Švýcaři jsou organizovaní a nepříjemní, říká Špaček. Chytá Mrázek

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

15. května 2017, 15:36

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Postup do čtvrtfinále je téměř jistý, razítko patrně dá duel Kanady s Norskem, čeští hokejisté mají před sebou posledního soupeře v základní skupině. Pokud dopadne všechno podle očekávání, půjde v přímém souboji o druhou příčku. Reprezentanti chtějí prodloužit vítěznou šňůru, ale tuší, že to nebude jednoduché. "Švýcaři jsou dobře organizovaní a nepříjemní. Možná nemají úplně největší hvězdy, ale dodržují systém a hrají dobře," konstatuje asistent Jaroslav Špaček.

Švýcarský hokej šel poslední dobou nahoru. V roce 2013 bral tehdejší výběr trenéra Simpsona na mistrovství světa senzační stříbro, letos jeho nástupce Fischer vsadil na poněkud mladší hráče a také slaví úspěch. Hokej Švýcarů platí na všechny soky. "Dohrávají souboje, to je opravdu nepříjemné. Když člověk nedrží puk, nebo se dobře nepohybuje, je to pak těžké. Švýcaři mají v týmu spíš pracanty, jsou dost houževnatí a siloví," rozebírá Špaček.

V kádru soupeře najdeme hráče NHL, zámořskou ligu v uplynulé sezoně okusili útočníci Richard s Malginem nebo obránce Kukan. V minulosti se na zámořských kluzištích představili brankář Hiller, zadák Diaz či útočníci Brunner s Almondem. Na šampionátu se uvedli noví bojovníci, třeba Praplan s Herzogem hrají výborně. To samé platí o dalších zástupcích švýcarské NLA. "Já bych jejich ligu vůbec nepodceňoval, působí tam výborní hráči. Samozřejmě, když to jsou lídři ve svých týmech, tak potom vyskočí i tady," doplňuje kolega Josefa Jandače.

Trenérský štáb se ještě vracel k duelu s Francií, kde se Češi dostali do problémů vinou některých zbytečných vyloučení. "Měli jsme v tomto směru k hráčům proslov. Po první i po druhé třetině. Je zbytečné dávat takovou šanci týmům, které z přesilovek žijí a chtějí v nich dávat góly. Bylo to pro nás velké ponaučení pro další zápasy a hlavně do čtvrtfinále," upozorňuje Špaček. Jednalo se převážně o nedovolené zákroky hokejkou. "To bylo tím, že se nás Francouzi snažili dohrávat a někteří naši kluci to neunesli. Určité fauly třeba byly na hraně, že chtěl dotyčný někomu nadzvednout hokejku. To se prostě stane. Ale také tam byly zbytečné fauly, jeden nám ani neodpískali. Musíme si dát pozor a hrát disciplinovaně," velí

Sestava pro utkání se Švýcarskem se změní pouze v brankovišti. "Chytat bude Petr Mrázek," potvrzuje Špaček. Obranné dvojice i útočné trojky pokračují. "Měli jsme o tom diskusi, ale sestava zůstane stejná. Tři lajny hrály výborně, jedna trošku haprovala. Proto jsme měli pohovor. Ale je škoda rozbíjet řady, které opravdu fungovaly," povídá olympijský vítěz z Nagana. Češi se v duelu se Švýcarskem chtějí soustředit na svoji hru a vyladit určité rezervy. "Ještě jsme nehráli šedesát minut tak, jak bychom si představovali. Měli jsme hodně vyloučených, do hry se dostalo třeba jen pár hráčů. Později zase byly přesilovky. Chceme to rozložit na co nejvíc kluků a připravit se na čtvrtek."

Zápas se Švýcary bude pikantní pro Michala Birnera a Romana Červenku,oba patří k oporám Fribourgu a úterního soupeře dobře znají. "Švýcarský hokej má v sobě dost prvků z toho kanadského. Místní hráči jsou hodně brusliví, takoví přímočařejší. My spíš chceme střílet, jsme víc techničtí," srovnává Červenka. Půjde o druhou příčku a také o případné setrvání v Paříži.

"My nijak nespekulujeme, stejně nevíme, jak dopadne druhá skupina. Mohou postoupit Němci a pořadí se zamíchá. Nás teď čeká poslední zápas ve skupině, který chceme jednoznačně vyhrát. A zvládnout ho co nejlépe, abychom se připravili na čtvrtfinále. I když sem tam na pořadí nebo na případné stěhování řeč padne, snažíme se to neřešit," reaguje Červenka. Před play off bude důležitý také pocit ze hry. "Potřebujeme hrát tak, abychom nedělali chyby a před čtvrtfinále měli sebevědomí," uzavírá mistr světa 2010.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz