Švýcaři potřebují diváky. Limit 1000 fanoušků ohrožuje ligu i Spengler Cup

Foto: twitter.com/hcocelaricz

31. července 2020, 10:06

Václav Jáchim

Pandemie koronaviru bude mít vliv na novou sezonu evropských lig, jejich představitelé mají všeobecné obavy, aby ročník proběhl zdárně. Ve Švýcarsku aktuálně řeší především účast fanoušků na stadionech. Podle stávajících pravidel smí do hledišť pouze 1000 osob, což by mimo jiné nejspíš vedlo ke zrušení letošního ročníku Spenglerova poháru.

V Německu či ve Švýcarskou jsou kluby výrazně závislé na příjmu ze vstupného, proto je přítomnost fanoušků klíčová. Německá DEL začne se zpožděním, první kolo odstartuje o víkendu 31. října a 1. listopadu, přičemž účastníci soutěže věří, že fanoušci (byť s určitým omezením) na tribunách budou.

Švýcaři mají stejné přání a nyní intenzivně řeší, zda to bude možné. Podle informací webu swisshockeynews.ch jsou ve hře dvě varianty: jedna počítá s účastí 1000 osob do 31. března příštího roku, druhá ponechá klíčové rozhodnutí na orgánech jednotlivých kantonů s tím, že aktuální epidemiologickou situaci vyhodnotí každý region zvlášť. Informoval o tom Patrick de Preux, předseda představenstva HC Lausanne.

Kluby NLA a NLB jsou pro druhou možnost. Ideální by bylo, kdyby zmíněné omezení platilo jen do 31. srpna, ale to s ohledem na současný vývoj pandemie není reálné. Verdikt podle kantonů by kluby přivítaly, například v Lausanne doufají i ve vyšší počet fanoušků. „Naše hala je vhodná pro splnění hygienických podmínek. Jsme schopni zajistit rozmístění diváků, oddělené sektory a nastavit systém kontroly. Samozřejmostí by byly roušky," uvedl de Preux.

Pokud zůstane omezení pouze pro tisícovku fanoušků, nebylo by to pro švýcarské kluby rentabilní. Téma řeší Federální rada i jednotlivé kantony, rozhodnutí by mohlo zaznít 12. srpna. Uvedený limit pro diváky bude mít vliv také na Spenglerův pohár, pořadatelé tradičního turnaje už koncem června avizovali, že bez publika akci neuskuteční.

Zdá se, že by stejný verdikt platil i při povolené hranici 1000 fanoušků, informuje o tom web suedostschweiz.ch. „Kdyby platilo tohle nařízení, museli bychom vážně uvažovat o zrušení turnaje. Náklady by totiž mohly být vyšší než příjmy," připomněl Gaudenz Domenig, prezident pořádajícího HC Davos. Prosincová akce by se v tom případě nekonala poprvé za dlouhých 54 let.

Účast fanoušků není jedinou možnou překážkou. Klíčová bude situace v zemích jednotlivých účastníků. Pokud některý z klubů bude nucen nastoupit karanténu, směr Davos se o Vánocích nevydá. Pro organizátory by se jednalo o výraznou komplikaci, jelikož zrušení turnaje nemají pojištěné. Konečné rozhodnutí se očekává v průběhu podzimu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz