Sparta řádila v Plzni, Oceláři navýšili náskok. Kometa a Zlín se trápí

Foto: Michal Straka, hcplzen.cz

13. prosince 2020, 18:01

Adam Bagar

Hokejisté Třince zvítězili v Brně 3:1 a navýšili náskok v čele tabulky na šest bodů před druhou Plzní, která ve šlágru kola vysoko podlehla třetí Spartě. Šest gólů daly i Vítkovice, které stoply sérii sedmi porážek. V dalších duelech slavily také Mladá Boleslav, Hradec Králové, Pardubice a Olomouc.

Drama ve Varech rozsekl nájezd Flynna

V Karlových Varech kralovali gólmani. Hostující Jan Růžička chytil 33 střel a nestačil jen na tu z hole Jiřího Černocha, domácí Filip Novotný lapil 30 pokusů a za záda propustil pouze ten od svátečního střelce Petra Šidlíka. Souboj tabulkových sousedů tak musely rozseknout až nájezdy. Osmou výhru z posledních devíti utkání trefil Bruslařům v deváté sérii Oscar Flynn, Energie po sérii šesti vítězství podruhé za sebou prohrála.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Myslím si, že jsme viděli z obou stran výborné utkání. Bruslilo se, bylo to utkání plné šancí. Hrál se doopravdy atraktivní, moderní hokej. Po průběhu zápasu byla dělba bodů asi zasloužená. To, že jsme v nájezdech nezískali ten extra bod je sice škoda, ale i tak musím mužstvo pochválit za to, jak se k tomu postavilo. Drželi jsme se svého plánu až na to, že jsme udělali moc zbytečných faulů. Všichni hráči na ledě nechali všechno.“

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Byl to velký boj. Sice jsme prohrávali, ale bylo důležité, že nás výborně držel gólman. Vary měly šance, i ve třetí třetině jednu velikou. On to ale pochytal, držel nás pořád ve hře. Když jsme pak ve druhé třetině vyrovnali, tak jsme věděli, že rozhodne třetí třetina. Myslím, že remíza byla nakonec spravedlivá. Také jsme měli nějaké šance, ale myslím, že víc slibnějších příležitostí měly Vary, ale nedaly a to rozhodlo, že jsme šli do prodloužení. Tam jsme nesehráli dobře přesilovku, kde jsme měli šanci to strhnout na naši stranu. V nájezdech pak bylo vidět, že oba gólmani chytají skvěle. Nikdo nemohl skórovat, přičemž potom rozhodly dvě branky. Jsme rádi, že si za bojovný výkon odvážíme dva body.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – BK MLADÁ BOLESLAV 1:2 po nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Černoch (Pulpán) – 31. Šidlík (Alderson), rozhodující nájezd Flynn.
Rozhodčí: Lacina, Veselý – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 6:5.
Bez využití.
Střely na branku: 34:31.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, D. Kaše, Flek – M. Kadlec, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Šidlík, Allen, Moravec, Pláněk, Bernad, Fillman – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, Alderson – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Cienciala, Bičevskis. Trenéři: Rulík a Patera.

Vítkovice kanonádou stoply sérii proher

Vítkovice po pěti dnech změřily síly s Litvínovem. Zatímco v prvním duelu padl jediný gól až v prodloužení, teď jich bylo k vidění hned osm. Domácí už v páté minutě ukončili více než 160 minut dlouhou neprůstřelnost Denise Godly a nastartovali svůj gólostroj, který se zastavil až na čísle šest. Pod Milošem Holaněm tak zaznamenali první výhru a stopli sérii sedmi porážek, zato chemici nenavázali na tři po sobě jdoucí triumfy.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Děkuju hráčům za předvedený výkon a tři body, protože si myslím, že mužstva kolem nás musíme porážet. Plán nám naprosto vyšel, chtěli jsme jít do vedení, a i když nás soupeř dotáhl, tak nás to nezlomilo, což je strašně důležité. Myslím, že jsme rozhodli ve druhé třetině, kdy jsme si pomohli. Speciální týmy odehrály velmi důležitou roli. Na jednu stranu v přesilovkách, v nich jsme dali tři góly. Ale i v oslabení. Přesilovky jsme zjednodušili, byly to krásné góly do prázdné brány. Třetí třetinu jsme odehráli bez gólu, což byl plán. Z Kaluse mám radost. Je to Ostravák a ukazuje, jak by se každý hráč měl rvát o flek.“

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Není moc co hodnotit. Soupeř vyhrál absolutně zaslouženě. Zaostávali jsme absolutně ve všem, co se týká nasazení, bruslení a důrazu před oběma brankami, nemluvě o speciálních týmech. Absolutně zasloužené vítězství Vítkovic.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA LITVÍNOV 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Dočekal (Mallet, Werbik), 16. M. Kalus (J. Mikyska), 22. Dej (Marosz, Kubeš), 26. Lakatoš (Marosz), 34. Werbik (Mallet), 39. Mallet (J. Mikyska, M. Kalus) – 11. Irving (V. Hübl, Pospíšil), 22. Pospíšil (Válek, Ščotka).
Rozhodčí: Hejduk, Vrba – Rampír, Špringl.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 32:27.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – L. Kovář, Trška, Štencel, Kubeš, Koch, R. Černý, Gewiese – Schleiss, Hruška, Lakatoš – Dej, Marosz, M. Kalus – Dočekal, Werbik, Mallet – Lednický, J. Mikyska, Fridrich. Trenéři: Holaň, Šimíček a Philipp.
HC VERVA Litvínov: Godla – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Demel, Kudla, Štich – Jarůšek, M. Hanzl, P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – Válek, Gerhát, Jícha – M. Havelka, Helt, Zygmunt. Trenéři: Országh a V. Sýkora.

Vladař deptal Bílé Tygry a Dynamo slaví

Bílí Tygři po sérii pěti porážek zvládli předchozí bitvy s Kometou a Bruslaři, teď si brousili drápy na další tříbodový zisk proti Dynamu, které zdolali pětkrát v řadě a v aktuálním ročníku jasně 7:1 a 4:1. Jenže tentokrát bylo vše jinak. Domácí aktivita ztroskotávala na skvělém Danielu Vladařovi, jenž chytil 37 pokusů soupeře a dovolil mu jediný gól. Pardubice díky trefě Vladimíra Svačiny slavily důležité tři body, stačilo jim k nim jen 16 střel.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Nám se nepovedla první třetina – byla taková chladná a rozkouskovaná. Vůbec jsme si v ní nepomohli přesilovkami. Myslím, že se náš výkon zlepšil ve druhé části, ale bohužel jsme udělali chybu a nabídli hostům úvodní gól. Pak jsme se tlačili do výborně organizované obrany. Podařilo se nám vyrovnat ve třetím dějství, ale znovu jsme udělali individuální chybu a soupeř dal druhou branku. Přes jejich obranu se dostávalo špatně, ale za mě rozhodly dvě hloupé minely.“

David Havíř (asistent trenéra Pardubic): „První třetina byla lehce ovlivněná tím, že Liberec měl tři přesilové hry. Ty jsme ubránili. Měli jsme dobrý pohyb a nebylo to vůbec zlé. Druhá část samozřejmě nebyla dobrá, ale paradoxně jsme ji vyhráli 1:0. Vstup do závěrečného dějství nebyl špatný, ale potom jsme zase trošičku odešli. Hrozili jsme z brejků a nakonec jsme jeden proměnili. Liberec ztroskotal na našem brankáři, který podal exkluzivní výkon.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 43. P. Jelínek (Šmíd, Kváča) – 36. Camara (Paulovič, R. Kousal), 53. Svačina (Mikuš).
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Zíka, Šimánek.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 38:16.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Knot, Rosandić, Havlín, Derner, Kolmann – Birner, Filippi, Lenc – A. Musil, Bulíř, R. Pavlík – T. Rachůnek, P. Jelínek, J. Vlach – Průžek, Hrabík, Pekař. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
HC Dynamo Pardubice: Vladař – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, Ďaloga, Holland, Vála – Svačina, Poulíček, Mandát – Camara, R. Kousal, Paulovič – Kusý, Anděl, Blümel – Machala, Claireaux, Matýs. Trenéři: Král, Havíř, Sýkora a Rolinek.

Sparta po 16 zápasech sfoukla sérii Plzně

Sparta ve šlágru kola na ledě druhé Plzně potvrdila pohodu z předchozích utkání, nasázela šest gólů, zvítězila počtvrté v řadě při parádním skóre 22:6, přiblížila se soupeři na pouhý bodík a hlavně proti němu zlomila černou šestnáct zápasů trvající sérii. Indiáni vyšli ve vzájemných utkáních poprvé od 2. prosince 2016 bodově naprázdno a z víkendového domácího dvojboje urvali jediný bod, když se už v pátek překvapivě sklonili Olomouci.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Budu stručný, Sparta byla lepší. Za stavu 3:2 jsme měli dobré pasáže, nadechovali jsme se, že bychom se zápasem mohli ještě něco udělat, ale bohužel přišla špatná rozehrávka, takové špatné rozhodnutí ve středním pásmu a hosté z toho navýšili náskok na 4:2, což nás trochu zlomilo.“

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Odehráli jsme výborné utkání od první do poslední minuty. Domácím jsme tak trochu vrátili porážku od nás doma, kdy Plzeň byla lepší. Zahrály nám všechny lajny výborně a myslím si, že jsme zaslouženě zvítězili.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA 2:6 (1:2, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 9. Kodýtek (Vráblík, Straka), 34. Čerešňák (Kracík, Gulaš) – 4. Horák (Sobotka, Řepík), 13. Říčka (Rousek, Košťálek), 32. Rousek (Polášek, Tomášek), 42. Buchtele (Tomášek), 53. Řepík (Sobotka, Polášek), 58. Pech (Zikmund).
Rozhodčí: Šír, Kika – Lučan, Kis.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 22:31.
HC Škoda Plzeň: Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, Budík, Stříteský, Vráblík, Kvasnička, Lang – Suchý, Kracík, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Rob, Kantner – Malát, Stach, Šuhaj. Trenéři: Čihák, J. Hanzlík a Špaček.
HC Sparta Praha: Machovský – Němeček, M. Jandus, Polášek, Košťálek, Tomáš Dvořák, Kalina, Piskáček – Sobotka, Horák, Řepík – Buchtele, Tomášek, Rousek – Říčka, Pech, Šmerha – Zikmund, Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.

Hradecký start snů, Motor ale dotahoval

Mountfield měl nástup z říše snů. V čase 9:35 vedl i díky dvěma trefám a asistenci kapitána Radka Smoleňáka 4:0 a vyhnal Jiřího Pateru z branky. Na Jana Strmeně už ale recept nenašel a ještě se klepal o výsledek. Motor, za nějž se při premiéře trefil také Miroslav Forman, stahoval manko, přiblížil se na gól, ale na vyrovnání už nedosáhl a nenavázal na páteční cenný triumf nad Třincem. Hradci Králové podlehl i potřetí v sezoně.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Úvodní třetina určila ráz celého zápasu. Působili jsme ustrašeně a hráli s příliš velkým respektem. Nebruslili jsme, neměli pohyb. Byli jsme strašidelní. Za dalších čtyřicet minut nemám nic, co bych mužstvu vytknul. Miroslav Forman potvrdil, co si od něho slibujeme. Je výborný v útočném pásmu a přinesl do týmu extraligovou kvalitu, která může pozvednout náš výkon.“

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Povedl se nám výborně vstup do utkání. Po získání náskoku se ale hráči uspokojili a mysleli si, že to bude pohodový zápas. Domácí bojovali a zaslouženě korigovali. Ve třetí třetině jsme měli štěstí, že soupeř nevyrovnal.“

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – MOUNTFIELD HK 3:5 (0:4, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 24. Forman, 37. Jonák, 44. Z. Doležal – 1. Šalda (J. Sklenář, Smoleňák), 4. Smoleňák (Koukal, Hronek), 8. Smoleňák (Orsava, Šalda), 10. Perret (Kevin Klíma, Hronek), 60. Lev.
Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda – Pešek, Malý.
Vyloučení: 5:3.
Bez využití.
Střely na branku: 30:17.
Madeta Motor České Budějovice: Patera (od 10. Strmeň) – Slováček, Vydarený, Pýcha, Plášil, Lytvynov, Pavel, Roth, Suchánek – Christov, Venkrbec, Jonák – Forman, Raška, Z. Doležal – Michnáč, Gilbert, D. Voženílek – Karabáček, Prokeš. Trenéři: Prospal a Totter.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Jank, Zámorský, Čáp – Kelly Klíma, Cingel, Orsava – Smoleňák, M. Zachar, J. Sklenář – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Jergl, Lev, R. Pilař. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.

Zlín doma padl už podeváté v sezoně

Také třetí vzájemnou bitvu na moravském poli v sezoně ovládl hostující tým v poměru 4:1. Hanáci, povzbuzeni páteční výhrou v Plzni, rozhodli ve druhé třetině dvěma góly v rozmezí dvaceti sekund. Velký zápas sehrál Jan Káňa, který dal dvě branky a navrch zaznamenal také nahrávku. Berani padli potřetí za sebou a prohloubili domácí mizérii, ve svém stánku prohráli deváté z jedenácti zápasů ročníku a jsou dál předposlední.

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Hodnotí se to těžko, bojujeme sami se sebou, nejsme schopni vstřelit branku, na tým to hodně padá. Přestože to byl bojovný výkon až do konce a kluci to nezabalili, tak situace je pro nás složitá. Odstoupil nám Kuba Herman, ztráty jsou velké, těžko se pak bojuje.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Jsme spokojení, čtyři vstřelené góly, tři body, musíme hráče pochválit. Věděli jsme, že Zlín měl v nohách těžký zápas, neměl tolik šťávu, ale i tak jsme se s tím porvali dobře. V Plzni jsme urvali dva body, teď jsme odehráli další dobrý zápas a navázali tak na výkon proti Škodovce.“

PSG BERANI ZLÍN – HC OLOMOUC 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 48. Okál (Vopelka, Ferenc) – 25. J. Káňa (Nahodil, Valský), 26. Bambula (J. Knotek, Ondrušek), 46. J. Knotek (J. Káňa, Ondrušek), 49. J. Káňa (Kolouch, Valenta).
Rozhodčí: Hodek, Pilný – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 6:8.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 39:33.
PSG Berani Zlín: Huf – Ferenc, Řezníček, Gazda, Žižka, Nosek, M. Novotný, Hamrlík – Karafiát, Herman, Köhler – Vopelka, Honejsek, Okál – J. Ondráček, P. Sedláček, Poletín – Šlahař, Pšurný, Sebera. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC Olomouc: Lukáš – Švrček, Škůrek, Valenta, Dujsík, Ondrušek, A. Rutar – Burian, J. Knotek, Bambula – J. Káňa, Kolouch, Kucsera – Olesz, Nahodil, Valský – Gřeš, Kusko, V. Tomeček. Trenéři: Moták a Tomajko.

Kometa se trápí, Oceláři navýšili náskok

V Brně se všechno podstatné událo ve druhé třetině během jedenácti minut. Třinec poslaly do vedení slepené trefy Miloše Romana a Erika Hrni, domácí pak sice kontrovali gólem Tomáše Vincoura, ale hostům vrátil dvougólový náskok Petr Vrána a skóre už se do konce nezměnilo. Kometa znovu dala jen gól a po čtvrté porážce v řadě klesla na dvanácté místo tabulky, zato Oceláři natáhli bodovou šňůru už na 19 zápasů a navýšili náskok v čele.

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety Brno): „V první slušné třetině jsme hráli to, co jsme si řekli. Druhá část pak byla z naší strany slabší. V oslabení jsme bohužel dostali dvě branky. Tam se to samozřejmě zlomilo. Potom jsme dělali, co jsme mohli, pro to, abychom zápas zvrátili, ale bohužel nejsme v koncovce moc efektivní.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Za konečný výsledek jsem samozřejmě rád. Po ne zcela vydařeném utkání v Českých Budějovicích jsme podle mě předvedli dobrý výkon. V první třetině to bylo relativně vyrovnané, ve druhé jsme to zlomili brankami, které se nám podařily dát v přesilových hrách. Domácí si vytvořili nějaké šance, ale Jakub Štěpánek nás podržel a myslím, že jsme si to solidně systémově pohlídali. V obranném pásmu jsme se snažili být nepříjemní a ztížit Kometě tvoření šancí. To nás ve finále posunulo ke třem bodům.“

HC KOMETA BRNO – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:3 (0:0, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Vincour (Klepiš, Pyrochta) – 22. Roman (O. Kovařčík, Jaroměřský), 24. Hrňa (Martin Růžička, Gernát), 33. P. Vrána (Hrňa, Gernát).
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Bryška, Axman.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 23:30.
HC Kometa Brno: Vejmelka – J. Zbořil, Pyrochta, Hájek, O. Němec, Gulaši, F. Král, Barinka – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Vincour, Klepiš, Schneider – Plášek ml., Brabenec, L. Horký – Kunc, F. Dvořák, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek – M. Stránský, P. Vrána, Martin Růžička – Zadina, Marcinko, Hrňa – Roman, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Jašek, Dravecký – Kofroň. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 19 15 1 3 0 80:45 50
2. HC Škoda Plzeň

21

12 3 2 4 77:50 44
3. HC Sparta Praha 22 13 1 2 6 79:50 43
4. HC Energie Karlovy Vary 20 11 3 1 5 57:56 40
5. BK Mladá Boleslav 20 10 3 2 5 73:48 38
6. Mountfield HK 21 12 1 0 8 66:50 38
7. Bílí Tygři Liberec 21 8 2 2 9 56:55 30
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 19 5 2 4 8 46:58 23
9. HC Dynamo Pardubice 20 5 3 2 10 45:62 23
10. HC Olomouc 20 6 1 2 11 38:65 22
11. HC VERVA Litvínov 19 4 4 1 10 37:51 21
12. HC Kometa Brno 19 5 2 1 11 44:60 20
13. PSG Berani Zlín 20 5 1 1 13 47:64 18
14. Madeta Motor České Budějovice 21 2 1 5 13 47:78 13

Další program Tipsport extraligy

Úterý 15. prosince:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA (3. kolo)
17:00 PSG Berani Zlín – HC Škoda Plzeň (11. kolo)
17:00 HC Sparta Praha – Madeta Motor České Budějovice (11. kolo)
17:20 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary (11. kolo, ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice (8. kolo)
18:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav (11. kolo)
18:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno (11. kolo)

Pátek 18. prosince – dohrávka 4. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz