Stříbrná na výstroji, zlatá na krku! Skaut Sasu Hovi vzpomíná i na Česko

Foto: Jakub Mahr

17. května 2023, 18:45

Petr Koval

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Bývalý hokejový brankář prožil svá mládežnická léta v Tampere a nyní v dějišti šampionátu skautuje prospekty pro Seattle Kraken. Během své bohaté kariéry si vyzkoušel i angažmá v České republice, kde v dresu brněnské Komety dokonce vybojoval titul vicemistra extraligy. Na co autor gólu přes celé kluziště nejraději vzpomíná a jaký význam měla jeho charakteristická stříbrná výstroj?

Sasu Hovi od sezony 2020/21 pracuje jako skaut Seattlu Kraken a nyní sleduje mladé talenty v dějišti mistrovství světa. „Myslím si, že tento rok je to výborné. Máme hráče, kteří jdou poprvé na draft. Pro skauty je to zajímavý turnaj, navíc když to mám doma. Bydlím v Tampere, takže je to pro mě úplně ideální,“ popisuje nadcházející pracovní týdny ve své domovině.

Pozorovat může na vrcholné akci třeba nejmladšího útočníka na turnaji, jenž je ročníku 2005. „Sleduji mladé hráče, například z Dánska Oscara Mølgaarda, který jde letos na draft. Samozřejmě mě zajímají také Finové, uvidíme, jak budeme hrát. Ve Finsku máme velké hráče. Třeba Mikko Rantanen určitě ještě ukáže, jaký hráč to je,“ říká o největší hvězdě Finů, která po prvním kole play off se sedmi brankami vévodila tabulce střelců nejlepší hokejové ligy světa.

„Edu Šalého znám už delší dobu. Letos jsem ho sledoval a určitě bude na draftu jedním ze zajímavých hráčů.“

A jak se skautovi nejmladšího klubu v NHL zamlouvá hra jeho krajanů? „Ještě to není úplně ideální a rozhodně je na čem pracovat. Je to takový průměr. Doufám, že se to ještě zlepší,“ komentuje projev týmu Jukky Jalonena. Ve Finsku dobře znají i prospekt českého hokeje a nováčka extraligy z uplynulého ročníku – Eduarda Šalého. „Bude na draftu poprvé. Eda chvilku také bydlel v Tampere, znám ho už delší dobu. Letos jsem ho sledoval a určitě bude na draftu jedním ze zajímavých hráčů,“ dodává.

Po konci profesionální kariéry si finský gólman vyzkoušel třeba mistrovství světa v inline hokeji. „Je to trochu jiný sport, ale pořád se jedná o IIHF turnaj. My jsme to také měli ve Finsku. Na poslední zápas přišlo sedm tisíc lidí, takže tady byla celkem dobrá atmosféra. Bylo to srovnatelné s ledním hokejem. Je to také dobrý sport a kvalitní turnaj,“ vzpomíná na domácí událost zlatý medailista.

Ten si vyzkoušel i trenérskou roli v netradiční hokejové destinaci. „Samozřejmě v Turecku není tak vysoká kvalita, jak je tady. Polovinu času jsme trénovali ve Finsku, takže to pro mě bylo jednoduché. Znal jsem trenéra Denize Ince. Zavolal mi, měl jsem čas, tak jsem to zkusil. Byla to dobrá zkušenost,“ glosuje spolupráci s tureckým trenérem s americkými kořeny.

Český fanoušek si mrštného gólmana vybaví jistě v dresu brněnské Komety. Jaký význam měla jeho charakteristická stříbrná výstroj? „Začal jsem s tím, když jsem si mohl vybrat barvy. Vymyslel jsem to tak, že chci mít stříbrnou barvu na výstroji a na krku pak zlatou medaili. Takže od té doby, co to začalo, jsem to nosil po celou profesionální kariéru. Měl jsem to rád, byl to můj styl,“ odtajňuje s úsměvem.

„Vstřelený gól ve Slovanu? Jedna z největších vzpomínek, kterou na svoji kariéru mám.“

Jak vzpomíná na Brno? „Hlavně atmosféra tam byla nádherná! Fanoušci nás hnali hodně dopředu. Mám na to krásné vzpomínky. Byly to dobré roky. Měli jsme super mančaft, skoro jsme vyhráli. Škoda, že nám to nevyšlo. Ale vzpomínky na něj mám jen ty nejlepší,“ odpovídá nejužitečnější hráč extraligy 2009/10 a o dva roky později vicemistr české nejvyšší soutěže.

Během aktivního hráčského působení hrál tři roky také za Slovan Bratislava, kde se mu jako vůbec prvnímu brankáři slovenské nejvyšší soutěže povedlo vstřelit gól. „Na chvilku to na Slovensku byla pro média velká věc. Hráli jsme play off. Vedli jsme 3:1 a tím gólem to skončilo 4:1. V zápase to byla důležitá trefa i vzhledem k průběhu vyřazovacích bojů. Je to jedna z největších vzpomínek, kterou na svoji kariéru mám,“ uzavírá legendární Sasu Hovi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz