Straka? Skromný kluk a super borec, říká Martin Hamrlík. Se Zlínem vyrazí na soustředění do Turecka

Hned několik zajímavých příběhů psalo letošní finále Česká pojišťovna play off. O ten nejpoutavější se postaral plzeňský vůdce Martin Straka, zapomínat by se však nemělo ani na loučení Martina Hamrlíka (na snímku). Zlínský obránce v průběhu play off ohlásil, že po skončení sezony ukončí bohatou aktivní kariéru, své slovo i dodržel. "Čekal jsem, že loučení bude o něco těžší, ale na rozcvičce jsem slzel," přiznal sympatický zadák.

Dlouhé roky byl hlavním defenzivním pilířem Zlína. Jistotou, na kterou se spoluhráči mohli spolehnout. To se však od příští sezony změní, Hamrlík už modrožlutý dres přes hlavu nikdy nepřetáhne. "Opravdu končím, není ani procento naděje, že by to bylo jinak. Už i našemu marketingovému manažerovi jsem říkal, ať si na rozhovory hledá někoho jiného. Ale dres jsem si nechal," usmál se Martin Hamrlík.

Zkušený zadák se s bohatou kariérou loučil nejlepším možným způsobem, tedy rozhodujícím sedmým duelem finálové série. Navíc v domácím prostředí. "Myslel jsem si, že to bude ještě o něco těžší, ale na rozcvičce jsem slzel. Pak jsem si řekl, že zatnu zuby a nebudu na to myslet. Ale z hlavy zkrátka nešlo vyhnat, že je to úplně naposledy," vysvělil devětatřicetiletý veterán.

Velkým úspěchem však aktivní kariéru Hamrlík neuzavřel, jeho Zlín totiž padl s Plzní ve druhém prodloužení. "Bohužel to nedopadlo, chyběl k tomu kousek. Hrálo se mi dobře, nijak mě neovlivňovalo, že jde o poslední zápas. Ale teď určitě mrzí, že to nevyšlo," přiznal. Poslední zápas si přesto užil. "I v tom druhém prodloužení se mi hrálo fajn. Kluci už volali po redbullech a pomerančích, ale já nechtěl. Byl jsem v pohodě," dodal.

Zlínští hokejisté při tom od mistrovského titulu nebyli daleko, v nedělním zápase si vytvořili mnoho vyložených šancí. Především pak v dramatickém prodloužení. "Tam jsme to měli párkrát do prázdné, ale nedá se s tím už nic dělat. Prohráli jsme se vztyčenou hlavou a určitě to bylo lepší než prohrát 0:4 jako s Pardubicemi," připomněl Martin Hamrlík finálovou účast z roku 2005.

I přes porážku však byl někdejší hráč Peorie či Springfieldu na své spoluhráče pořádně hrdý. Zlín dokázal vyhrát základní část, v play off pak odstranil z cesty silné rivaly z Vítkovic a Třince. "Na tým jsem obrovsky hrdý. Jsem spíš pesimista, takže jsem to nečekal. Kosila nás navíc zranění a já myslel, že nás to hodně ovlivní. Ale byla to bomba," prohodil směrem k uplynulým vyřazovacím bojům.

V nich byl Hamrlík nejproduktivnějším bekem moravského týmu. Není se čemu divit, že mu spoluhráči konec kariéry rozmlouvali. Hamrlík se však přemluvit nenechal, nechtěl riskovat výraznější zdravotní problémy. Především pak s koleny. "Doktor Holíbka mi říkal, že mám počkat s umělým kloubem. To se dává třeba jednou za život, spíš v pozdějším věku. Uvidíme, teď už ten nápor třeba nebude takový. Ono mě to neomezuje ani nebolí, akorát kulhám," usmál se.

Zatímco po závěrečném hvizdu slavili na ledě hokejisté Plzně se zlatými medailemi, hokejisté Zlína i vyprodaný stadion Luďka Čajky bouřlivě oslavoval právě Hamrlíka. Aplaus pak pokračoval i ve zlínské kabině. "Kluci mi poděkovali a jsem rád, že se mi dostalo takového privilegia, které tu nikdo za dobu mého působení nezažil. Celá kabina stála a tleskala, toho si cením. Obešel jsem kabinu, s každým jsme se objal a poděkoval, to bylo super," prohlásil dojatý Hamrlík.

Ten byl společně s Martinem Strakou jednou z nejvýraznějších postav finálové série. Oba hráči psali na sklonku svých kariér dojemné příběhy. "Martin je mi sympatický. Spali jsme spolu na pokoji na mistrovství světa dvacítek v Saskatoonu, kde jsme skončili třetí. Se Stračenou se známe, je to skromný kluk a super borec. Pokud by to měl vyhrát třeba Třinec, to to rozhodně přeju víc Plzni," řekl zkušený bek. "Perfektní byl i Špágr (Špaček). Určitě splnil to, co od něj očekávali. Klobouk dolů, že naskočil do takového zápřahu," doplnil.

Ačkoli už v aktivní kariéře Hamrlík pokračovat nebude, se spoluhráči v kontaktu zůstane. "Chci se udržovat, od Filipa Čecha už jsem dostal výzvu na tenis, vedení klubu mi navíc řeklo, že s klukama mohu letět na soustředění do Turecka. Bývá tam tenisový turnaj. Musíme něco dělat, jinak bývám mrzutý," smál se. A jeho další budoucnost? "Máme se ještě sejít s vedením a uvidíme. Přál bych si trénovat beky, kluci mě k tomu vábí, i samotní obránci. To by bylo moc hezké," zasnil se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz