Staršímu dorostu vládne Zlín. Nakopl nás zápas v Havířově, ohlíží se trenér Zdeněk Čech

7. dubna 2011, 6:03

Libor Kult

Celky z východní části republiky opanovaly v letošní sezoně tři nejstarší mládežnické kategorie. Titul nejprve dobyli junioři Znojma, v mladším dorostu uspěla Kometa Brno. Moravský hattrick pak na závěrečném turnaji ve Velkých Popovicích završili starší dorostenci Zlína. Ti v konkurenci Pardubic, Vítkovic a Litvínova ani jednou nezaváhali, díky čemuž si na krk pověsili zlaté medaile. „Jsem strašně rád, že se nám povedlo titul získat,“ těší s odstupem jednoho dne Zdeňka Čecha, kouče vítězné party. „S juniory jsem se v posledních letech několikrát dostal do finále, ale vždycky jsme skončili druzí,“ vybavuje si.

Jedním dechem pak někdejší kouč reprezentační osmnáctky vzpomíná na obdobný úspěch, který už však pokryla silná vrstva prachu. „S ročníky 1976-1977 jsem získal titul, ale ten letošní je cennější,“ hlásí Zdeněk Čech.

„Tenkrát jsme měli výborné mužstvo a sezonou procházeli v podstatě bez problémů. Tentokrát neprobíhala celá sezona optimálně,“ vysvětluje. „Začátek se nám nepovedl, v jednu chvíli jsme figurovali i na posledním místě naší skupiny,“ vrací se do prvních podzimních dnů loňského kalendářního roku.

„S kolegou jsme pak změnili náplň tréninků, víc jsme se zaměřili na obranu a postupně jsme se zvedali,“ kvituje zkušený odborník přístup svých svěřenců, kteří v základní části a nadstavbě nakonec vybojovali třetí místo.

Z něj naskočili do dvou kol play off, která určila účastníky závěrečného čtyřčlenného turnaje, jenž se konal v úvodu prvního dubnového týdne ve Velkých Popovicích. Předtím zlínští starší dorostenci vyřadili Havířov a Plzeň.

Právě úvodní bitvu vyřazovací části na půdě slezského soupeře považuje Zdeněk Čech za jeden ze zlomových momentů na cestě k titulu. „Tenhle zápas nás hodně nakopl,“ přibližuje. „Prohrávali jsme 0:2, vyrovnali, ale domácí se po takovém šťastném gólu znovu dostali do vedení. Ve třetí třetině jsme utkání otočili, což klukům dodalo sebedůvěru. Pak už jsme hráli spíše dobře bez výraznějších chyb,“ popisuje.

Před turnajem jsem považoval za nejtěžší souboj s Pardubicemi, ale nakonec byl nejnáročnější zápas proti Vítkovicím

Zlín nakonec vyhrál 2:0 na zápasy a postavil se Plzni, s níž musel absolvovat nejvyšší možný počet tří klání. „Jeden zápas jsme ztratili, přestože soupeř během něj vystřelil snad jen desetkrát a my měli čtyřicet pokusů. Po postupu si kluci začali věřit ještě víc a získali motivaci jít nekompromisně za cílem,“ hodnotí bitvy play off.

Valašský soubor vyrazil do Velkých Popovic v pozici nejlépe umístěného celku dlouhodobé části ze všech účastníků, přesto Zdeněk Čech upozorňuje, že respekt k soupeřům pociťoval. „Za nejtěžší zápas jsem před turnajem považoval utkání s Pardubicemi, které vyřadily v základní části poměrně suverénní Spartu,“ uvádí.

„Zápas jsme nakonec i přes výborný výkon jejich gólmana zvládli, což nám ukázalo, že jsme dobře připravení,“ konstatuje trenér novopečených mistrů v kategorii staršího dorostu. Nejvíc pomyslných vrásek mu však přibylo až během střetnutí s Vítkovicemi.

„První třetina nebyla z naší strany optimální, prohráli jsme ji 0:2, ale pak jsme předvedli fantastické druhé dějství, i když jsme jen vyrovnali,“ zmiňuje druhý kritický moment při dobývání titulu.

O něm definitivně rozhodla až poslední bitva s litvínovskou Benzinou, kterou jeho družina vyhrála 4:2. „Po druhé třetině za stavu 3:1 už jsem věřil, že to zvládneme, když neuděláme nějakou velkou blbost nebo zbytečný faul. Na remízu, která by nám stačila jsme hrát nechtěli, protože bychom taky mohli skončit až třetí,“ líčí.

V závěru se mužstvo semklo a dokázalo si vyříkat chybičky mezi sebou

Zdeněk Čech posléze prozrazuje, že ani jednou hlas nezvýšil. „To spíš kolega,“ usmívá se. „Já jsem se snažil kluky především zdravě vyhecovat,“ připojuje. Má-li najít atributy, které mužstvo dovedly až na vrchol, jmenuje hlavně bojovnost, výkony brankáře a minimum hrubek v defenzivě.

„V závěru sezony se mužstvo semklo, kluci bojovali jeden za druhého. Když jsme někoho nechali odpočívat kvůli horšímu výkonu, dotyčný to přijal. Kluci si navíc chybičky dokázali vyříkat i sami mezi sebou,“ hlásí. „Základem byly dobré výkony brankáře, který neinkasoval žádný laciný gól, a důrazná minimálně chybující obrana,“ doplňuje ještě.

Z jednotlivců nikoho příliš vyzdvihovat nechce, přesto jedno jméno vyřkne. „Luboš Kovařík působil pozitivně v kabině i na ledě,“ říká Zdeněk Čech, jenž se chce i v příští sezoně dostat s týmem minimálně do play off. „Hodně kluků odejde do juniorů, jimž podle možností regulí budou pomáhat i zhruba tři hráči ročníku 1994. Konsolidace týmu tak chvilku potrvá, ale věřím, že to zvládneme, přestože obhajovat je vždycky těžší,“ uvědomuje si.

Při návratu do Zlína se starší dorostenci PSG dočkali vřelého přijetí, které jim přichystali zástupci fanklubu. „Připravili malý ohňostroj. Přijela i regionální televize, která natočila pár rozhovorů. Kluci určitě tenhle úspěch ještě oslaví, já už na to moc nejsem, i když jde o povzbuzení do další práce,“ culí se Zdeněk Čech závěrem.

Mistrovská sestava staršího dorostu Zlína z play off a závěrečného turnaje:

Kevin Rozum – Lukáš Buchta, Michael Janota, David Macharáček, David Papežík, Jakub Řezáč, Jan Strojil, Jaroslav Tomeček, Patrik Urbanec – Petr Burša, Radim Doležálek, Vilém Galuška, David Hrazdíra, David Jurík, Lubomír Kovařík, Dominik Matula, Vít Mika, Michal Popelka, Pavel Sedláček, Martin Sekerka, Tomáš Skočík, Richard Vaculín

Výsledky staršího dorostu Zlína v play off a na závěrečném turnaji ve Velkých Popovicích:

Osmifinále play off:

AZ Havířov 2010 – PSG Zlín 3:5 (Buchta, Sekerka, Kovařík, Papežík, Hrazdíra)
PSG Zlín – AZ Havířov 2010 4:1 (Kovařík 2, Sekerka, Burša)

Čtvrtfinále play off:

HC Plzeň 1929 – PSG Zlín 2:4 (Galuška 2, Mika, Hrazdíra)
PSG Zlín – HC Plzeň 1929 2:3 (Hrazdíra, Skočík)
PSG Zlín – HC Plzeň 1929 5:3 (Sekerka 2, Jurík, Papežík, Mika)

Závěrečný turnaj ve Velkých Popovicích:

PSG Zlín – HC Eaton Pardubice 2:0
Branky:
32. Skočík, 58. Galuška

PSG Zlín – HC Vítkovice Steel 3:2
Branky:
21. Kovařík, 29. Mika, 48. Papežík - 7. Holý, 9. Hawlík

HC BENZINA Litvínov – PSG Zlín 2:4
Branky:
12. a 35. Kovařík, 9. Vaculín, 60. Sedláček – 14. Mical, 59. Písařík

Konečné pořadí závěrečného turnaje ve Velkých Popovicích:

1. PSG Zlín
2. HC Vítkovice Steel
3. HC Benzina Litvínov
4. HC Eaton Pardubice

Ilustrační foto: http://hokej.zlin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz