Sešívaná legenda slaví 120 let a chce nahoru. Jaká byla její minulost?

Foto: hc-slavia.cz

3. listopadu 2020, 20:33

Jan Šimek

Pražská Slavia si letos připomíná 120. výročí založení, je tak nejstarším hokejovým klubem v České republice. Prožila slavnou i minulost, v novém tisíciletí dvakrát opanovala nejvyšší soutěž a nyní by se mezi elitu ráda co nejdříve vrátila.

Sešívaní byli významným hokejovým průkopníkem, v lednu roku 1909 na mezinárodním turnaji v Chamonix byl první český reprezentační výběr poskládán takřka kompletně ze samých slávistů. Krátce nato ovládla Slavia mistrovství zemí Koruny české a následně i turnaj o mistrovství Čech. 

Zajímavou postavou tehdejšího výběru byl brankář Josef Gruss, jenž byl v letech 1946-65 členem Mezinárodního olympijského výboru. Dokonce do češtiny přeložil první pravidla hokeje a fotbalu. 

Havel, Holeček a čekání na návrat mezi elitu

Mezi další výrazné hráče své doby patřili i útočník Otakar Vindyš či zadák Jan Fleischmann. Slavia v nejvyšší soutěži naposledy působila v sezoně 1936/37. Návratu se pražský celek přiblížil těsně po válce v roce 1947, ale nevyšlo to.

V klubu přitom působily osobnosti jako trojnásobný mistr světa Jiří Holeček či účastník čtyř světových šampionátů Jan Havel. Na návrat mezi nejlepší české hokejové kluby si Slavia musela počkat takřka pět desetiletí. 

Přišlo to v dubnu roku 1994, kdy mužstvo pod vedením světového šampiona Richarda Fardy slavilo společně se Vsetínem postup do nejvyšší soutěže. Výrazně k tomu přispěli Miloslav Hořava, Tomáš Jelínek a hlavně Vladimír Růžička.

„S tím, že bychom ho mohli získat, přišel na konci února Farda. Skončil v NHL, a pak i ve Švýcarsku. Zavolali jsme mu, v průběhu března přijel a dohodli jsme se. Hrál za nás v rozhodující baráži a velmi pomohl k postupu do extraligy. Nebylo to ale jenom o Růžičkovi, klíčoví byli i další hráči a vedení mužstva včetně trenéra Pavla Richtera,“ vzpomíná s odstupem času někdejší předseda klubu Bohuslav Čížek na webu Slavie.

Skvělou éru ozdobily dva tituly

Návrat do nejvyšší soutěže byl předzvěstí zlatých časů. V sezoně 2002/03 si tým kolem brankářského fantoma Romana Málka, který v daném ročníku překonal rekord v počtu vychytaných nul. Řádilo i ofenzivní trio Radek Duda, Josef Beránek a Michal Sup a mužstvo coby generální manažer a hlavní kouč skládal Vladimír Růžička.

Podepsán je také pod druhým titulem. Pražané si totiž mistrovské oslavy zopakovali o pět let později. V. základní části extraligy skončili druzí, v play off si poradili s Třincem, v semifinále zastavili Liberec a ve finále v sedmizápasové sérii zdolali Karlovy Vary.

Klub je na svou bohatou historii náležitě hrdý, v roce 2012 jako první v Česku podrobně zmapoval celou svou hokejovou historii na Facebooku. Nejvýznamnější události a nejzajímavější historické fotografie zveřejnil na tzv. Timeline své oficiální stránky na Facebooku. 

Změna identity, vzpomínková kniha i ambice 

U příležitosti kulatého výročí Slavia v nejbližších dnech vydá i vzpomínkovou knihu 120 let nejstaršího klubu. Slávisté měli připravenou i celou řadu dalších zajímavých doprovodných aktivit včetně retro utkání a podobně. Své plány ale museli vzhledem k aktuální epidemiologické situaci v Česku odsunout.

Klub se ovšem ještě před startem sezony odhodlal ke změně své identity, kdy odkazuje ke svým kořenům. „Chtěli jsme se vrátit k logu, které používala Slavia jako taková. Nechali jsme upravit klasický design do moderna a jsme spokojeni. I reakce fanoušků byly pozitivní,“ těší předsedu představenstva Slavie Stanislava Tichého.

Foto: Karel Švec, hc-slavia.cz

V roce 2015 slávisté i kvůli finančním trablům opustili nejvyšší soutěž, od té doby působí v Chance lize. Na své cestě vzhůru dávají svým odchovancům a věří, že postupnými krůčky se dřív, nebo později opět dostanou zpátky mezi elitu. Kdy to bude? Možná už brzy.

Partneři HC Slavia Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz