Sparta, nebo Vítkovice. Neděle rozhodne o mistrovi mladšího dorostu

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Mládežnické mistrovství republiky v Hradci Králové má před sebou poslední hrací den. Ten nabídne parádní vyvrcholení – v kategorii mladších dorostenců se o zlato v přímém souboji porvou Sparta a Vítkovice! Obhájci titulu z Prahy v utkání několika obratů porazili Plzeň 5:3, Ridera také otočila souboj s Kometou a vyhrála 3:1. Mezi osmými třídami usilují o zlato rovněž Sparta a Vítkovice, ale překvapivě také Přerov.

Plzeň vzdorovala Spartě až do samého závěru

Že by proti sobě nastoupily dva týmy s odlišným rozpoložením? Nový den, nový příběh – mladší dorostenci Plzně se po prohře s Vítkovicemi Sparty vůbec nezalekli! V první třetině byli na ledě lepším týmem, skóre sice otevřel Marcel Barinka, ale za indiány bleskově srovnal Filip Přikryl. Po krásné kombinaci a gólu Jana Slaniny hned v 16. sekundě druhé třetiny Plzeň vedla, jenže taky Pražané měli v zásobě obrat – do 27. minuty se trefili David Vitouch a Jakub Najman.

V parádním souboji ještě jednou přišel vyrovnaný stav, o který se před druhou sirénou postaral Martin Lang. Zápas se tak lámal až ve třetí třetině. Rozhodnutí vzal na svá bedra obránce Martin Hugo Haš, jenž ve 44. minutě zamířil krásně do růžku, a Západočeši pak už odpověď nenašli. Naopak nejproduktivnější mladík turnaje Marcel Barinka přidal svůj pátý gól a celkově devátý bod víkendu a favorit svou těžkou roli nakonec zvládl.

Jiří Katz (asistent trenéra Sparty Praha): „Myslím, že jsme viděli fantastické utkání. Známe se ze sezony, s Plzní to jsou vždycky vyrovnané a vyhecované zápasy, a dneska to nebylo jinak. Po dvou třetinách byl zápas naprosto vyrovnaný 3:3, pak jsme klukům v šatně říkali, že rozhodne vůle, srdce a odhodlání. Nakonec jsme dali branku z útoku, jaký jsme po nich chtěli. Byla tam střela z osy a padlo to tam. Pak musíme strašně poděkovat gólmanovi, za stavu 4:3 jsme hráli oslabení, ale uhráli jsme je. Potom jsme zápas korunovali pátou brankou. Před kluky dneska smekáme a doufáme, že to zítra dotáhneme do vítězného konce.“

Jan Snopek (asistent trenéra Plzně): „Zápas se nám špatně hodnotí, protože jsme odvedli dobrý výkon. Bohužel v klíčových situacích Sparta zachovala klidnější hlavu v proměňování šancí. Ale jinak si myslím, že v určitých fázích zápasu jsme byli dokonce lepší. Hodně lidí by si mohlo říct, že prohrát po takovém výkonu je v pohodě, ale v pohodě to není. Je to prostě prohra, pro nás druhá, takže špatný výsledek. Mrzí nás to dvojnásob, možná třeba víc, než kdybychom prohráli 2:10.“

HC SPARTA PRAHA – HC PLZEŇ 1929 5:3 (1:1, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Barinka (Pšenička, Čermák), 24. Vitouch (Klimo, Kumpošt), 27. Najman (Prymula, Kumpošt), 44. Haš (Barinka, čermák), 58. Barinka (Haš, Čermák) – 15. Přikryl (Váchal, Lang), 21. Slanina (Lang, Hamšík), 37. Lang (Přikryl).

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Dlouhá přesilovka, skvělý Malík = vítkovický obrat

Do osudu žádného jiného utkání na mistrovství zatím nezasáhla vyloučení tak jako do souboje Komety s Vítkovicemi. Brňané chtěli po debaklu od Sparty získat první body, začali o poznání líp, soupeře v první třetině přehráli a přestříleli 16:4. Skórovat se ale povedlo až na startu druhé Janu Mlčákovi z přesilovky čtyři na tři.

Jenže právě početní výhody ve druhé polovině zápasu dovedly Rideru k obratu. Kráce po skončení dvojnásobné přesilovky srovnal Jakub Lewandowski a tentýž hráč v 50. minutě potrestal faul autora úvodní trefy utkání Mlčáka, jehož rozhodčí nekompromisně poslali do kabin. Trenéři Komety se už čtyři minuty před koncem odhodlali ke hře bez brankáře, tu však využil Jakub Kylnár k pojistce na 3:1. Klíčovým mužem Vítkovic na cestě za vítězstvím byl znovu Nick Malík, který pochytal 35 střel Brňanů a opět pustil jen jeden gól. Kometa se popere s Plzní o bronz.

Marek Moskal (trenér Komety Brno): „Těžko se mi hovoří. Jsme zklamaní, trénuju nějaký rok, ale tohle je jedna z těch nejblbějších porážek. Troufnu si říct, že Vítkovice nás určitě nepřehrávaly a měli jsme je porazit. Byl to úplně jiný soupeř než Sparta. Bohužel jsme nedokázali využít přesilovky, asi v tom hrála roli i nervozita, a na druhou stranu jsme byli strašně nedisciplinovaní. Za dva zápasy máme asi dvacet vyloučených, takhle se to nedá hrát. Ještě máme ale jeden zápas, na Plzeň se nachystáme a budeme bojovat o medaili.“

Roman Ryšánek (trenér Vítkovic): „Po včerejším excelentním výkonu celého týmu i brankáře jsme dneska nezačali dobře. Nevím, čím to bylo, nechci sahat klukům do svědomí. Měli jsme těžké nohy. Potom jsme zbytečně faulovali v útočném pásmu a soupeř se dostal do hry. Vylučování nás stálo hodně sil, v pěti jsme přitom hodně silní, ale někdy se necháme soupeřem zbytečně vyprovokovat a máme hloupé fauly. Vůlí a bojovností jsme ale dokázali nepříznivý vývoj otočit a udrželi jsme to tím správným směrem. Kluci si celý turnaj užívají, je tady perfektní organizace. Musíme se dobře připravit na zápas o zlato a favorita potrápit. Určitě nejsme v roli favorita, ale zbraně nesložíme jen tak.“

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 23. Mlčák (Studený, Meluzín) – 33. Lewandowski (Kylnár), 50. Lewandowski (Vojtovič), 57. Kylnár (Lewandowski, Smička).

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Tabulka po druhém hracím dni

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 2 2 0 0 0 15:5 6
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 2 2 0 0 0 6:2 6
3. HC Plzeň 1929 2 0 0 0 2 4:8 0
4. HC Kometa Brno 2 0 0 0 2 3:13 0

Individuální statistiky »

Závěrečný den turnaje

Neděle 26. března:
13:00 HC Plzeň 1929 – HC Kometa Brno
15:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha

Mistrovství republiky 8. tříd

V kategorii osmých tříd mohlo být už v sobotu rozhodnuto o novém mistrovi. To by však Sparta musela porazit Vítkovice za tři body – a opak byl pravdou. Ridera vítězstvím 3:2 pořádně zamotala boj o medaile! Na zlato stále pomýšlí i druhý Přerov, který překvapivě zdolal Plzeň jednoznačným výsledkem 6:2. V souboji o předposlední místo se nakonec radoval domácí Mountfield, který po obratu zdolal Chomutov 3:2 v prodloužení.

Nejvýhodnější pozici na čelních příčkách mají stále mladíci z hlavního města. Pokud v posledním nedělním duelu zdolají Hradec v základní hrací době, pak je předchozí výsledky nemusí zajímat a budou slavit titul.

HC PLZEŇ 1929 – HC ZUBR PŘEROV 2:6 (1:4, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Soukup (Jiříček), 56. Matoušek (Štrunc) – 11. Štíbr (Svozil), 12. Ryšavý (Jobánek, Brázda), 12. Ryšavý (Svozil, Jobánek), 14. Ryšavý (Svozil), 23. Svozil (Jobánek), 26. Svozil (Jobánek).

MOUNTFIELD HK – PIRÁTI CHOMUTOV 3:2 v prodloužení (1:0, 0:2, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Budina (Pajer, Pelda), 54. Sodomka (Pelda), 61. Pajer (Pelda, Budina) – 24. Š. Němec (Príhoda), 31. Svoboda (Kulich, Döring).

HC SPARTA PRAHA – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Krupička (Theimer), 44. Theimer (Adamen, Výkruta) – 34. Moškoř (Petr, Kubík), 51. Macho (Elbl, Moškoř), 53. Macho.

Tabulka po čtvrtém hracím dni

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 4 3 0 0 1 30:15 9
2. HC ZUBR Přerov 4 3 0 0 1 18:9 9
3. HC VÍTKOVICE RIDERA 4 2 1 0 1 1:13 8
4. HC Plzeň 1929 4 2 0 0 2 23:18 6
5. Mountfield HK 4 0 1 1 2 9:15 3
6. Piráti Chomutov 4 0 0 1 3 7:32 1

Individuální statistiky »

Závěrečný den turnaje

Neděle 26. března:
10:00 HC Plzeň 1929 – HC VÍTKOVICE RIDERA
12:30 HC ZUBR Přerov – Piráti Chomutov
15:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz