Suverénní Češky přejely Slovenky sedmi góly, na MS končí páté

Foto: Micheline Veluvolu / HHOF-IIHF Images

(MIDDLETON, od našeho zpravodaje) České hokejistky do 18 let se loučí se světovým šampionátem vítězně, když v souboji o páté místo zdolaly Slovenky 7:2. O výhru svěřenkyň Dušana Andrašovského se postaral zejména útok Adély Šapovalivové, Terezy Plosové a Terezy Pištěkové, který obstaral čtyři góly.

Ačkoliv všechny hlavní aktérky zápasu o páté místo znají Československo jen z vyprávění rodičů či dějepisu, velká motivace pro federální derby byla cítit už od úvodního vhazování.

Češky začaly aktivně, ale odhodlané Slovenky držely krok. V páté minutě Medviďovou vystrašila tečovaná střela Hotové, pokusy Šapovalivové a Hračové už bez potíží pokryla. Gólovou radost nepřinesla ani první přesilovka, ač Bartákové stačilo trefit odkrytou branku.

Obě brankářky se předháněly ve vylepšení statistik, když Hesová vychytala Donovalovou, zatímco únik Šapovalivové uhasila Medviďová. V závěru třetiny však přišel šok, když vyloučení Veverkové potrestala po sedmi vteřinách Ema Tóthová vedoucím gólem.

V úvodu druhého dějství pomohla Češkám přesilovka, při které se několikrát vytáhla Medviďová. V čase 22:16 už ale nenašla skrytou střelu Markéty Mazancové, po které české hokejistky vyrovnaly, a o necelé tři minuty později zužitkovala důraz před brankou druhým gólem Tereza Plosová.

Druhé útočné trio Adéla Šapovalivová a Terezy Plosová s Pištěkovou i nadále dokazovaly, že jsou nejlepší lajnou českého týmu, a v polovině třetiny gólem první jmenované navýšily vedení. Češky si dodaly klid na hokejky, nadále dominovaly a v čase 32:06 odčinila Karolína Veverková své první vyloučení přesnou trefou.

Foto: Micheline Veluvolu / HHOF-IIHF Images

Slovenky se snažily chytit tempo, nadějný únik Tomaštíkové ale ztroskotal na skvělé Hesové. O minutu později Plosová předložila svému hokejovému dvojčeti Tereze Pištěkové kotouč, který okamžitě skončil v horním růžku branky.

Ačkoliv Medviďová dělala, co mohla, její parťačky nestíhaly rozjeté české mašině a ještě v závěrečné minutě Pištěková přesnou střelou přidala šestý gól českých lvic. Na začátku třetího dějství slavily Češky posedmé, gól Vaníčkové ve vlastním oslabení však zrušilo video.

V polovině závěrečné části ujely Češky do přečíslení dvou na jednu, po němž Petra Matějová propálila přesouvající se Medviďovou – 7:1! Vzápětí však dostal náš tým menší trest, který po jedenácti vteřinách potrestala Emma Donovalová, jejíž zakončení šťastně projelo mezi betony dezorientované Hesové.

Foto: Micheline Veluvolu / HHOF-IIHF Images

České juniorky už v závěru kontrolovaly hru, díky čemuž dokráčely pro zasloužené vítězství 7:2 a páté místo na turnaji. Nejlepší hráčkou zápasu byla zvolena Tereza Plosová, ceny pro nejlepší Češky na turnaji si odvezly Michaela Hesová, Andrea Trnková a Adéla Šapovalivová.

ČESKO – SLOVENSKO 7:2 (0:1, 6:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 23. Mazancová (Gruntová), 26. Plosová (Pištěková), 30. Šapovalivová (Pištěková, Plosová), 33. Veverková (Matějová), 37. Pištěková (Plosová, Trnková), 40. Pištěková (Šapovalivová, Plosová), 50. Matějová (Dubová, Veverková) – 15. Tóthová (Kapičáková, Mateičková), 52. Donovalová (Hudáková, Janeková).
Rozhodčí: Malá, Novotná (obě Česko) – Chenaudová (Švýcarsko), Moleková (Slovensko).
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 44:14 (10:3, 23:5, 11:6).
Švédsko: Medviďová – Stern, Janeková, Halušková, Mateičková, Krákorová, Macková, Štrbáková, Nemčeková – Plankenauerová, Fančovičová, Hudáková – Blichová, Dobiašová, Kapičáková – Tomaštíková, Tóthová, Donovalová – Jancsóová, Taricsová. Trenérka: Sabolová.
Česko: Hesová – Pavlasová, Hotová, Trnková, Mašková, Vaníčková, Hračová, Narovcová, Slavíčková – Bartáková, Gruntová, Juříčková – Šapovalivová, Pištěková, Plosová – M. Mazancová, Brichová, Malicka – Matějová, Dubová, Veverková. Trenér: Andrašovský.

Zámořské finále, Seveřanky se utkají o bronz

V Madisonu, hlavním dějišti světového šampionátu, se rozhodlo o účastnicích finále. Finky proti Kanadě srdnatě bojovaly a zejména díky skvělé Emilii Kyrköové držely naděje až do konce zápasu, ale senzační výhru ze základní skupiny nenapodobily a po těsné porážce 1:2 je čeká souboj o bronz.

Kanadu ve finále vyzvou Američanky, které se však na turnaji poprvé řádně zapotily. Po skvělé první třetině jim vůbec nevyšla polovina prostředního dějství, v němž Švédsko otočilo a USA na turnaji poprvé ztrácely. Dva góly ve třetí části však rozhodly o postupu zámořského favorita. 

USA – Švédsko 3:2 (1:0, 0:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Morrowová (Gorbatenková, Hallová), 42. Scannellová (Potterová, Kaiserová), 54. Dwyerová (Edwardsová) – 29. Lindellová (Kenttalaová, Kandellová), 33. Jungakerová (Kandellová, Markströmová)

Finsko – Kanada 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Keränenová (Salonenová, Vanhanenová) – 16. Iginlová (Aubinová, Gelderová), 51. Chantlerová (Prefontaineová)

V Middletonu se před českým utkání hrál také druhý zápas série o udržení, v němž Švýcarky odmítly třetí duel a navázaly na úvodní vítězství 1:0, když si po jasné výhře 7:3 zajistily záchranu. Němky naopak padají do nižší divize.

Německo – Švýcarsko 3:7 (0:3, 0:3, 3:1)
Branky a nahrávky: 46. Grussová (Mannsová), 53. Liangová (Willeitnerová, Häckelsmillerová), 60. Roseová – 5. Rosselová (A. Martiová, Baechlerová), 14. Baechlerová (Harjuová, A. Martiová), 20. Martiová (Eggliová), 24. A. Martiová (Aymonová), 26. Surdezová (A. Martiová, Aymonová), 38. Cunsová Bargová (Surdezova, Harjuová), 51. Eggliová (Baechlerová).
Konečný stav série:
0:2.

Další program MS žen do 18 let 2022

Pondělí 13. června:
22:30 o 3. místo Finsko – Švédsko (Madison)

Úterý 14. června:
2:30 finále USA – Kanada (Madison)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Wisconsinu je o sedm hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz