<

Strhující bitvy o záchranu: Verva a Vítkovice prohrály, Dynamo uteklo Kladnu

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Strhující závěr základní části nabízí TELH. Hokejisté Litvínova vezou ze Zlína bod za porážku 3:4 v prodloužení, na svém ledě neuspěly Vítkovice, po nájezdech podlehly Mladé Boleslavi. Slaví naopak Dynamo, díky skalpu Plzně znovu uteklo Kladnu na rozdíl tří bodů a v tabulce dohnalo Vervu. Drama v Karlových Varech rozhodl domácí Václav Skuhravý, Kometa na svém ledě přehrála Liberec. A Oceláři loupili v Olomouci.

Verva finišovala, slaví ale Berani

Hokejisté Litvínova v úterý nezvládli dohrávku s Hradcem Králové a náladu si chtěli spravit ve Zlíně. Svěřenci trenéra Kýhose začali dobře, v 7. minutě je poslal do vedení Peter Jánský. Berani zabrali ve druhém dějství, kdy vyrovnal Jakub Ferenc. Důležitá pasáž utkání pak přišla v závěru prostřední třetiny, během 55 vteřin skórovali Jakub Herman s Bedřichem Köhlerem a strhli vedení na stranu domácích. Krušnohorci se ale dokázali vrátit do zápasu, postarali se o to Patrick Kudla s Peterem Jánským. Došlo na prodloužení, v čase 61:19 zápas ukončil vítěznou trefou domácí Antonín Honejsek. Verva tedy brala bod, čtrnácté Kladno na ni ztrácí tři.

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Nepovedl se nám začátek zápasu. Po prvním inkasovaném gólu jsme zbytečně podlehli stresu, že musíme rychle vyrovnat. Ve druhé třetině jsme se zlepšili. Stav 3:1 deset minut před koncem bychom asi měli zvládnout. Na druhou stranu, Litvínov jeho enormní snaha přivedla k úspěchu. Dva body jsou pro nás nakonec dobré."

Jindřich Kotrla (asistent trenéra Litvínova): „Do utkání jsme vstoupili dobře. V první třetině jsme si vytvořili šance a vyhráli ji. Ve druhé části jsme se dostali pod tlak a začali zbytečně faulovat. Soupeř nám odskočil na rozdíl dvou gólů. Po zjednodušení hry se nám povedlo dorovnat výsledek. V prodloužení jsme neproměnili své možnosti a Zlín z protiútoku rozhodl."

PSG BERANI ZLÍN – HC VERVA LITVÍNOV 4:3 po prodloužení (0:1, 3:0, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Ferenc (Šlahař, Freibergs), 39. Herman (Dufek, Claireaux), 40. Köhler (Freibergs, Fořt), 62. Honejsek – 7. Jánský (Válek), 52. Kudla (Jurčík, Jánský), 54. Jánský (Moravčík)
Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 5:7, navíc Pospíšil (Zlín) na 10 minut.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 36:32.
Diváci: 4647.
Nejlepší hráči: Jakub Šlahař – Michal Moravčík.
PSG Berani Zlín: Kašík – Nosek, M. Novotný, Ferenc, Freibergs, Buchta, Řezníček, Gazda – Fryšara, Fořt, Köhler – Šlahař, Honejsek, Okál – Dufek, Claireaux, Herman – Ondráček, P. Sedláček, Kubiš. Trenéři: R. Svoboda a Martin Hamrlík.
HC VERVA Litvínov: Janus – Moravčík, Říha, Ščotka, Štich, Kudla, L. Doudera – Jarůšek, Mahbod, Hedberg – Lukeš, Hübl, Pospíšil – Trávníček, Jurčík, Helt – Válek, Gerhát, Jánský. Trenéři: Kýhos, Kotrla a Skuhrovec.

Dynamo zabralo a odrazilo Rytíře

V neděli neuspěli proti Liberci, v duelu s dalším týmem z popředí tabulky toužili hokejisté Pardubic zabrat a znovu odpojit poslední Kladno. Hosté začali lépe, po gólu Patrika Zdráhala šli v 11. minutě do vedení. Domácí fanoušci se mohli radovat až ve druhém dějství – během 34 vteřin přesně mířili Jan Mandát a Ondřej Machala, přičemž druhou branku Dynama nezvrátila ani trenérská výzva Ladislava Čiháka. Když ve 47. minutě přidal další zásah Michal Vondrka, domácí už žádné komplikace nepřipustili. Východočeši odrazili atak Rytířů a zase na ně mají k dobru tři body, Plzni patří čtvrté místo.

Milan Razým (trenér Pardubic): „Zápas se nám vydařil. Získali jsme nesmírně cenné tři body po kvalitním výkonu celého týmu. Sice šli hosté do vedení z přesilové hry, v první třetině měli také minutovou výhodu pět na tři, kterou se nám ale podařilo skvěle ubránit. Tam se ten zápas lámal, protože se nám poté podařilo vyrovnat a strhnout vedení na svoji stranu. Nicméně jsme také nevyužili přesilovou hru pět na tři, navíc jsme hostům nabídli hodně přesilových her, ale oslabení jsme sehráli výborně stejně jako celé utkání. Do kabiny patří poděkování všem hráčům.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Předchozí proti Liberci jsme odehráli se zlepšeným výkonem. Asi jsme si mysleli, že náš výkon na venkovních hřištích půjde nahoru, ale opak je pravdou. Dneska to na ledě vypadalo, jako kdyby postavení týmů v tabulce bylo opačné. Podali jsme hanebný výkon a Pardubice zaslouženě vyhrály.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ŠKODA PLZEŇ 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Mandát (Tybor), 28. Machala (Rolinek, Paulovič), 47. Vondrka (Tybor) – 11. P. Zdráhal (Pulpán, Jánošík)
Rozhodčí: Pražák, Veselý – Komárek, Špringl.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 36:23.
Diváci: 8480.
Nejlepší hráči: Jan Mandát – Patrik Zdráhal.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, J. Zdráhal, Zacharčuk, Kolář, Voráček, Holland – Vondrka, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Kusý, Harju, Látal – Machala, Rolinek, Paulovič. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Vráblík, Kaňák, Jánošík, Jiříček, Houdek – Kantner, Mertl, Gulaš – P. Zdráhal, V. Němec, Rob – Straka, Kodýtek, Pour – Vracovský, Heřman, Malát. Trenéři: Čihák a Hanzlík.

Vítkovice braly s Bruslaři jen bod

Hokejisté Vítkovic a Mladé Boleslavi shodně vyhráli sedm z posledních devíti utkání, což ukazovalo na kvalitní formu, vzájemná bitva nabídla dlouhé čekání na úvodní gól. Fanoušci ho viděli až po polovině utkání, domácí poslal do vedení Roberts Bukarts. Ovšem Vítkovice se radovaly jen chvilku – ještě do druhé sirény srovnal David Šťastný. Stejný útočník přidal ve 47. minutě další zásah, ale domácím vrátil naději na body Dominik Lakatoš. V normální hrací době se nerozhodlo, stejně tak během nastavení. Vítězství Středočechů zařídil nájezd Davida Berndada. Mladá Boleslav je průběžně třetí, Vítkovice mají na poslední Rytíře náskok šest bodů.

Rostislav Klesla (asistent trenéra Vítkovic): „Nezačali jsme dobře. V první třetině jsme měli štěstí, že jsme z ní unikli v remízovém stavu, ale pak se hra vyrovnala. Věděli jsme, že Mladá Boleslav bude aktivní a bude hrozit zejména díky svému dobrému pohybu, přesto jsme měli šanci zápas zvrátit a vyhrát. Nakonec máme cenný bod, který bereme, ale musíme jít dál. Čekají nás ještě tři zápasy.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme dost šancí. V první třetině nám moc nepřálo štěstí, kdy jsme trefili tři tyčky. Myslím, že jsme mohli vést alespoň o gól. Ve druhé části ale byly lepší Vítkovice a my jsme tahali za kratší konec. Vítkovice pak sehrály dobře přesilovku pět na tři. Po třech třetinách to byla zasloužená remíza. Nájezdy už jsou loterie.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – BK MLADÁ BOLESLAV 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 34. Bukarts (Štencel, Roman), 51. Lakatoš (Mallet, Bukarts) – 38. Šťastný (R. Zohorna, Jeglič), 47. Šťastný (Hrbas, Skalický), rozhodující nájezd. Bernad
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Bryška, Rožánek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 35:34.
Diváci: 5309.
Nejlepší hráči: Miroslav Svoboda – David Šťastný.
HC VÍTKOVICE STEEL: M. Svoboda – Štencel, Trška, Kovář, Dudas, Výtisk, R. Černý, Gregorc – Šišovský, Hruška, Schleiss – Bukarts, Roman, Lakatoš – Dej, Veselý, Mallet – Dočekal, Werbik, Kubalík. Trenéři: Trličík, Svozil a Klesla.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Hrdinka – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Kašpar – Flynn, Najman. Trenéři: Rulík a Patera.

Vyrovnanou bitvu určil nájezd Skuhravého

Bitva týmů, které se pohybují na pozicích pro předkolo play off, nabídla první třetinu bohatou na góly. Mountfield šel dvakrát do vedení, ovšem domácí pokaždé odpověděli vyrovnáním. Ve 36. minutě se prosadil Martin Kohout a náskok měla poprvé v zápase Energie, nicméně brzy po druhé pauze odpověděl gólem Aleš Jergl. Zápas musel do prodloužení a posléze do nájezdů. Drama nakonec rozhodl přesným nájezdem Václav Skuhravý. Energie díky výhře potvrdila účast v předkole play off, Mountffield je o bodík před ní na sedmém místě.

Tomáš Mariška (asistent trenéra K. Varů): „Oba celky předvedly velmi dobrý výkon. Hrálo se ve velkým s velkým nasazením. Za naše mužstvo jsem rád, bylo na něm vidět, jak moc chtěli před domácími fanoušky uspět a získat body a posunout se do předkola. Jsem také rád za to, jak to odpracovali a že konečně jistotu předkola máme, navíc před naším výborným publikem, což beru jako bonusový bod. Bylo to opravdu dobré utkání na úrovní play off.“

Tomáš Martinec (trenér Mountfieldu HK): „Bylo to vyrovnané utkání. Velmi se nám povedl vstup, dali jsme brzy gól. První dvě třetiny jsme byli aktivnější, měli jsme výborný pohyb. Přestože domácí hráli hodně obětavě a spoustu střel zblokovali, tak jsme z toho měli vytěžit více než dvě branky. Paradoxně ve třetí části, kdy jsme chtěli přitlačit, tak byli lepší domácí. Za mě je remíza spravedlivá. Prodloužení se hrálo nahoru dolu, v nájezdech byli jednoznačně šikovnější domácí.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – MOUNTFIELD HK 4:3 po sam. nájezdech (2:2, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Rachůnek (Flek, Gríger), 19. V. Polák (Kohout), 36. Kohout (V. Polák, Černoch), rozhodující nájezd Skuhravý – 5. F. Pavlík (Cingel), 16. Žejdl (Koukal, Cibulskis), 44. Jergl
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Axman, Kajínek.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 35:34.
Diváci: 3952.
Nejlepší hráči: Vojtěch Polák – Filip Pavlík.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, M. Rohan, Eminger, Šafář – Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, Beránek – V. Polák, Černoch, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Šik. Trenéři: Pešout a Mariška.
Mountfield HK: Mazanec – Eklund, Nedomlel, Šidlík, Cibulskis, Šalda, F. Pavlík, Čáp – Perret, Klíma, Jergl – Chalupa, Lev, Dragoun – R. Pavlík, Cingel, Smoleňák – Miškář, Koukal, Žejdl. Trenéři: Růžička, T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Kometa si doma poradila s lídrem

Kometa prohrála čtyři z minulých šesti klání a věděla, že potřebuje zabrat, aby potvrdila přímý postup do čtvrtfinále. A Brňané se proti Liberci předvedli. Po bezbrankové první třetině skóroval Martin Zaťovič, jeho trefu rozhodčí ještě zkontrolovali u videa. Na branku Michala Bulíře ze 30. minuty odpověděl Šimon Stránský, načež vedení Komety navýšil obránce Ondřej Němec. Extraligový lídr ještě odpověděl snížením z hokejky Michala Birnera, víc ale Bílí Tygři v parádní bitvě nestihli. Důležité tři body slaví svěřenci Libora Zábranského, na sedmý Mountfield mají tři kola před koncem základní části náskok osmi bodů.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): „První třetina byla vyrovnaná, ale myslím, že i během ní jsme měli gólových příležitostí víc. Výborně jsme bruslili, hráli týmově, a to se projevilo hlavně ve druhé třetině, kde jsme byli podle mě lepším mužstvem. Vyhrávali jsme 3:1 a měli tlak i další šance. Tam jste ten zápas nejspíš rozhodli, i když ve třetí třetině soupeř dotíral a tlačil. Navíc přišla dvě oslabení, Liberec je v přesilovkách silný. Museli jsme zabrat, abychom nedopustili vyrovnání a to se klukům povedlo. Za to, jak celý zápas odmakali, a jakým způsobem se zejména ve druhé třetině prezentovali, jsme si výhru zasloužili."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Myslím si, že jsme viděli vyrovnané utkání. Na obou stranách chytali výborní brankáři. Zápas rozhodl třetí gól po naší individuální chybě. Ve třetí třetině, kdy jsme se tlačili do soupeře, jsme pak ze šancí, které jsme měli, proměnili jenom jednu."

HC KOMETA BRNO – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Zaťovič (Horký, Mueller), 32. Š. Stránský (Mueller, O. Němec), 37. O. Němec (Horký) – 30. Bulíř (Šmíd, Birner), 48. Birner (Hudáček, Bulíř)
Rozhodčí: Stano (Slovensko) , Úlehla – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 28:28.
Diváci: 7356.
Nejlepší hráči: Ondřej Němec – Michal Bulíř
HC Kometa Brno: Čiliak – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Bartejs, Gulaši, Svozil, Mlčák – Zaťovič, Holík, Mueller – Červený, Plekanec, Erat – Š. Stránský, Rákos, Vincour – Kusko, Střondala, Horký. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Bělohlav a Horáček.
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Knot, Šmíd, Graborenko, Derner, Hanousek, Kotvan, Havlín – Lenc, Hudáček, Birner – A. Musil, Bulíř, Marosz – Ordoš, Jelínek, L. Krenželok – Zachar, Vlach, Valský. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Mora nemá nic, slaví Oceláři

Mora zvítězila v pěti z předchozích šesti utkání a proti Ocelářům chtěla přidat další povedený zápas. Hosté ovšem lační po druhé příčce a před play off chtějí nabral optimální formu. Už v šesté minutě jim dal klid obránce Martin Gernát, ve druhé třetině pak mladíka Mokrého v olomoucké bráně překonal Martin Růžička. Domácí se odčarovali zakletou koncovku ve 42. minutě radoval se Lukáš Klimek. Jenomže to bylo všechno., Mora na body nedosáhla, plnohodnotné vítězství slaví Oceláři. Obhájci titulu se posunuli na druhou příčku, 87 bodů nasbírala také Mladá Boleslav.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Škoda těch neproměněných šancí. Jeden gól je málo. Na druhou stranu jsme si udrželi výkonnost z minulých zápasů. Proti Třinci bylo těžké vyhrát, protože hráli výborně do obrany."

Václav Varaďa (trenér Třince): „V počátku utkání nám pomohl takový lacinější gól. Dodal nám sebedůvěru proti soupeři, který hraje v poslední době velmi dobře. Nebyl to hokej o kráse. Viděli jsme nasazení z obou stran. Byl to takový předvoj zápasů play off, které budou následovat. Máme vybojované tři body. Musím zvlášť pochválit Kubu Štěpánka, který nás podržel v mnoha situacích."

HC OLOMOUC – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 42. Klimek (P. Musil, Nahodil) – 6. Gernát (Růžička), 28. Růžička (Vrána, Gernát)
Rozhodčí: Hodek, Kika – Kis, Lučan.
Vyloučení: 1:2.
Bez využití.
Střely na branku: 31:27.
Diváci: 4723.
Nejlepší hráči: Lukáš Klimek – Martin Růžička.
HC Olomouc: Mokrý – Valenta, Škůrek, Ondrušek, Dujsík, Vyrůbalík, Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, Káňa, Irgl – Ostřížek, Knotek, Olesz – Tomeček, Kolouch, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Kundrátek, Roth, M. Adámek – M. Stránský, Vrána, Růžička – Hrňa, Marcinko, Chmielewski – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Š. Novotný, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 49 29 5 2 13 172:120 99
2. HC Oceláři Třinec 49 25 4 4 16 154:122 87
3. BK Mladá Boleslav 49 21 9 6 13 146:118 87
4. HC Škoda Plzeň 49 25 2 7 15 155:135 86
5. HC Sparta Praha 49 20 12 1 16 164:141 85
6. HC Kometa Brno 49 21 5 6 17 140:149 79
7. Mountfield HK 49 18 5 7 19 123:127 71
8. HC Energie Karlovy Vary 49 16 9 4 20 168:151 70
9. HC Olomouc 49 18 5 6 20 114:125 70
10. PSG Berani Zlín 49 18 4 5 22 147:141 67
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 49 13 8 5 23 124:164 60
12. HC VERVA Litvínov 49 14 3 9 23 142:168 57
13. HC Dynamo Pardubice 49 14 3 9 23 115:156 57
14. Rytíři Kladno 49 14 3 6 26 123:168 54

Další program Tipsport extraligy

Neděle 1. března – 50. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
15:00 HC Kometa Brno – Rytíři Kladno
15:30 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary
16:00 HC Sparta Praha – PSG Berani Zlín
16:00 Mountfield HK – HC Olomouc
16:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

Úterý 3. března – 51. kolo:
17:30 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno
17:30 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
17:30 Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav
17:30 PSG Berani Zlín – Mountfield HK
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz