Škoda porážky, mrzelo Kubíka a Škarka. Po Švédech prověří dvacítku Rusové

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

5. listopadu 2016, 11:14

Václav Jáchim Adam Bagar 2

Velkou bitvu svedli na úvod turnaje čtyř zemí ve švédském Göteborgu čeští reprezentanti do 20 let. Svěřenci trenérů Petra a Svobody hráli po 60 minutách nerozhodně s domácím výběrem 2:2 a vynutili si prodloužení, v němž po 58 vteřinách využil početní výhody Carl Grundström. "Mrzí mě, že jsme přesilovku neubránili. Ale Švédové to sehráli výborně," ohlíží se za klíčovou trefou Jakub Škarek.

Gólman Jihlavy nastoupil za dvacítku coby jeden z nejmladších hráčů, z úspěšné osmnáctky dostávají na turnaji příležitost také obránce Kvasnička a útočníci Nečas se Zadinou. Škarek potvrdil formu, v české kleci byl jistotou. "Myslím, že není hanba, když prohrajeme a ztratíme dva body se Švédy v jejich prostředí. Ale vzhledem k průběhu utkání je to trošku škoda, mohli jsme vyhrát," lituje.

Reprezentant předvedli kvalitní hokej, domácím hvězdičkám byly vyrovnaným soupeřem. "Chyběl i kousek štěstíčka, trefili jsme tyčku a byly tam i další šanci. Bod bereme, ale mrzí nás to," dodává brankář, jenž zářil třeba na letním Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi.

Velkou premiéru v této věkové kategorii má za sebou Adam Kubík. O kladenském útočníkovi ještě nedávno nikco moc nevěděl, ovšem letošní sezona mu vychází parádně. A po zásluze dostal od trenérů juniorské reprezentace příležitost. Jak viděl první ostrý duel v nejtěžší konkurenci? "Je to mnohem rychlejší hokej, i v porovnání s dospělou WSM Ligou. Měl jsem z toho smíšené pocity. Ale po prvním střídání jsem si řekl, že se musím dostat do pohody. Hrál jsem svoji hru, samozřejmě pořád je co zlepšovat," povídá.

Zatěžkávací zkouškou prošel takéi zmíněný Jakub Škarek. "Hráči jsou chytřejší, střely mají tvrdší. Je to skoro jako první liga," usměje se. Během duelu se musel v kleci hodně otáčet, ale s tím nemá problém. "Jsem raději, když mám té práce víc," potvrzuje známou pravdu maskovaných mužů. Zatímco jihlavský talent jistil českou defenzivu, Adam Kubík ve 32. minutě odpověděl na švédské vedení a premiérovou brankou ve dvacítce vyrovnal. "Za ten gól jsem samozřejmě rád, ale je škoda, že jsme prohráli. Určitě bych ho vyměnil za vítězství," doplňuje.

Šikovný kladenský Rytíř už ví, o čem jsou duely s nadupanými mladíky Tre Kronor. "Švédové mě překvapili šikovností a rychlostí, jsou hodně silní na puku a mají velmi dobrou techniku hole," hlásí. Úvodní klání skončilo z českého pohledu smolnou porážkou, nicméně turnaj spěchá dál. Reprezentanti měli poměrně krátkou dobu na odpočinek, dnes od 14 hodin si to rozdají s Rusy, kteří v pátečním úvodním zápase na ledě v Göteborgu podlehli Finům 1:2 po nájezdech.

Zbývající program turnaje čtyř zemí hráčů do 20 let:

Sobota 5. listopadu:

14:00 Rusko – Česko
17:30 Švédsko – Finsko

Neděle 6. listopadu:

11:00 Česko – Finsko
14:30 Švédsko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz