Švýcaři znovu na lopatkách. Devatenáctka veze z Curychu výtečné stříbro!

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Velmi povedený turnaj odehráli čeští hokejisté do 19 let v Curychu. Na závěr Summer Hockey Challenge porazili po obratu domácí Švýcary 4:2, dvě branky vstřelil Filip Jirásek. Česká juniorská záloha tak v konkurenci takřka kompletních výběrů U20 skončila o bod na druhém místě za vítěznými Slováky.

Švýcarská dvacítka se minulý týden představila v Brně, teď nastoupila v podobném složení i proti české juniorské záloze. Národní tým od páté minuty vedl díky Oscaru Flynnovi, ale druhá třetina mu nevyšla a Švýcaři v ní skóre otočili na 2:1.

„Do utkání jsme výborně vstoupili a jednoznačně nám patřila první třetina. Ve druhé jsme měli čtyři vyloučené po sobě a Švýcarsko nás dostalo pod tlak. Nemám ale pocit, že by můj tým byl nedisciplinovaný. Některé fauly jsem tam prostě neviděl, nebo byly nešťastné. Na druhou stranu, v těch oslabeních jsme dostali jen jednu branku, s tím můžeme být spokojení,“ přemýšlí hlavní trenér David Bruk.

V pravý čas však přišla odpověď. A naopak z české přesilovky. 13 sekund před koncem druhé třetiny vyrovnal Filip Jirásek a poslední část už patříla českým reprezentantům. „Myslím, že jsme hru znovu ovládali. Měli jsme lepší pohyb a víc brankových příležitostí, ve hře pět na pět jsme byli jednoznačně lepší. A znova opět výborný byl brankář,“ chválí Bruk Lukáše Dostála, jenž si do Švýcarska přivezl vynikající formu.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vítězný gól vstřelil ve 45. minutě Adam Kalaj. Byl ale docela kuriózní. „Novka (Matěj Novák) vybojoval puk, odrazil se ke mně a já jsem se snažil natlačit před bránu. Oni mi to vypíchli, ale já jsem to tam z otočky bekhendem nějak ťuknul a ono to padlo do brány. Hodně šťastný gól, ale potěšil,“ směje se střelec, který už rok působí ve finském TUTO Hockey. „Postupně jsme to rozbruslili, s klukama jsem si rozuměl a měli jsme hodně šancí. Škoda, že tam ještě něco nepadlo, ale vyhráli jsme, takže super,“ dodává.

Razítko na vítězství pak přidal znovu Jirásek, jehož formace se v Curychu představila v nejlepším světle. „První útok Eret, Flynn, Jirásek hrál skvěle včera i dneska. První utkání na sebe zase vzala třetí třinecká lajna, s těmi dvěma bloky jsme velice spokojení. První řada hrála velice dobře do ofenzivy i do obrany, třinecká byla zase strašně nebezpečná do ofenzivy,“ zmiňuje Bruk povedené výkony svěřenců.

O úspěch se ale zasloužil celý tým. Vítězství 4:2 přisoudilo reprezentantům za sedm bodů druhé místo za vítěznými Slováky. „Škoda toho prvního zápasu s nimi, kdy jsme dvakrát vedli, ale oni to nakonec otočili,“ říká Kalaj. Švýcaři skončili na třetím místě, poslední bez bodu Němci.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Stříbro české zálohy z turnaje proti klasickým reprezentačním dvacítkám se rozhodně počítá. Mladíci pomyslného „druhého sledu“ pod Alpami potěšili a připomněli se trenérovi hlavního juniorského výběru Václavu Varaďovi.

„Celkově bereme turnaj a výkony našich hráčů velice pozitivně. Dáme zprávu trenérům dvacítky a já si myslím, že někteří hráči z týmu se určitě objeví v nominaci na akci ve Švédsku,“ předesílá David Bruk.

Devatenáctka uzavřela úvodní dva týdny sezony českých reprezentací, které se rozjíždějí nadějně. Většinu zápasů odehráli mládežníci proti Švýcarům a všech osm vyhráli s celkovým skóre 40:14.

Parádní kus práce! Ale na druhou stranu – to hlavní teprve přijde...

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

ŠVÝCARSKO "20" – ČESKO "19" 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Kohler (Patry, Tanner), 37. Müller (le Coultre, Sigrist) – 5. Flynn, 40. Jirásek (Dluhoš), 45. Kalaj (Novák, Šik), 53. Jirásek (Dajčar).
Vyloučení: 3:7.
Využití: 1:1.
Švýcarsko: Schmid – Barandun, Gross, le Coultre, Matewa, Anex, Burger, Moser, Wüthrich – Kurashev, Leuenberger, Nussbaumer – Brüschweilet, Sigrist, Wyss – Kohler, Patry, Tanner – Cavalleri, Müller, Sopa. Trenér: Wohlwend.
Česko: Dostál – Muška, Gaspar, Dluhoš, Dajčar, Pohl, Myšák, Klejna – Eret, Jirásek, Flynn – Chrtek, Václavek, Toman – Przybyla, Kalus, J. Svoboda – Šik, Kalaj, Gajarský – Novák. Trenéři: Bruk a Přerost.

Německo "20" – Slovensko "20" 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Konečná tabulka turnaje

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Slovensko "20" 3 2 1 0 0 13:6 8
2. Česko "19" 3 2 0 1 0 10:7 7
3. Švýcarsko "20" 3 1 0 0 2 8:11 3
4. Německo "20" 3 0 0 0 3 5:12 0

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz