Sezona Slavie: první záblesk na lepší časy

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

31. března 2020, 18:38

Marek Hedbávný

Sezona 2018/2019 byla z pohledu Slavie brána jako nultá. Slavný pražský celek vyměnil majitele a započal novou éru s novou koncepcí. Minulá sezona se úplně nepovedla.

Letošní ročník ovšem ukázal, že jdou sešívaní správným směrem a už po první části se kvalifikovali do play off.

Budou se postupně zlepšovat i v následujících letech? Klíčové pochopitelně bude, zda se povede udržet týmové opory v čele s novou hvězdičkou Tomášem Šmerhou.

Umístění po základní části: 7. místo.

Co se povedlo?

Střelec Šmerha. Tomáš Šmerha je symbolem nové cesty, po které se Slavia vydala. Ta chce vsázet na své odchovance z výborně fungující mládeže. Jednadvacetiletý Šmerha letos vylétl a stal se hvězdou soutěže.

Vampolův přínos. Největší podíl na tom, že se Slavia po první části dostala mezi osmičku nejlepších, má centr Petr Vampola. Měl obrovský ice time a skvěle pracoval na obou koncích kluziště. Dá mistr světa ještě jednu sezonu? A bude to ve Slavii?

Novák posouvá svoje milníky. Další velkou individualitou ve slávistickém týmu byl obránce Jan Novák. Pilíř zadních řad je klubovou ikonou: během sezony se dostal přes 300 bodů a 800 startů v sešívaném dresu. A končit rozhodně nehodlá!

Konečné umístění. Před sezonou jsme o Slavii psali, že bude na hraně postupu a nepostupu do play off. Mladý tým se však v první části postaral o nejpříjemnější překvapení soutěže a už po prvních třiceti kolech se kvalifikoval do vyřazovacích bojů. Slavia pod sebou nechala třeba Jihlavu, Porubu nebo Prostějov.

41. – 48. kolo. Přestože Slavia ve druhé části sezony stála proti nejlepším týmům soutěže, dokázala s nimi (až na nepovedený konec) držet krok. V lednu dokonce vyhrála osm zápasů v řadě. Mimo jiné uspěla v Českých Budějovicích nebo v Chomutově, porazila Přerov i Vsetín. Byla to jízda! Slavii tehdy hodně pomohl střelec Vítězslav Bílek.

Klubová vize. Opravdu se zdá, že by se ve Slavii mohlo blýskat na lepší časy. Pod novým vedením se klub ustálil, mladíci jako Tomáš Šmerha, Roman Málek mladší, Aleš Furch nebo Jaroslav Brož se zlepšují... U mládeže má navíc Slavia špičkové trenéry s mimořádnými hráčskými kariérami: jmenujme třeba Tomáše Kucharčíka, Jiřího Vebra, Jiřího Doležala, Pavla Kolaříka, Ladislava Slížka, Milana Antoše, Ladislava Benýška, Jana Cháberu, Romana Málka či stále hrajícího Jana Nováka. Slavia buduje klub odzdola. Pochopitelně ale bude důležité, aby pak své hráče dokázala udržet v áčku a vytvořila tým, který se jednou dokáže poprat o postup.

Zvedla se návštěvnost. Lepší atmosféra kolem klubu se odrazila i v návštěvnosti. Zatímco loni chodilo do Edenu v průměru 888 fanoušků, letos 1 044. Je to přitom rarita. Návštěvnosti totiž letos v Chance lize spíše klesaly než rostly.

Co se nepovedlo?

Závěr základní části. Bohužel, Slavia si v samotném závěru dost zkazila dojem ze sezony. Prohrála osm posledních zápasů základní části a na poslední chvíli vypadla ze šestky. 

Debakl v Českých Budějovících. Herní krize Slavie vyvrcholila zápasem v Budvar aréně. Pražané totiž od Motoru schytali debakl 1:12. Klub se potom omlouval fanouškům a zpytoval svědomí za to, že tým ztratil pokoru a pracovitost.

Předkolo. Jak by to dopadlo, to už se nedozvíme, pravděpodobně by ale Slavia sérii s Třebíčí neotočila. Po dvou domácích zápasech totiž prohrávala 0:2 a v natěšené Třebíči by to měla hodně těžké.

Oslabení. Speciální týmy Slavie nebyly letos až tak úspěšné. Pražané měli průměrné přesilovky a... A třetí nejhorší oslabení v celé soutěži (77,90 %). Na druhou stranu dala Slavia v oslabení hned deset branek, víckrát zaskočil soupeře při vlastní nevýhodě jen Motor.

Domácí zápasy. Slavia měla z týmů, které se účastnily horní skupiny, nejhorší domácí bilanci. Pražané v Edenu vyhráli šestnáctkrát a prohráli třináctkrát.

Hráč sezony podle hokej.cz – Tomáš Šmerha

Ještě loni pendloval mezi první a druhou ligou, teď se zařadil k nejzářivějším hvězdičkám soutěže. Šmerha nasázel třicet gólů a byl třetím nejlepším kanonýrem Chance ligy. Celkově se blýskl 61 body.

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Tomáš Šmerha, 61 b
2. Filip Kuťák, 47
3. Daniel Vrdlovec, 38
4. Petr Vampola, 36
5. Filip Vlček, 33
6. Adam Kubík, 28
7. Jan Novák, 26
8. Jaroslav Brož, 20
9. Martin Ondráček, 18
10. Vítězslav Bílek, 17

Kanadské bodování obránců:
1. Jan Novák, 26 b
2. Jindřich Barák, 14
3. Marek Ryzák, 13
4. Tadeáš Hejda, 10
5. Tomáš Duda, 6

Juniorské bodování:
1. Jaroslav Brož, 20 b

Nejlepší střelci:
1. Tomáš Šmerha, 30 g
2. Filip Kuťák, 21
3. Filip Vlček, 13
4. Daniel Vrdlovec, 13
5. Vítězslav Bílek, 11

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Marek Ryzák, 8 g
2. Jan Novák, 6

Vítězné góly:
1. Tomáš Šmerha, 6 g

Přesilovkové góly:
1. Tomáš Šmerha, 10 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Jan Novák, 3 g 

Nahrávači:
1. Tomáš Šmerha, 31 a
2. Petr Vampola, 26

Statistika +/-:
1. Adam Kubík, +15
2. Filip Kuťák, +13
3. Filip Vlček, +11
4. Tomáš Šmerha, +10
5. Jan Novák, +7

Nejhorší +/-:
36. Zdeněk Kubica, -12
35. David Šteiner, -11
34. Martin Ondráček, -10

Trestné minuty:
1. Martin Ondráček, 73 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. Petr Hořava, 50 AB

Nejlepší hráč na buly:
1. Petr Vampola, 54,06 %

Nejvytíženější hráč:
1. Petr Vampola, 22:33 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Martin Michajlov, 91,60 %
2. Roman Málek mladší, 90,17 %

Průměr gólmanů:
1. Martin Michajlov, 2,98 G/Z

Čistá konta:
1. Roman Málek mladší, 2 ČK

Odchytané minuty:
1. Martin Michajlov, 2 877 min.
2. Roman Málek mladší, 747 min.

Sezona obrazem

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: Dalibor Durčák

Foto: Dalibor Durčák

Foto: Robert Grim, hc-slavia.cz

Foto: Tomáš Lysý, hcdukla.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: hc-slavia.cz

Foto: Jirka G. Novák, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Foto: David Vošický, hc-slavia.cz

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz