Sparta je výzva. Měl jsem roli a jméno, teď jedu od začátku, ví Liemann

Foto: Karel Švec, Český hokej

Dostat se díky skvělým výkonům o ligu výš není nic neobvyklého. Matouš Liemann se ale přes léto vystoupal hned o dva stupínky. Loni platil za gólmanskou jedničku juniorky PZ Kladno, která hraje regionální soutěž, v této sezoně hájí barvy pražské Sparty v nejvyšší juniorské lize.

Matouši, jak se stane, že se gólman z regionální soutěže posune během léta do extraligy?
Na Spartě se uvolnilo místo, ale já jsem o tom do konce května vůbec nevěděl. Pár kluků ze Sparty, které jsem přes léto potkal, mi dalo vědět, že odchází oba gólmani. Já už jsem se chtěl předtím posunout výš a zkusit to někde jinde, tak jsem kontaktoval vedení. Nakonec to klaplo, ale nebylo nás tam málo a museli jsme se probojovat. Vyšlo to a začal jsem hned prvním ligovým zápasem.

Jaká byla vaše minulá sezona?
V juniorce PZ Kladno jsem až na pár zápasů odchytal všechno. Tam jsem měl šanci se rozchytat, což mi hodně pomohlo. Teď se v zápasech cítím jistější. Myslím si tedy, že se mi minulá sezona povedla.

„Zápasy budou těžší, bude to jiný úroveň, a právě to beru jako výzvu.“

Věřil jste si díky tomu víc v začátcích na Spartě?
To určitě ano. Celkově mi to pomohlo v tom, abych si v bráně věřil. Taky jsem si uvědomil plno nových věcí. Tím, že jsem mohl chytat většinu zápasů včetně play off, baráže o postup do vyšší ligy a podobných důležitých zápasů, tak jsem se hodně naučil.

Sparta ale pro vás není úplně neznámé prostředí…
Ano, už jsem zde hrál dříve. Některé kluky už jsem znal, takže jsem docela rychle zapadl do kolektivu. Tolik jsem neznal akorát mladší kluky, s kterými jsem nehrál.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Vnímáte novou sezonu jako výzvu?
Určitě ano, protože konkurence je pořád velká a musím se snažit dál a dál, abych se vůbec vešel do sestavy. Zápasy budou těžší, bude to jiná úroveň, a právě to beru jako výzvu. Ale věřil jsem si a stále si věřím. Myslím si, že to zvládnu.

Jaká je vaše největší motivace?
Určitě se dostat do play off a popřípadě i vyhrát.

Už jste to trochu nakousl, ale jak velký je rozdíl mezi soutěžemi?
Přijde mi, že v extralize mají kluci větší systém. Je to přehlednější a zdá se mi, že z každého úhlu umí vystřelit perfektně a přesně. Střely jsou rychlejší, prudší a hráči jsou taky rychlejší. Trochu rozdíl tam tedy je, ale že by byl zas až nějak velký, to si nemyslím.

Není pro vás jako pro brankáře větší systematičnost spíše výhodou?
Asi ano, protože v nižší lize mnohdy nevíte, co se stane, co který hráč udělá. V tom je to nepředvídatelné. V extralize už se dá alespoň přibližně odhadnout, co budou kluci hrát.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Hned v prvním zápase sezony jste nastoupil proti obhájci z Plzně. Bylo pro vás lepší, že jste začal jedním z těžších zápasů?
Já mám rád, když na mě létá víc střel od samotného začátku zápasu, protože se dostanu do tempa a celý zápas se mi chytá líp, takže pro mě to bylo určitě jenom dobře. Bral jsem to jako výzvu a na ten zápas jsem se těšil.

Jaký to byl zápas?
Byl to dobrý zápas, ale samozřejmě jsem před ním měl trochu obavy, jak to dopadne. Hodně jsem se těšil a nepodcenil přípravu, takže díky tomu to dopadlo. Kluci taky hráli moc dobře a skvěle mi pomáhali v obraně, takže za to je musím pochválit, protože i to mi pomohlo k dobrému výkonu.

„Vždycky jsem přišel domů a byl rád, že si lehnu do postele a můžu spát.“

Vzhledem k letní přípravě ale nepředpokládám, že by vás zápas něčím překvapil…
Je to tak. Navíc jsem měl šanci připojit se k týmu od samého začátku letní přípravy, takže jsem si mohl zvyknout i na tempo tréninků, na posilovny, v suché přípravě bylo na Spartě daleko více tréninků, než jsme měli na Kladně, takže jsem si musel zvykat. A příprava mi celkově opravdu pomohla k tomu, aby mě při zápasu s Plzní nečekal šok.

Byla tedy i příprava náročnější než předtím na Kladně?
Ze začátku to určitě náročnější bylo. Vždycky jsem přišel domů a byl rád, že si lehnu do postele a můžu spát. Na Kladně nebylo tolik tréninků, jelikož tam kvůli přestavbě jedné ledové plochy byly dva týmy na jeden led. Času jsme tak neměli tolik. Tady na Spartě byly dva tréninky denně na ledě plus suchá příprava a někdy jsem měl možnost i zajít na trénink s áčkem, což mi taky určitě hodně pomohlo. Tak po dvou třech týdnech jsem si ale na tréninkové tempo zvykl.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Jaká je teď vaše role v týmu?
Zatím role rozdělené nemáme, musíme se hodně snažit, máme mezi sebou konkurenci. V týmu jsme dva noví gólmani a ještě tam máme jednoho brankáře ročníku 2005, který chytal v dorostu Sparty. Komu to půjde líp, ten bude nastupovat.

Jaké to je, přijít jako nový gólman do týmu?
Výhodu to má možná v tom, že mě trenéři ještě tolik neznají a můžu ukázat, co dokážu a co ve mně je. To je pro mě další výzva a další extra motivace. Ale má to i nevýhodu. Na Kladně jsem totiž měl vybudovanou svou roli a jméno. Tady to nemám a musím začít od začátku.

Jak se na sezonu v extralize těšíte?
Upřímně se těším hodně. Těšil jsem se už na první zápas s Plzní a ještě mě to nepřešlo, takže doufám, že budu chytat co nejvíc. To je to, co bych chtěl, a musím se proto co nejvíc snažit. Oproti minulé sezoně je to něco nového a doufám, že to dopadne co nejlépe. Mým cílem je totiž týmu co nejvíc dopomoct k výhře v lize, což je asi týmovým cílem všech.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mládežnický hokej (@mladeznicky_hokej)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz