Souboj mladíků pro sbornou, Češi nedali ani gól a na Karjale končí druzí

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

8. listopadu 2020, 14:41

Jan Šimek

Čeští hokejisté svůj loňský triumf na Karjala Cupu neobhájí. Po výhrách nad Švédskem a Finskem národní tým poprvé na turnaji prohrál. Do závěrečného duelu s Ruskem nastoupila i řada juniorů, národní tým ovšem nedokázal skórovat a sborné, která celý turnaj ovládla, podlehl rozdílem tří branek.

V dresu seniorského národního týmu debutovalo hned sedm hráčů – brankář Lukáš Pařík, obránci David Jiříček, Šimon Kubíček, Stanislav Svozil a útočníci Filip Koffer, Adam Raška s Michalem Teplým.

Češi začali skvěle a hned od úvodního vhazování Rusy přitlačil, Šimon Stránský trefil střelou z mezikruží tyčku. Do gólové šance se při svém prvním střídání v dospělém nároďáku dostal i šestnáctiletý bek David Jiříček. Nejmladší hráč v historii samostatné české reprezentaci ovšem neskóroval.

Česká reprezentace měla mírnou převahu a zatímco svou přesilovku po faulu Čisťakova nevyužila, mladíci sborné potrestali hned první české vyloučení. Ránu Činachova vyrazil Pařík přímo k číhajícímu Amirovovi, který pohotovou střelou bez přípravy otevřel skóre.

Pešánovu výběru bylo ještě hůř krátce po startu druhé třetiny. Od jejího začátku uběhlo jen 27 sekund a Činachov prudkou ranou pod lapačkou Paříka poslal ruský tým do dvoubrankového vedení. Čeští bojovníci se nevzdávali a bojovali dál, v oslabení ujel Šimon Stránský, jenže zakončení mu nevyšlo podle představ a Askarov zapsal jistý zákrok.

Krátce nato byl vyloučen Jiříček, Češi sice přesilovku soupeře ubránili, jenže krátce po jejím konci udeřila sborná potřetí. Tentokrát Podkolzin u mantinelu nezištně přiťukl puk Afanasjevovi, který pohotovou střelou zaskočil gólmana Paříka – 0:3. Po rychlém přečíslení nebezpečně pálil Špaček, ale ani on Askarova nepřekonal. 

Následně nebylo přáno ani Koblížkovi, jehož ránu zastavila tyčka. Puk se příhodně odrazil k Rusům, ti založili bleskový protiútok, ale únik Bardakova skvěle zastavil Pařík. Zkraje třetí třetiny se do samostatného úniku prodral Myšák, jenže jeden z Rusů českému útočníkovi přizvedl hokejku a bylo po šanci.

Sborná kontrovala hru a svůj náskok mohla dokonce navýšit. Proti byl ovšem Pařík, jenž zlikvidoval i nájezd Gricjuka. Češi se v utkání střelecky neprosadili ani jednou a poprvé pod vedením nových trenérů Filipa Pešána a spol. prohráli.

Na Karjale tak loňské vítězství neobhájí. Letos se raduje mladičký výběr Rusů, české národní mužstvo skončí druhé. Finský turnaj uzavře odpoledne souboj mezi domácím týmem a Švédskem.

Výsledek třetího utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKO – RUSKO 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Amirov (Činachov, Čajka), 21. Činachov (Safonov), 29. Afanasjev (Podkolzin, Muchamadullin).
Rozhodčí: Vikman, Heikkinen – Sormunen, Niittylä (všichni Finsko).
Vyloučení: 4:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 29:30 (12:11, 5:8, 12:11).
Nejlepší hráči: David Jiříček – Semjon Čisťakov.
Bez diváků.
Česko: Pařík – Kubíček, J. Galvas, Jiříček, Moravčík, Hronek, Svozil – Koblížek, Špaček, Smejkal – Ordoš, Červený, Š. Stránský – P. Novák, Myšák, Raška – Teplý, Pytlík, Koffer. Trenér: Pešán.
Rusko: Askarov – Čisťakov, Muchamadullin, Sedov, Čajka, Šechovcov, Kirsanov, Byčkov – Činachov, Safonov, Grošev – Podkolzin, Chusnutdinov, Afanasjev – Amirov, Baškirov, Gricjuk – Mingačjov, Zlodějev, Spiridonov – Bardakov. Trenér: Larionov.

Zbývající program turnaje Karjala 2020

Neděle 8. listopadu:
16:30 Finsko – Švédsko (ČT sport)

Poznámka: Začátek utkání je uveden v českém čase (ve Finsku je o hodinu víc).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz