Slováci nominovali 9 hráčů z TELH, na MS odletí s historicky nejmladším týmem

Foto: Facebook Hockey Slovakia

9. května 2022, 13:55

Adam Bagar

Generální manažer Miroslav Šatan a hlavní trenér Craig Ramsay uzavřeli slovenskou nominaci na blížící se MS ve Finsku. Figuruje v ní 25 hráčů – tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků.

Už po sobotní vítězné generálce s Francií na Kaufland Cupu v Žilině opustili tým brankář Dominik Riečický, obránce Patrik Koch a útočníci Marek Valach s Jozefem Balážem. Teď se k nim přidala ještě další dvě jména – zadák Adam Jánošík a forvard Adrián Holešinský. Oba ze zdravotních důvodů.

Bruslaře Jánošíka vyřadil pozitivní test na koronavirus

„Vyšetření, které absolvoval Martin Gernát, ukázalo, že není tak vážné, aby nemohl jet na šampionát. Naopak u Adriána Holešinského mělo limitující charakter, na turnaj tak s námi neodcestuje. Stejně jako Adam Jánošík, který měl pozitivní test na koronavirus,“ líčí Šatan na webu hockeyslovakia.sk.

Před začátkem MS plánuje zapsat na soupisku 23 z 25 jmen. „Dva hráči, patrně Sýkora a Bučko, budou čekat na šanci. Necháme si dvě místa volná a uvidíme, jak se vyvine situace v play off NHL,“ hlásí Šatan, který už má v týmu útočníka Tomáše Tatara a v úterý se přidá také gólman Adam Húska.

Dalšími případnými posilami ze zámoří by se mohli stát Martin Fehérváry, Erik Černák či Adam Ružička. „Důležité bude, jak dopadnou jejich kluby a zda je po konci sezony uvolní. Do celého procesu promluví taky potřeby mužstva, které se ukážou po prvních zápasech. Budeme flexibilní,“ přibližuje.

Do Finska odletí historicky nejmladší slovenský tým, jehož věkový průměr je 24,44 let, což je ještě méně než loni, kdy do Rigy odcestoval rovněž s přívlastkem historicky nejmladší – 24,75 let. V nominaci Šatana a Ramsayho je i 17letý Adam Sýkora a jen o rok starší Šimon Nemec s Jurajem Slafkovským.

„Nebylo našim záměrem překonat vlastní rekord. Generační obměna a omlazení kádru jde samospádem a přirozeně. Máme v týmu hromadu mladých hráčů hladových po úspěchu. Věřím, že se to ukáže na jejich výkonech na mistrovství světa,“ přeje si generální manažer slovenského národního týmu.

Ten do dějiště turnaje odletí ve středu po poledni i s devíti hráči, kteří v uplynulém ročníku působili v české extralize. Jedná se o brankáře Mateje Tomka, obránce Mislava Rosandiče, Michala Ivana, Martin Bučka, Petera Čerešňáka a útočníky Andreje Kollára, Michala Krištofa, Mária Luntera a Miloše Romana.

Nominace Slovenska na MS ve Finsku

Brankáři:
Adam Húska (Hartford Wolf Pack, AHL), Patrik Rybár (Dinamo Minsk, KHL), Matej Tomek (HC Kometa Brno, Česko).

Obránci:
Michal Ivan, Mislav Rosandič (oba Bílí Tygři Liberec, Česko), Martin Bučko (HC Motor České Budějovice, Česko), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, Česko), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava), Martin Gernát (HC Lausanne, Švýcarsko), Mário Grman (HPK Hämeenlinna, Finsko), Šimon Nemec (HK Nitra).

Útočníci:
Andrej Kollár, Michal Krištof (oba HC Kometa Brno, Česko), Adam Sýkora (HK Nitra), Róbert Lantoši (Linköping HC, Švédsko), Adam Liška (Severstal Čerepovec, KHL), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav, Česko), Jakub Minárik (HK Dukla Trenčín), Kristián Pospíšil (HC Davos, Švýcarsko), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec, Česko), Juraj Slafkovský (TPS Turku, Finsko), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Alex Tamáši (HC 05 Banská Bystrica), Tomáš Tatar (New Jersey Devils, NHL).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz