Sezona China Golden Dragon: Proč pozitiva převažují nad negativy?

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

26. března 2020, 10:02

Pavel Mandát

Čínský tým Golden Dragon patřil k největším oživením letošního ročníku 2. ligy. Výsledkově ale exotický tým neobstál.

Čínský tým byl do ligy připuštěn za souhlasu Českého hokeje, který chce pomoci s rozvojem hokeje v Číně, kde se v roce 2022 chystá olympiáda. Cílem Zlatého draka tak nebyly v první řadě výsledky, ale hlavně získání maxima zkušeností pro rozvoj tamních hráčů.

Výsledkově to byla každopádně bída. Přesně tak by to popsal i Josef Kemr jednou svojí známou filmovou hláškou. Ale vážně. Zlatý Drak neoslnil.

Za vše hovoří závěrečná tabulka skupiny Střed, kde měli Číňané na svém kontě pouhý jeden bod. Za 42 zápasů jde skutečně o tristní vysvědčení. Kdybyste se zeptali fanoušků, jak si budou účinkování Golden Dragon ve 2. lize pamatovat, naprostá většina z nich by vám zřejmě odpověděla, že díky vysokým debaklům, které Číňané pravidelně schytávali.

Leckdy byly díky tomuto faktu jejich zápasy sledovanější než ty, v nichž se bojovalo o čelo tabulky. Ostatně počet lajků na sociálních sítích – nesporný ukazatel zájmu a popularity, který k dnešní době patří stejně neodmyslitelně, jako patří takřka pravidelné dopravní komplikace k naší nejfrekventovanější dálnici –, dává tomuto tvrzení za pravdu.

Ale nebuďme přehnaně kritičtí. Stejně tak totiž platí, že žádný učený z nebe nespadl a pokud tato sezona pomohla rozvoji čínského hokeje, tak je vlastně vše v nejlepším pořádku. Třeba budou mít i díky tomuto projektu hokejové národní týmy z celého světa jednoho dne dalšího konkurenta. Kdo ví...

V čínském výběru se ukázalo také několik Čechů. Ti na sebe měli vzít roli jakýchsi mentorů a vůdců, kteří provedou své méně vyspělé kolegy neznámou soutěží. Jedním z nich byl Michal Kučera, jenž ovládl klubové bodování.

Také trenérský štáb byl z části český, hlavním koučem byl mistr světa Jiří Šejba. Zázemí pro tréninky poskytlo Kladno, zápasy se hrály ve Slaném.

Za zmínku stojí ještě další statistické ukazatele. Číňané vstřelili během letošního druholigového ročníku (pouze) 76 gólů. Jako jediný tým napříč skupinami tak nepřekonali hranici sta gólových zářezů. V jejich síti pro změnu skončilo 406 puků, což je suverénně nejhorší číslo v porovnání se všemi letošními účastníky třetí nejvyšší soutěže.

Pozitiva sezony

Oživení soutěže. Nebuďme alibisté. Přes všechny neduhy mělo letošní čínské druholigové dobrodružství minimálně jeden velmi pozitivní efekt. Tím je zvýšený zájem o tuto soutěž. Kdo se alespoň čas od času nepodíval, jak že to ta Čína vlastně hrála?

Snížení finančních nákladů pro ostatní kluby. Tohle by nemělo zapadnout. Číňané po svém přijetí do 2. ligy zaplatili všem ostatním klubům z této soutěže veškeré náklady spojené s rozhodčími. Každý její účastník tak ušetřil částku v řádech několika set tisíc korun. Význam takové pomoci vám dojde ještě lépe, když si uvědomíte, v jak ekonomicky nestálé době žijeme. Třeba takový Miloslav Šimon, nyní již bývalý generální manažer Žďáru nad Sázavou, řekl, že taková pomocná ruka se opravdu hodila.

Pomoc s rozvojem hokeje. Výsledky měl Golden Dragon špatné. Zápasy svou úrovní za moc nestály. Proti tomuto tvrzení může někdo jen těžko něco namítat. Už ale bylo řečeno výše, že žádný učený z nebe nikdy nespadl. Číňané si sice prošli sportovním peklem, ale pracně získané zkušenosti jim mohou jen pomoct, což jim troufáme si říci přejeme všichni. Navíc je důležité poznamenat, že Číňané přiletěli do Česka s hodně mladým týmem. O to to měli těžší.

Negativa sezony

Sportovní přínos? Nula. 42 odehraných zápasů a jeden získaný bod. To hovoří za vše. Kvalitativní přínos působení čínského Golden Dragon ve 2. lize byl nulový. Vlastně byla řada utkání, ve kterých by Číňany musel litovat snad Hannibal Lecter – nechvalně známá filmová postava, které byl soucit absolutně cizí.

Časté debakly. Kdyby vám někdo v době současné karantény nabídl načepování dvanáctky, mnoho z vás by mu nejspíše děkovalo ještě další den. Jenže u Číny to tak rozhodně nebylo. Zlatý Drak musel přetrpět celou řadu dvouciferných přídělů. Ty byly často ještě horší než výše zmíněná „načepovaná dvanáctka“. Nic pozitivního.

Hráč sezony podle hokej.cz – Xudong Xiang

Čtyřiadvacetiletý Xudong Xiang si tohle ocenění určitě zaslouží. Za 40 zápasů nasbíral 22 kanadských bodů (12+10). V týmovém kanadském bodování ho sice předstihl Čech Michal Kučera, Xiang byl nicméně nejlépe bodujícím borcem své země, což stojí za povšimnutí.

Nejproduktivnější hráč: Michal Kučera (18+6)

Nejproduktivnější obránce: Adam Zich (3+11)

Nejlepší střelec: Michal Kučera (18 branek)

Nejlepší nahrávač: Adam Zich (11 asistencí)

Brankářská jednička: Pengfei Han (8,23 G/Z)

Pár slov na závěr: Zlatý Drak nezářil. Koneckonců to od něj ani nikdo nemohl čekat. Rozdíl v hokejové kvalitě je mezi oběma zeměmi propastný. Ani sebeudržovanější Trabant nedokáže poskytnout výkon srovnatelný s novým a ultramoderním Ferrari. Tady je to podobné. Na druhou stranu však nesouhlasíme s některými názory, podle nichž měla čínská účast 2 .ligu degradovat. Rozhodně ne. Šlo o vítané oživení, a hlavně v neposlední řadě také finanční úspory pro všechny další kluby. Pozitiva zkrátka převažují nad negativy.

Konečné umístění v tabulce skupiny Střed: 8. místo

Sezona obrazem

Foto: FB: China Golden Dragon

Foto: Miroslav Zdražil, hcdecin.cz

Foto: hctabor.com

Foto: Facebook IHC Králové Písek

Foto: hctabor.com

Foto: Facebook IHC Králové Písek

Foto: hctabor.com

Foto: Facebook IHC Králové Písek

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz