Sparta řádila, slaví i Kometa. Derby pro Energii, finiš Dynama srazil Oceláře

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

22. listopadu 2020, 20:44

Václav Jáchim

Zajímavé zápasy i výsledky nabídl nedělní program TELH. Západočeské derby rozhodla trefa karlovarského Tomáše Vondráčka, Spartě vyšla odveta s Olomoucí na jedničku, Bruslaři doma nestačili na Vítkovice. Kometa zdolala Zlín, nový pardubický kouč Richard Král může slavit cenný skalp – Dynamo vyhrálo divoký duel s Oceláři, kteří v této sezoně poprvé padli. Bitvu na jihu Čech rozhodl liberecký Musil a Mountfield si poradil s Vervou.

Derby rozhodla trefa Vondráčka

Západočeské derby má vždycky grády, Energii i Škodě se navíc letos daří, takže se bylo na co dívat. Dramatickému hokeji chybělo jen víc gólů, v závěru první třetiny poslal domácí do vedení Tomáš Vondráček, jinak vládli brankáři Filip Novotný s Dominikem Frodlem. Ačkoli se hosté hodně snažili, karlovarská obrana fungovala spolehlivě, v závěru Škodě nepomohla k vyrovnání ani hra bez gólmana. Energie si připsala pátou výhru za sebou, Plzeň venku podruhé vyšla naprázdno.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Energie): „Byl to další výborný zápas s výborným soupeřem. Byl vidět bruslivý hokej z obou stran, na což jsme se připravovali. První třetina byla vyrovnaná jak herně tak i na šance. Ve druhé jsme měli až do nešťastného technického faulu asi nejlepší fázi utkání, kdy jsme si vytvořili několik šancí, měli jsme dobrý pohyb. Oslabení nás ale přibrzdilo a utkání se zase trochu vyrovnalo. Rozhodla třetí třetina, naše týmové pojetí, obětavost a výborný výkon gólmana."

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Neodehráli jsme dobré utkání. Nehráli jsme dobře s pukem, vrcholem bylo dvanáct minut ve druhé třetině, kdy jsme vůbec k ničemu nedostali. Nepomohli jsme si ani přesilovkami."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC ŠKODA PLZEŇ 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 19. Vondráček (Hladoník).
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Gebauer, Rožánek.
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
Střely na branku: 30:36.
Bez diváků.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Plutnar, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, Kaše, Flek – O. Beránek, Mikúš, Lauko – Koblasa, Černoch, Kohout – M. Zabloudil, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Lang, Stříteský, Budík, Jiříček, Kvasnička, Čerešňák, Vráblík – Suchý, Mertl, Gulaš – P. Musil, Kracík, Malát – Straka, Kodýtek, Pour – Kantner, Stach, Rob. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Jasná jízda Sparty. Mora nestačila

Hokejisté Sparty a Olomouce se utkali podruhé během tří dní, tentokrát na ledě Pražanů. Minulá bitva vyzněla pro Moru, odveta ovšem patřila soupeři. Svěřenci trenérů Hořavy a Jandače začali výborně, ve 12. minutě hry vedli o tři góly, když se prosadili Michal Řepík, Jan Košťálek a z trestného střílení Lukáš Rousek. Hanáci přijeli do metropole vlakem, ale tempo nenabrali ani v dalším průběhu utkání a nakonec nakoupili debakl 7:1. Na výhře Sparty se dvěma brankami podílel Jan Buchtele.

Josef Jandač (trenér Sparty): „Jsme rádi za výsledek a předvedenou hru. Po nepovedeném utkání v Olomouci jsme si doma spravili chuť. Základní stavební kámen našeho úspěchu jsme položili už v první třetině, kdy se nám podařilo vstřelit rychlé tři branky. Zápas jsme až na pár drobností kontrolovali a soupeře téměř k ničemu nepustili. Útočníci hodně pomáhali v obraně a sami naopak hráli efektivně v pásmu soupeře. Dávali krásné góly, za tři body jsme moc rádi." 

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Sparta se z posledního utkání poučila a ve všech směrech byla lepší. My jsme byli horším týmem, soupeř dobře bruslil a využil svých šancí. Rozhodovaly také osobní souboje. Brankáři to měli těžké, Honzovi Lukášovi zápas nevyšel, jelikož obrana nefungovala podle našich představit. Musíme se v mnoha věcech zlepšit.“

HC SPARTA PRAHA – HC OLOMOUC 7:1 (3:0, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Řepík (Horák, Mikliš), 12. Košťálek (Forman), 12. Rousek (trestné střílení), 22. Kudrna, 30. Buchtele (Mikliš, Kudrna), 31. M. Jandus (Němeček), 59. Buchtele – 54. J. Káňa.
Rozhodčí: Sýkora, Šír – Ondráček, Šimánek.
Vyloučení: 4:1.
Bez využití.
Střely na branku: 30:14.
Bez diváků.
HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček, Košťálek, Němeček, M. Jandus, Dvořák, Mikliš, Poizl – Rousek, Horák, Řepík – Sobotka, Pech, Tomášek – Buchtele, Sukeľ, Kudrna – Zikmund, Vitouch, Forman. Trenéři: Hořava a Jandač.
HC Olomouc: Lukáš (31. Konrád) – Švrček, Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Ondrušek, A. Rutar, Valenta – Burian, Knotek, Tomeček – J. Káňa, Nahodil, Kucsera – Olesz, Kusko, Valský – Bambula, Kolouch, Mácha. Trenéři: Moták, Tomajko a Fiala.

Bruslaři nemají nic, slaví Vítkovice

Soupeři vstupovali do utkání v odlišném rozpoložení. Bruslaři minule rozstříleli Zlín, hráči Vítkovic naopak doma polykali hořkou prohru 0:7 od Motoru. Na ledě Mladé Boleslavi toužili napravit dojem a začátek tomu odpovídal: už po 28 vteřinách se trefil Dominik Lakatoš, další gól pak přidal Adam Polášek. Vstup do druhého dějství také vyšel hostům, jiný bek Jan Štencel překonal střídajícího Růžičku a náskok navýšil. Pak ale Bruslaři zabrali, trefy Oscara Flynna a Davida Šťastného jim daly naději. Leč hosté odolali a v prvním z pěti zápasů venku za sebou dokráčeli k vítězství. Středočeši letos vyšli doma poprvé naprázdno.

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „První půlku zápasu jsme hráli úplně katastrofálně. Absolutně bez pohybu, bez zápalu do hry. Vítkovice byly jednoznačně lepší a zaslouženě šly do toho vedení. Od půlky zápasu se to začalo trochu srovnávat, třetí třetinu si myslím, že jsme byli my lepší, ale Vítkovice si to už ubránily. Tentokrát to byl z naší strany nepovedený výkon. Nevím, co to zapříčinilo, že jsme tu první třetinu absolutně nezvládli."

Darek Stránský (asistent trenéra Vítkovic): „Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu. První třetina byla z naší strany velmi dobrá, měli jsme tam spoustu šancí. Soupeře jsme přehrávali, zaplaťpánbůh, že jsme dali nějaké góly konečně z přesilovky. Vedli jsme 2:0, takže dobře rozehraný zápas. Potom jsme vedení navýšili, ale soupeř se snažil pohybem a snahou se zápasem něco udělat, což se mu podařilo. My jsme v závěru vydřeně body udrželi a složili jsme takový reparát za to naše poslední domácí nepovedené utkání. Bereme to tak, že jsme nějakým způsobem poslali omluvenku našim fanouškům a partnerům za tu blamáž, takže jsme velmi rádi."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 35. Flynn, 41. Šťastný (Lunter) – 1. Lakatoš (Štencel), 15. Polášek, 21. Schleiss (Štencel), 60. Lakatoš.
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Hynek, Kajínek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:26.
Bez diváků.
BK Mladá Boleslav: Krošelj (21. J. Růžička) – Šidlík, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Klikorka – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, Cienciala – Flynn, Najman, P. Kousal – Strnad, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
HC VÍTKOVICE RIDERA: M. Svoboda – Štencel, R. Polák, Kovář, Polášek, Trška, R. Černý, Koch – Schleiss, Hruška, Lakatoš – Krenželok, Marosz, Mallet – Dej, J. Mikyska, Šišovský – Dočekal, Werbik, Kubalík. Trenéři: Trličík, Svozil a D. Stránský.

Král začal výborně, Oceláři poprvé padli

Pardubické Dynamo poprvé vedl nový kouč Richard Král, zpočátku se zdálo, že jeho svěřenci třinecký válec neohrozí. Východočeši sice začali díky brance Radoslava Tybora dobře, jenže v prvním dějství se prosadili všichni členové elitního útoku Ocelářů. Hostí si vybudovali náskok, ale Východočeši se nevzdali a v duelu bohatém na branky dokázali vyrovnat – v čase 59:31 se to povedlo Vladimíru Svačinovi. Finiš domácích byl strhující, v prodloužení pak rozhodli! Trefa Marka Ďalogy znamenala pro Dynamo cenný skalp, Oceláři si připsali první porážku v sezoně.

Richard Král (trenér Pardubic): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu. Chtěli jsme hrát aktivně, což se nám dařilo, dali jsme i první gól. Pak jsme dostali dvě smolné branky, byly lacinější – to nás trochu srazilo. Následoval úsek, kdy jeden hrál s kotoučem, další už moc nebruslili. Druhá třetina byla z naší strany lepší, hrálo se hodně nahoru dolů. Chtěli jsme hrát stále aktivně, protože chceme, abychom nedávali jen jeden nebo dva góly. Musím říct, že třetí třetina byla z naší strany parádní. Klukům musíme poděkovat, protože otočit zápas z 3:6 – navíc s takovým týmem, jako je Třinec – je prostě pecka.“

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „V prvním střídání jsme dostali gól. Poté jsme to otočili, vstřelili další branky, ve třetí třetině jsme ale dostali dva góly za jedinou minutu. Oni chtěli vyhrát víc, my jsme poté přestali hrát a darovali jsme jim zápas.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 7:6 po prodloužení (2:4, 1:2, 3:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Tybor (Poulíček, Svačina), 15. Svačina (Blümel, Nakládal), 27. Nakládal (Tybor), 42. Mikuš (Claireaux), 43. Camara (Mikuš), 60. Svačina (Nakládal, J. Kolář), 63. Ďaloga (Poulíček, Tybor) – 6. Kundrátek (Jaroměřský), 6. M. Stránský (Martin Růžička, Gernát), 9. P. Vrána, 19. Martin Růžička (Zadina), 27. M. Stránský (Martin Růžička), 37. Jaroměřský (Kundrátek)
Rozhodčí: Horák, Pražák – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 31:32.
Bez diváků.
HC Dynamo Pardubice: Klouček (19. Kantor) – Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Ďaloga, J. Zdráhal, Holland – Svačina, Poulíček, Tybor – Camara, Mandát, Claireaux – Blümel, Anděl, Rohlík – Kusý, Paulovič, Zeman. Trenéři: Král a Havíř.
HC Oceláři Třinec: Kořenář – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek – M. Stránský, Vrána, M. Růžička – F. Zadina, Marcinko, Chmielewski – M. Kovařčík, Jašek, O. Kovařčík – Hrehorčák, Roman, Dravecký – Hrňa.. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Kometa vydřela výhru nad Berany

Tenhle zápas potřebovali! Výkony Komety v předchozích duelech nebyly optimální, Libor Zábranský pozměnil složení trenérského štábu a jeho bojovníci proti Zlínu zabrali. Hostům stále chybějí marodi mezi útočníky, na brněnském ledě sice ve třetí třetině umazávali náskok domácích, ovšem na body nedosáhli. V dresu Komety byl vidět především Peter Mueller, který si připsal dva góly a nahrávku. Po dvou porážkách venku mají Brňané vítězství, naproti tomu Zlín podlehl počtvrté za sebou.

Jan Zachrla (asistent trenéra Komety): „Výsledek odpovídá hře. My jsme do utkání dobře vstoupili, využili jsme přesilovku. Hra se vyvíjela pro nás dobře. Na druhou stranu jsme soupeři dali čuchnout, protože jsme byli nedisciplinovaní. Zlín se dostal do hry, dal kontaktní gól. Ten závěr bychom měli lépe zvládat a reagovat na zápasovou situaci, odehrát zápas víc bez chyb, aby soupeř neměl šanci něco s tím."

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Kometa si dnes zasloužila vyhrát, hlavně díky první a druhé třetině. Z naší strany to byla anarchie, měli jsme hrozně moc vyloučení a za stupidní fauly. Vidíme, že dvě třetiny hrát nestačí. Borci si musí sáhnout do svědomí co předvádí a je to škoda. Hrát takhle od začátku, tak šance byla. Přesilovky dneska rozhodly."

HC KOMETA BRNO – PSG BERANI ZLÍN 5:3 (2:0, 2:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Schneider (Mueller, O. Němec), 10. Mueller (Zaťovič, Schneider), 27. Zaťovič (P. Holík, O. Němec), 31. Mueller (Gulaši), 60. Süss (Kunc) – 31. Gazda (Žižka), 41. Honejsek (Okál, Karafiát), 55. Kubiš (Honejsek, Šlahař).
Rozhodčí: Lacina, Pešina – Gerát, Axman.
Vyloučení: 4:8, navíc Köhler (Zlín) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 3:1.
Střely na branku: 34:31.
Bez diváků.
HC Kometa Brno: Klimeš – Freibergs, Němec, Gulaši, Pyrochta, Král, Hájek – Zaťovič, Holík, Mueller – Vincour, Rákos, Schneider – DeFazio, Süss, T. Svoboda – Plášek, Kunc, Horký – Luciani. Trenéři: Zábranský, Horáček, Zachrla a Pokorný.
PSG Berani Zlín: Kašík (31. Huf) – Řezníček, Nosek, Suhrada, Gazda, Novotný, Žižka, Hamrlík – Okál, Honejsek, Šlahař – Köhler, Herman, Poletín – Ondráček, Karafiát, Hejcman – Kubiš, Sedláček, Dobiáš. Trenéři: Mařák a Hamrlík.

Bitvu na jihu Čech rozhodl Musil

Motor ve Vítkovicích odčaroval čekání na první výhru, euforii si chtěl přenést do bitvy s Tygry, ti pro změnu toužili napravit dvě předchozí domácí porážky. Jihočeši vedli díky brance Adama Rašky, Michal Bulíř s Tomášem Filippim později skóre otočili, vyrovnání zařídil krátce po startu prostředního dějství Daniel Voženílek. Urputná bitva pak dlouho čekala na zlomovou situaci, nerozhodlo ani prodloužení, došlo tedy na nájezdy. V nich předvedl klíčový pokus Adam Musil, který se trefil jako jediný. Dva body tedy brali Severočeši.

Václav Prospal (trenér Č. Budějovic): „Jeden bod je pro nás z takového utkání málo. Chtěli jsme navázat na výkon z Vítkovic, ale přijel velice kvalitní soupeř. Dělba bodů po šedesáti minutách byla spravedlivá, i když jsme to mohli v závěru strhnout při přesilovce pět na tři na naši stranu."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Bylo to těžké utkání. Počítali jsme s tím, že domácí budou v euforii po vysoké výhře ve Vítkovicích. Trápíme se v koncovce, na každý gól se strašně nadřeme. Přitom šancí jsme si vytvořili spoustu. Na nájezdy jsme vyhráli zaslouženě."

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 2:3 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Raška I (Michnáč, Karabáček), 21. D. Voženílek (Pýcha) – 11. Bulíř, 18. Filippi (Rosandić), rozh. náj. A. Musil
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 7:7, navíc Šmíd (Liberec) na 10 minut a do konce utkání.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 32:31.
Bez diváků.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Pýcha, Plášil, Lytvynov, Vydarený, Pavel – M. Novák, R. Přikryl, Doležal – Michnáč, Raška I, Karabáček – Christov, Venkrbec, Voženílek – Jonák, M. Beránek .Trenéři: Prospal a Totter.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Hanousek, Rosandič, Knot, Derner, Štibingr – Birner, Bulíř, Lenc – Rachůnek, Filippi, Gríger – J. Vlach, Jelínek, A. Musil – Rychlovský, A. Najman, Zachar – Šír. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Mountfield na domácím ledě vládl

V dohrávce 7. kola se utkaly týmy, kterým se minulé zápasy povedly. Východočeši ovládli derby s Pardubicemi, Litvínov získal dva body pod Ještědem. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky nicméně chtěli napravit předchozí domácí nezdar s Energií a povedlo se jim to na jedničku. V první třetině si vybudovali náskok díky trefám obránců Filipa Hronka, Radima Šaldy a Filipa Pavlíka. Když se po přestávce prosadil také Vladimír Růžička mladší, nebylo o vítězství Mountfieldu pochyb. Vervě to v předchozích duelech venku šlo, tentokrát ale selhala.

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, hned ze začátku se nám povedlo dát gól. Celou první třetinu jsme odehráli hodně dobře a myslím, že ta zápas rozhodla. Ve druhé jsme dali gól na 4:0 a ve třetí jsme to jakoby dohrávali, i když po nás Litvínov víc šel. Měl tam nějaké šance, ale co prošlo, to fantasticky pochytal Štěpán Lukeš.“

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Věděli jsme, že domácí budou hrát aktivně a agresivně, což se i potvrdilo. Dostali jsme rychlé góly, které zápas ovlivnily. Za stavu 3:0 jsme měli dvouminutovou přesilovku pět na tři, se kterou jsme měli naložit lépe. Kdybychom dali gól, tak bychom se zápasem ještě mohli něco dělat. Měli jsme nějaké šance, ale pořád nejsme v prostoru, kde bychom měli být, tedy před brankářem. Při šancích potřebujeme daleko větší důraz. Za stavu 4:0 už to domácí dohrávali v pohodě, i když jsme snížili. Je to škoda, ale myslím, že Hradec vyhrál zaslouženě.“

MOUNTFIELD HK – HC VERVA LITVÍNOV 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Hronek (V. Růžička), 8. Šalda (M. Chalupa, Smoleňák), 12. F. Pavlík (Hronek), 30. V. Růžička – 55. Gerhát
Rozhodčí: Kika, Micka – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 7:6, navíc Nedomlel (Mountfield), Myšák a Štich na 10 minut, Pospíšil (všichni Litvínov) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 27:32.
Bez diváků.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Zámorský, Jank, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Čáp – Chalupa, Cingel, Smoleňák – J. Sklenář, V Růžička ml., Orsava – Perret, Lev, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Jergl. Trenéři: Růžička st., Branda a Kočí.
HC VERVA Litvínov:  Honzík – Demel, Irving, Cibulskis, Balinskis, Ščotka, Kudla, Štich – Jarůšek, Gerhát, Mahbod – F. Lukeš, Hübl, Pospíšil – Zdráhal, M. Hanzl, Myšák – Havelka, Helt, Zygmunt. Trenéři: Országh a V. Sýkora.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 13 7 3 1 2 46:27 28
2. HC Oceláři Třinec

10

8 1 1 0 50:26 27
3. HC Sparta Praha 14 8 1 1 4 50:33 27
4. Mountfield HK 12 8 1 0 3 40:24 26
5. HC Energie Karlovy Vary 11 8 0 0 3 31:28 24
6. Bílí Tygři Liberec 12 5 2 2 3 32:26 21
7. BK Mladá Boleslav 11 4 1 2 4 33:30 16
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 10 3 2 2 3 27:30 15
9. HC Kometa Brno 10 2 2 1 5 27:33 11
10. HC Olomouc 11 3 0 1 7 19:38 10
11. HC VERVA Litvínov 10 2 1 1 6 17:28 9
12. PSG Berani Zlín 11 2 1 0 8 24:37 8
13. HC Dynamo Pardubice 11 1 2 1 7 23:44 8
14. Madeta Motor České Budějovice 12 1 0 4 7 30:45 6

Další program Tipsport extraligy

Úterý 24. listopadu – dohrávky:
17:00 HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň (14. kolo)
17:20 Madeta Motor České Budějovice – PSG Berani Zlín (8. kolo), ČT sport
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Olomouc (6. kolo)
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary (14. kolo)
18:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA (5. kolo)
18:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec (9. kolo)
18:00 HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec (14. kolo)

Pátek 27. listopadu – 21. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno
17:30 PSG Berani Zlín – Madeta Motor České Budějovice
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha
18:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz