Senzační ocenění! Špaček je nejlepším nováčkem QMJHL

Foto: Vincent L. Rousseau, facebook Sherbrooke Phoenix

Řada českých krajánků se zkraje sezony prosazuje v kanadských juniorkách na výbornou, ale jedno jméno přece jen překvapí. Jméno obránce Davida Špačka.

Syn legendárního obránce Jaroslava Špačka chce udělat všechno pro to, aby ho veřejnost na startu velké hokejové kariéry znala nejen podle jeho kořenů. V domácích soutěžích nepatřil k nejvýraznějším hráčům, přesto se zúčastnil i bronzového turnaje World U17 Hockey Challenge i letošního mistrovství světa do 18 let.

O velkou pozornost si ale říká až teď. Jako by chtěl dokázat, že český ročník 2003 nabízí mezi obránci skutečně nejvyšší potenciál za poslední roky.

Po promarněné sezoně, kdy mohl prakticky jen trénovat, zamířil Špaček do kanadské QMJHL. A začal tam oslňovat. V jedenácti říjnových utkáních za Sherbrooke nasbíral dvanáct bodů za tři góly a devět nahrávek! Teď už je zase o dva body dál.

Začátkem listopadu ocenilo jeho výkony i vedení soutěže. Českého zadáka vyhlásilo nejlepším nováčkem za úvodní měsíc napříč celou ligou! A to je s ohledem na konkurenci v jedné ze tří nejvyšších kanadských juniorek opravdu senzační zářez.

„Jsem za něj moc rád, cenu si zasloužil. Své role se v našem týmu zhostil výborně. Je komplexním obráncem: Má kvalitní rozehrávku, zvládá souboje jeden na jednoho, dělá dobrá rozhodnutí v přesilovce, vystupuje jako profesionální hráč,“ pochvaluje si Špačkův přínos trenér Sherbrooku Stéphane Julien pro web la Tribune.

Že to nejsou prázdná slova, dokazuje i prostor, který kouč českému zadákovi dává. Vždyť v posledním říjnovém zápase proti Quebec Remparts strávil Špaček na ledě fantastických 27 minut!

Pro své mužstvo má velkou hodnotu díky tomu, že je pravákem. „Bylo pro mě prioritou získat pravorukého obránce. Minulou sezonu nám to trochu chybělo, měli jsme jen jednoho. Máme mladou defenzivu a mít v ní alespoň dva praváky je pro nás rozhodně přínosem,“ říká Julien.

A na adresu mladíka, jenž se narodil v Columbusu během otcova zámořského angažmá, doplňuje: „Není nervózní a můžeme mu stoprocentně věřit.“

No, až si na sebe David Špaček upletl bič do dalších měsíců...

Foto: Vincent L. Rousseau, facebook Sherbrooke Phoenix

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz