Švédsko? Bylo to pěkné, ale krátké, říká Červený. Na dálku fandí Hradci a Motoru

17. března 2019, 13:07

Václav Jáchim

Na konci ledna ukončil angažmá ve Slovanu Bratislava a zamířil do švédského Brynäs Gävle. Rudolf Červený si chtěl prodloužit sezonu, hodně ho lákalo play off SHL. Jenže záměr nevyšel, jeho týmu postup těsně utekl a šikovný bruslař má po sezoně. „Ve Švédsku to bylo pěkné, ale bohužel krátké," konstatuje smutně.

O jeho přesunu na sever Evropy se mluvilo už několik dní před uzávěrkou transferů, reprezentační útočník nakonec skutečně zvedl kotvy a Slovan vyměnil za angažmá ve švédském klubu, který doháněl ztrátu na play off. „Bohužel jsme měli hodně zraněných hráčů. Někteří kluci se vrátili o něco dřív, aby pomohli, jiní nemohli. Zápasy jsme hráli na tři pětky, první třetiny byly v pohodě, pak nám trošku docházely síly," popisuje.

V kabině narazil na krajana Roberta Kousala. „Také měl zdravotní problémy, vypadl dvakrát za sebou," zmiňuje. Červený se na nové štaci potřeboval bleskově adaptovat, naskočit do rozjetého vlaku nikdy není snadné. „Musel jsem si zvykat, hlavní rozdíl byl v tom, že prvních sedm zápasů jsem hrál centra. Měli jsme totiž zdravého jediného středního útočníka," upozorní.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Odchovanec jihočeského hokeje se rozehrál, k pohodě přispěl vstřelený gól, v jiném zápase zase zaznamenal dvě nahrávky. „SHL je rychlá soutěž, všechny týmy dodržují styl a hrají podobně. Je tam hodně napadání a důrazu, forčeking uplatňují opravdu všichni. Mně to celkem sedělo, s bruslením jsme nikdy neměl problémy," připomíná s tím, že když ho trenéři zařadili na křídlo k Finovi Sallinenovi, cítil se ve formaci velmi dobře.

Navzdory velké snaze hokejisté Gävle nenaplnili kýženou metu, ve čtvrtek hráli poslední duel základní části s Frölundou a neuspěli. „K postupu by nám stačila remíza, ale prohráli jsme. Nakonec to dopadlo tak, že jsme měli stejně bodů jako Örebro, které šlo dál díky lepšímu skóre." Pro Brynäs tím pádem ročník skončil, což je pochopitelně zklamání. „Určitě. V klubu dělali maximum, já osobně tam byl velmi spokojen. Podmínky na úrovni, zázemí výborné," chválí.

V porovnání se životem v Bratislavě znamenal pobyt na severu Evropy změnu. „Gävle je menší město, ještě tady leží sníh. Byli jsme tu s rodinou, je to jiné," souhlasí. Každopádně nelituje. „Jen škoda, že už jsme dohráli," povzdychne si. Jakmile slyší dotaz, jestli třeba v klubu nezůstane, pokrčí rameny: „Zatím netuším. Všechno je hodně čerstvé, v pondělí máme společný mítink s vedením. Já to pak budu řešit s mými agenty. Uvidíme, jak se všechno vyvine."

Červený na dálku vnímá informace o dění ve Slovanu, kde odvedl kvalitní služby. „Víme, že do konce března má padnout rozhodnutí, zda klub zůstane v KHL. Kdyby nepokračoval, byla by to ohromná škoda," reaguje. Ze Švédska si udržuje přehled o dění v domácím hokeji. „Sleduju Hradec, kde jsem ještě loni hrál. Jsem v kontaktu s klukama z týmu, mám tam hodně kamarádů. Věřím, že Kometu vyřadí." Fandí také mateřskému Motoru. „Bude to těžké. Když se Budějovicím povede vyřadit Vsetín, je tam ještě hodně náročná baráž," dodává.

Do vlasti se vrátí co nevidět. „Zřejmě už příští týden," plánuje. Jelikož je Červený z hlediska klubového hokeje volný, může být k dispozici reprezentaci, která v pondělí 25. března zahájí přípravu na mistrovství světa. „Nominace ještě nevyšla. Pokud se v ní objevím, moc rád pojedu. S nároďákem jsem v této sezoně hrál dva turnaje, vždycky to pro mě byla a je veliká čest. A když to nevyjde, vyrazíme s rodinou na dovolenou," uzavírá.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz