Švédové rozstříleli Kanea a spol, po roce jsou na MS znovu ve finále

Foto: Luboš Vácha

19. května 2018, 17:26

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) První semifinálový duel sliboval zajímavou a dramatickou podívanou, ovšem platilo to jen v první třetině. Pak Švédové potvrdili vedoucí trefu Arvidssona dalšími třemi brankami a zápas rozhodli. Američané doplatili na chyby v defenzivě a také na mizernou koncovku, brankáři Nilssonovi nedali ani gól. Hokejisté Tre Kronor budou hrát po roce znovu velké finále, Američany potřetí za poslední čtyři roky čeká souboj útěchy o bronz.

Oba soupeři postoupili do semifinále po shodných výhrách 3:2. A docela se nadřeli. Švédové musejí oželet zraněné Gustafssona s Petterssonem, Američanům zase vypadl zkušený útočník Gibbons. Kodaň v sobotu vzali útokem švédští fanoušci, obhájci světového zlata měli jednoznačně domácí prostředí. Ovšem lépe začal zámořský výběr. Výborně bruslil, hrnul puky do brány, golman Nilsson se měl co otáčet.

Švédský čahoun v bráně pokryl velkou šanci Gaudreau a,pak odolal americké přesilovce. Přemožitelé českých reprezentantů měli střeleckou převahu, ovšem Švédové postupně zvedali hlavu a dostávali se do tempa. Hodně energie jim dodal vedoucí gól. Bleskovou akci de la Roseho s Forsbergem zakončil v čas 14:43 pohotový Viktor Arvidsson. Kinkaid kotouč nekontroloval a útočník Nashvillu ho poslal za čáru – 1:0. Stejný hráč mohl posléze zvýšit, Arvidsson ujel americké obraně, na Kinkaida si však nepřišel.

Po pauze pálil na Nilssona obránce Butcher, následně z dorážky minul Kreider. Američané hráli sympaticky, jenže pak se Švédové nadechli k rozhodujícím akcím. Unikajícího Backlunda bránil McAvoy, kotouč zůstal stát u tyčky, načež ho za Kinkaida poslal Magnus Pääjärvi – 2:0.  Na opačné straně hrozil Coleman po zakončení Bonina, jenže Nilsson odolával. Naopak Američané pak inkasovali dvě další branky v rozmezí 14 vteřin. Nejprve Patric Hörnqvist proměnil bezvadnou nahrávku od Backlunda – 3:0. A záhy navýšil skóre Mattias Janmark, který se protáhl kolem McAvoye a Kinkaid nestihl reagovat – 4:0.

Hokejisté USA si hned vzali oddechový čas a snažili se s vývojem duelu něco udělat. Jenže švédský stroj šlapal naplno, obránci hráli bez chyb a soupeře moc nepouštěli k zakončení. Natož do vyložených šancí. Američané nerezignovali, ale naráželi na pevný val, navíc Nilsson byl spolehlivý. Už v čase 50:48 odvolal kouč Blashill gólmana Kinkaida a zkusil power play, jenže marně. Záhy do prázdné klece pečetil švédskou radost Viktor Arvidsson – 5:0.

Forsberg: Na finále jsme připraveni

Byla to první střela Švédů na bránu ve třetí třetině, výrazně aktivnější byl zámořský výběr. Jenomže skóre znělo jasně, navíc v čase 57:01 přidal přesnou trefu Adrian Kempe – 6:0. Hokejisté Tre Kronor v prvním semifinále jasně vládli, po roce jsou znovu v finále. K obhajobě titulu potřebují vyhrát poslední duel turnaje, jejich soupeř vzejde ze druhého semifinále mezi týmy Kanady a Švýcarska. Zápas o bronz se v neděli hraje od 15:45 hodin, finále vypukne ve 20:15.

Výsledek 1. semifinále MS

ŠVÉDSKO – USA 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Arvidsson (de La Rose, Forsberg), 28. Pääjärvi (Backlund), 31. Hörnqvist (Backlund, J. Klingberg), 31. Janmark (Rakell), 52. Arvidsson (Zibanejad), 58.A. Kempe (Backlund).
Rozhodčí: Gofman (Rusko), Gouin – McCrank, Vanoosten (všichni Kanada), 
Vyloučení: 7:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 20:41.
Diváci: 12.490 (vyprodáno).
Švédsko: Nilsson – A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, Ekholm – Rakell, Zibanejad, Janmark – Hörnqvist, Backlund, Nyquist – Forsberg, A. Kempe, Arvidsson – de la Rose, J.Larsson, Pääjärvi – Everberg. Trenéři: Grönborg, Garpenlöv a Popovic.
USA: Kinkaid – Butcher, McAvoy, Martinez, Murphy, Pionk, Jensen, Hughes – DeBrincat, White, Kane – Gaudreau, Bonino, Atkinson – Kreider, Larkin, Lee – Coleman, D. Ryan, Thompson. Trenéři:Blashill, Bylsma a D. Granato.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz