Slováci udolali Kazachstán a žijí, rozhodl Slafkovský. Slaví i Lotyši

Foto: iihf.com

20. května 2022, 21:57

Adam Bagar

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Slováci po třech porážkách v Helsinkách zabrali, Kazachstán porazili po obratu 4:3 a zůstávají ve hře o čtvrtfinále. V souběžně hraném zápase v Tampere se radovali Lotyši z vítězství 4:3 po nájezdech nad Rakouskem.

Slováky spasilo trestné střílení Slafkovského

Slováci začali lépe a šli do vedení zásluhou Andreje Kollára. Útočník Komety se na MS trefil poprvé a napodobil tak svého otce, který na velkém turnaji skóroval třikrát.

Jenže potom Kristián Pospíšil předvedl dva zbytečné fauly a Kazachstánci nekompromisně trestali, přesilovkovými trefami Kirilla Paňukova a Dmitrije Ševčenka otočili.

Slovákům pomohla soupeřova nedisciplinovanost. Pětiminutové vyloučení Akolzina trestali Martin Fehérváry a Adam Liška, trestné střílení pak proměnil Juraj Slafkovský.

Jeho trefa se ukázala jako vítězná. Ve třetí části sice Kirill Paňukov druhým gólem v utkání snížil, ale Slováci už výhru po třech ztrátách nepustili a živí šanci na čtvrtfinále.

KAZACHSTÁN – SLOVENSKO 3:4 (2:1, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Paňukov (Blacker, Orechov), 18. Ševčenko (Starčenko, Valk), 44. Paňukov (Orechov) – 13. Kollár (Takáč), 30. Fehérváry (Liška, Slafkovský), 34. Liška (Krištof, Húska), 35. Slafkovský z trest. střílení.
Rozhodčí: Hansen (Norsko), Šír (Česko) – Davis (USA), Zunde (Lotyšsko).
Vyloučení: 0:3, navíc Akolzin (Kazachstán) 5 minut.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 17:34.
Diváci: 3 068.
Nejlepší hráči: Kirill Paňukov – Juraj Slafkovský.
Kazachstán: Šutov – Blacker, Orechov, Dietz, Metalnikov, Beketajev, Šalapov, Sam. Danijar – Akolzin, Sagadějev, Starčenko – N. Michajlis, Valk, Savickij – Paňukov, Šestakov, Ševčenko – Petuchov, Gurkov, Asetov – Rachmanov. Trenér: J. Michajlis.
Slovensko: Húska – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandić, Jánošík – Tatar, Krištof, Slafkovský – Regenda, Roman, Pospíšil – Lantoši, Tamáši, Liška – Sýkora, Kollár, Takáč – Minárik. Trenér: Ramsay.

» Tabulka skupiny A

Drama v Tampere rozsekl až nájezd Bukartse

Po bezbrankové první třetině se ve druhé části strhla v Nokia Areně slušná přestřelka, více než osm tisíc diváků vidělo v rozmezí 22. a 36. minuty hned pět tref do černého.

Skóre otevřel Benjamin Nissner, pak Rudolfs Balcers s Rihardsem Bukartsem otočili skóre, následovalo vyrovnání Dominiqueho Heinricha a hody zakončil Rudolfs Balcers.

Lotyši ale vedení neudrželi, ve třetí třetině rozhodl o dělbě bodů Thomas Raffl. Drama pak musely rozseknout až nájezdy, o vítěznou trefu se postaral Roberts Bukarts.

Rakušané tak mají na kontě stále jen jednu výhru nad českým národním týmem a se čtyřmi body jsou až sedmí, Lotyši mají pouze o bod více a okupují pátou příčku.

LOTYŠSKO – RAKOUSKO 4:3 po nájezdech (0:0, 3:2, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Balcers (Jaks, Abols), 30. Rihards Bukarts (Čukste, Dzierkals), 36. Balcers (Rihards Bukarts, Sotnieks), rozhodující nájezd Roberts Bukarts – 22. Nissner (Raffl, Schneider), 32. Heinrich (Schneider, Haudum), 47. Raffl (Zündel, Nissner).
Rozhodčí: Nord (Švédsko), Štolc – Synek (oba Slovensko), Chaput (Kanada).
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1
Střely na branku: 20:32.
Diváci: 8 516.
Nejlepší hráči: Rihards Bukarts – Thomas Raffl.
Lotyšsko: Šilovs – Jaks, Zile, Kulda, Rubins, Čukste, Sotnieks, Mamčics – Abols, Balcers, Keninš – Ri. Bukarts, Dzierkals, Džerinš – Jelisejevs, Ro. Bukarts, Batna – Krastenbergs, Marenis, Smirnovs – Veinbergs. Trenér: Vitolinš.
Rakousko: Starkbaum – Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Kirchschläger, Hackl, Brunner – Ganahl, Haudum, Kasper – Schneider, Raffl, Nissner – Lebler, Wukowits, Huber – Achermann, Schwinger, Feldner. Trenér: Bader.

» Tabulka skupiny B

Další program MS 2022 ve Finsku

Sobota 21. května:
11:20 Dánsko – Francie (skupina A, Helsinky)
11:20 USA – Švédsko (skupina B, Tampere)
15:20 Kanada – Švýcarsko (skupina A, Helsinky)
15:20 Rakousko – Finsko (skupina B, Tampere)
19:20 Itálie – Slovensko (skupina A, Helsinky)
19:20 Norsko – Česko (skupina B, Tampere)

Neděle 22. května:
15:20 Kazachstán – Německo (skupina A, Helsinky)
15:20 Velká Británie – Lotyšsko (skupina B, Tampere)
19:20 Švýcarsko – Francie (skupina A, Helsinky)
19:20 Švédsko – Norsko (skupina B, Tampere)

Pondělí 23. května:
15:20 Kazachstán – Itálie (skupina A, Helsinky)
15:20 USA – Česko (skupina B, Tampere)
19:20 Kanada – Dánsko (skupina A, Helsinky)
19:20 Rakousko – Velká Británie (skupina B, Tampere)

Úterý 24. května:
11:20 Německo – Švýcarsko (skupina A, Helsinky)
11:20 Švédsko – Lotyšsko (skupina B, Tampere)
15:20 Slovensko – Dánsko (skupina A, Helsinky)
15:20 USA – Norsko (skupina B, Tampere)
19:20 Kanada – Francie (skupina A, Helsinky)
19:20 Finsko – Česko (skupina B, Tampere)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz