Suverénní postup Orlů? Nedobytná Nevoga arena nebo excelentní útok

Orli Znojmo | Foto: Tomáš Žák ml., hcorli.cz

Dostáli svému jménu, když proletěli druholigovým ročníkem jako nůž máslem, řeč je o mistru ze třetí nejvyšší ligy – HC Aptec Orli Znojmo. Jihomoravský celek ovládl skupinu Východ, v play off neokusil hořkost porážky a hladce postoupil do Chance ligy. Pojďte se s námi podívat, co za úspěchem Orlů stálo.

Devět sezon strávili v mezinárodní ICEHL (dříve EBEL), kde drželi prapor českého hokeje na výbornou, jenže potom přišel koronavirus, který všechno změnil.

Znojmo se vrátilo do známých luhů a hájů v sezoně 2020/21, kde odehrálo pět zápasů, a to bylo všechno, jelikož opět zaúřadovala pandemie, která ukončila soutěže v Česku. Další ročník se Orli vrátili do zahraniční soutěže, ale hned následující sezonu byli zpátky.

Profesionální tým suverénně splnil cíl

V květnu minulého roku se obě strany vyjádřily k opuštění Znojma ze soutěže. Zástupci ICEHL zmínili ekonomickou stránku Orlů, přičemž jihomoravský klub reflektoval zhoršenou kvalitou soutěže a především k odchodu partnera Erste Bank. Znojmo chtělo hrát buď v Chance lize, nebo Tipsport extralize, ale na prodej nebyla žádná z licencí, tudíž Orli vzali zavděk převzatou druholigovou licencí.

Prezident klubu Pavel Ohera tehdy jasně stanovil, že tým bude ve třetí nejvyšší soutěži profesionální, což se odrazilo na výsledcích týmu. Orli proletěli celým ročníkem suverénním způsobem, a tak si v sezoně 2023/24 zahrají Chance ligu. 

Klíče k úspěchu?

Jedním z těch stěžejních bylo domácí prostředí – Nevoga arena. Svěřenci Jiřího Berouna ztratili před vlastními diváky v základní části pouhé dva body. Za dobrý výkon si je připsali hráči Kopřivnice, kteří v rámci 17. kola vyloupili orlí hnízdo v poměru 4:3 po prodloužení. 

Ve zmíněném kole nestačilo Znojemským vedení 2:0 ani 3:2, a tak vůbec poprvé v sezoně ztratil suverén body. To bylo jediné zaváhání před vlastními fanoušky, kteří se namlsali ještě dalšími skvělými výkony. 

Každý tým ve východní skupině odehrál dvacet utkání na domácím ledě. Jak už bylo zmíněno, Znojmo ztratilo pouhé dva body, jenže to není všechno. Skvělou práci odvedl celý tým, který dokázal pětkrát vynulovat soupeře. Tohle všechno přispělo v dlouhodobé části ke skóre z domácích zápasů 128:33!

16 čistých kont v sezoně, z toho 10 doma

A to není všechno – Nevoga arena byla v základní části zamknutá téměř 184 minut, kdy se soupeři nemohli prosadit. Ve vyřazovací části to bylo bez jedné sekundy skoro 147 minut. Celkově dokázalo celé mužstvo udržet deset čistých zápasů v domácím prostředí: pět v základní části a stejný počet v play off. Celkově si na defenzivu Znojma nepřišli soupeři v ročníku celkem v šestnácti zápasech! 

Jubilejní šestnáctý zápas s čistým štítem odstartoval postupovou euforii: ve finále play off porazilo Znojmo Letňany v poměru 5:0. Celé utkání si užilo více jak 2 600 fanoušků. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz