Smutek v Kanadě. Devatenáctka přes skvělé výkony končí bez medaile

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

15. prosince 2019, 23:27

Martin Voltr

Bez úspěchu se vrátí čeští reprezentanti do 19 let z turnaje World Junior A Challenge. V souboji o bronz přehráli Američany, trápili se ale v koncovce. Jen tak tak ho dovedli do prodloužení a v něm po dvou minutách inkasovali rozhodující gól. Zlato slaví Rusové.

Na celém turnaji trápily české hokejisty špatné úvody. Do poslední bitvy nastoupili dobře, ale Američané převzali po pár minutách iniciativu, kterou musel hasit brankář Jakub Dobeš. I trojice přesilových her naklonila hru jasně na stranu soupeře, stav 0:0 tak byl pro Čechy malým vítězstvím.

Po přestávce se však výrazně zvedli. Favorizovaný výběr hráčů z United States Hockey League od té doby v obou zbývajících třetinách dvojnásobně přestříleli! Nejblíž ke gólu byl na začátku třetí části Filip Přikryl, po jehož dorážce se puk kutálel do brány. Obránce Koster ho ale na čáře zastavil a nahrnul pod brankáře.

Po vyloučení na obou stranách naopak udeřili Američané. Bergerovu střelu ještě Dobeš vyrazil, chvilku nepokrytý Sean Farrell ale snadno dorazil puk do prázdné klece.

Vyrovnání měl na hokejce Matěj Morong, ovšem prospekt Nashvillu Ethan Haider chytal skvěle. Český tlak v závěru sílil, dvě minuty před koncem zamířil Dobeš na střídačku, a když už se situace zdála ztracená, přišla záchrana: Barinka vyhrál sedm sekund před koncem buly a střelu Daniela Poizla od mantinelu si Koster hodil rukavicí do vlastní branky!

Čeští mladíci v prodloužení sahali po bronzové medaili, když se kolem branky parádně obtočil Přikryl. Na čáře ho ale špičkou betonu a potom lapačkou zastavil Haider.

Na druhé straně se Trevor Kuntar prosmýkl mezi obránci, od nešťastníka Kostera dostal krásnou přihrávku a když mu Dobeš zkusil puk vypíchnout, Kuntar ho poslal mezi jeho betony do sítě.

Česká reprezentace tak stejně jako loni skončila na čtvrtém místě, které se po výborně odehrané základní skupině a podobně skvělém výkonu v posledním zápase rovná jasnému zklamání.

Tým před turnajem v zámoří příliš respektu nevzbuzoval, ale postupně si ho vydobyl. A hráči bez velkého jména si řekli o pozornost, kariérní posun i příští mistrovství světa do dvaceti let.

„Měli jsme obavu, jak zvládneme další těžké utkání po pouhých čtrnácti hodinách odpočinku. Ale odehráli jsme velmi kvalitní zápas se soupeřem, který je prakticky zálohou týmu U20. Bohužel jsme ho ani tentokrát nezvládli v prodloužení. Každopádně jsme zde odehráli kvalitní turnaj,“ shrnuje hlavní trenér českého mužstva Miroslav Přerost.

Zlaté medaile získali poprvé v historii turnaje Rusové. Jejich výběr do 18 let ve finále porazil tým Kanady „East“ 2:1 ve druhém prodloužení, rozhodující gól vstřelil Šakir Muchamadullin.

USA – ČESKO 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 46. Farrell (Berger, Miller), 63. Kuntar (Koster, Knies) – 60. Poizl (Pšenička, Barinka).
Vyloučení: 5:7, navíc Caponi – Rychlovský, Všetečka všichni 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku:
31:38 (14:5, 5:12, 10:20 – 2:1).
Nejlepší hráč ČR: Jakub Dobeš.
USA:
Haider – Koster, Krenzen, Berger, Miller, Meehan, Reid, Millar – Fontaine, Brisson, Farrell – Pitlick, Kuntar, Colangelo – Knies, Caponi, Silianoff – Groll, Lopina, Rolston – Laferriere. Trenér: Noreen.
Česko: Dobeš – Poizl, Šiller, Kowalczyk, Rutar, Z. Malík, Volráb – Jindra, Barinka, Pšenička – Všetečka, Najman, Rychlovský – Bernat, Přikryl, Jelínek – Princl, Morong, Poppel. Trenéři: Přerost a Vlach.

Výsledek finále:

Rusko – Kanada East 2:1 ve 2. prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 – 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 56. Ťutněv (Ponomarjov, Pašin), 86. Muchamadullin (Kirsanov, Didkovskij) – 59. Alexander (O'Hara, Chapleau).

Konečné pořadí World Junior A Challenge

1. Rusko
2. Kanada East
3. USA
4. Česko
5. Kanada West

All-star tým turnaje

Brankář: Jegor Guskov (Rusko)
Obránci: Philippe Chapleau (Kanada East), Daniil Čajka (Rusko)
Útočníci: Brendan Brisson, Gunnarwolfe Fontaine (oba USA), Ryland Mosley (Kanada East)

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

Foto: Matthew Murnaghan, Hockey Canada Images

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz