Švédsko je hlavně o bruslení, zjistil dravec Ordoš. Šanci od Pešána touží proměnit

4. listopadu 2020, 9:02

Václav Jáchim

Na jaře zvedl kotvy a z Liberce vyrazil na sever Evropy. Jan Ordoš se chtěl hokejově posunout, když obdržel nabídku ze švédského týmu Oskarshamn IK, neváhal. Na nové štaci se bleskově adaptoval a hraje výborně – v 11 duelech SHL zaznamenal čtyři gól a celkem osm bodů.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem předtím válel jen na tuzemských kluzištích, přesun do Skandinávie byl pro něj výzvou ve všech směrech. Novou štaci si zatím nemůže vynachválit. „Oskarshamn je malé město, žije tam nějakých 16 tisíc obyvatel, náš klub je takový spíš rodinný. Se skromnějším zázemím v porovnání s Libercem. Ale máme skvělý tým a skvělé trenéry, zatím se mi tam líbí. Daří se a já věřím, že to bude pokračovat," povídá.

Poprvé v kariéře si musí zvykat na roli cizince, od nichž se vždycky očekává víc. „Řekli jsme si, že chceme být do 10. místa, rádi bychom udělali play off. Jsme pátí, žádný tlak nepociťujeme," hlásí. S komunikací potíže nemá. „Všechny mítinky probíhají v angličtině, adaptace byla díky tomu snazší. Za mě dobré," usměje se. Přiznává, že se švédštinou si asi hned tak tykat nebude. „Trošku nás tlačí do toho, abychom se učili. Nějaké slovíčko umím, ale výslovnost je těžší. Možná do budoucna."

? | Takhle vypadal náš vůbec první společný trénink pod trenérem Filipem Pešánem. V Hartwall Areně dnes na led vyjedeme ještě večer ? Foto: Suomen Jääkiekkoliitto

Zveřejnil(a) Česká hokejová reprezentace dne Úterý 3. listopadu 2020

Než se vicemistr světa do 18 let 2014 vydal do nového působiště, měl jen předběžné informace. Především ohledně stylu hokeje. „Musím říci, že to předčilo mé očekávání. Myslel jsem si, že hokej nebude tak rychlý, ale je to jenom o bruslení," zmiňuje. Pohyb, to je ve Švédsku základ, také proto má tamní nejvyšší soutěž ze všech evropských lig nejblíž k NHL.

„I na trénincích pořád bruslíme, hrajeme pět na pět. Je to o dost náročnější, než jsem byl zvyklý. Ale celkem to zvládám. V porovnání s naší extraligou byl skok především v rychlosti a kvalitě bruslení," srovnává. Jeho klub se mezi nejlepší dostal teprve nedávno, o to větší ale panuje odhodlání uspět.

Ordoš dělá maximum, aby přispěl, na severu Evropy žije jenom hokejem. „Jsem tam sám. Dopoledne máme tréninky a odpoledne nějak uteče," povídá s nadhledem. Během podzimních a zimních měsíců není Skandinávie úplně přívětivá, nicméně extraligoví šampión 2016 s tím dopředu počítal. „Rád chodím na procházky, odpoledne si i udělám v tréninku něco navíc. Možností, jak využít volný čas, tam tolik není. Ale já jsem spokojený," praví vyrovnaně.

Za Oskarshamn IK v minulosti hráli litvínovští útočníci Kamil Kašťák a Pavel Burger, Jan Ordoš na ně po dlouhých letech navázal. Z cizinců není sám, v týmu působí rovněž slovenský bek Adam Jánošík, dva Američané, jeden Kanaďan, Dán nebo Fin Kim Strömberg, který před sedmi lety nastupoval za Znojmo. „Tvoříme skupinu sedmi hráčů, mluvíme mezi sebou anglicky, za což jsem rád. Kdyby tam byli jen Švédové a já ničemu nerozuměl, bylo by to těžší. Ale není to tak, že by tam byly dvě party. Místní nás všechny přijali super."

Výkony ve Švédsku si řekl o pozvánku do národního týmu, na mezistátní scénu míří po víc než dvouleté pauze. Poprvé si v nejcennějším dresu zahrál za trenéra Jandače, na jaře 2018. „Super pocit, jsem za to hrozně rád. Věřím, že se vracím zkušenější, Švédsko mě trošku zocelilo. Doufám, že ukážu, co umím," přeje si.

Ordoš je odhodlán využít příležitost, výhodu má v tom, že ho z dřívějšího společného působení u Bílých Tygrů velmi dobře zná trenér Filip Pešán. Dravý útočník dokáže odhadnout, jaký styl hry se nový kouč reprezentace chystá ordinovat. „Myslím, že bude podobný jako v Liberci. Měli jsme mítink, kde byla videa z Liberce, jsem na to zvyklí. Ten styl jsem si zase připomněl, protože ve Švédsku hrajeme trošku jinak – hlavně při založení a forčekingu. Moc se na to těším," uzavírá.

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz