukách zasáhl seknutím Vantucha přímo do hráčské helmy, přičemž zákrok byl veden vědomě. Přitěžujícím faktorem navíc byla intenzita, s níž byl zákrok veden a dále skutečnost, že zákrok byl veden na oblast hlavy a krku protihráče. Ružičkovi muselo být jasné, že následkem může být vážné zranění hlavy, nebo vážné poranění obličeje protihráče,“ pokračuje Holý.

Už hlavní sudí Šír s Hradilem potrestali Štefana Ružičku na pět minut plus do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku. A stejně jeho úlet klasifikovala také disciplinárka, která může v takovém případě sáhnout k zastavení činnosti na jedno až čtyři soutěžní utkání, ovšem při závažnějších případech se může stopka vyhoupnout až na deset střetnutí. A tenhle byl jedním z nich. „Kdyby mě trefil trochu níž, tak mi usekl hlavu,“ soptil Vantuch.

Sekera do hlavy Vantucha? Ružička musí mít vygumováno, soptí Šimek »

„Zákrok byl veden zvláště nebezpečným a zavrženíhodným způsobem, na základě toho nelze hráče potrestat pouze v rozmezí stanoveném základní trestní sazbou,“ říká Holý, který Štefanu Ružičkovi vystavil stopku na sedm utkání. Polehčující okolností byl čistý disciplinární rejstřík v posledních dvou letech a také to, že Vantuch neutrpěl žádné zranění a zápas dohrál. Ružička se tak do extraligového kolotoče vrátí až 28. listopadu v zápase s Brnem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz