Švýcarsko bere na ZOH pouze hráče z domácí ligy. Nechybí ani Ambühl

Foto: Markéta Křížová

18. ledna 2022, 16:27

Marek Hedbávný

Trenér Patrick Fischer nominoval na olympijské hry do Pekingu 25 hokejistů – a každý z nich působí ve švýcarské lize. Další velkou akci s národním týmem prožije nestárnoucí Andres Ambühl.

Osmatřicetiletý Ambühl reprezentuje Švýcarsko od roku 2003, půjde tedy už o jeho pátý start pod pěti kruhy! 

Také v brance budou mít Švýcaři ztělesněnou zkušenost v podobě Reta Berry. Borec se starty z NHL je i v pětatřiceti letech ve formě, aktuálně je statisticky druhým nejlepším brankářem švýcarské ligy. O pozici jedničky s ním zabojuje další veterán Leonardo Genoni.

Obranu budou řídit tři hokejisté se zkušenostmi z NHL: Raphael Díaz, Yannick Weber a Mirco Müller. V útoku stojí za zmínku především Denis Malgin, Sven Andrighetto, Joël Vermin nebo Gaëtan Haas, i oni poměrně nedávno nastupovali v NHL.

Velkou posilou je potom Grégory Hofmann, který hrál letos za Columbus (sedm bodů ve 24 zápasech), v lednu však s Blue Jackets předčasně ukončil smlouvu, vrátil se domů do Zugu, a tak se nyní může představit i na olympiádě. Všichni si jistě pamatují Hofmannovy výkony z posledního mistrovství světa: v osmi zápasech se blýskl šesti góly.

„Jsem přesvědčený, že jsme našli správnou rovnováhu mezi zkušenostmi a svěžestí.“

Pomůže nyní Švýcarům k medaili? Vzhledem k neúčasti hráčů z NHL jsou černými koni turnaje.

„Jsme sjednocený kolektiv, který pracuje s nesmírným odhodláním," tvrdí kouč Patrick Fischer. „Hráči dokonale znají naši filozofii a náš systém. Jsem přesvědčený, že jsme našli správnou rovnováhu mezi zkušenostmi a svěžestí,“ dodává Fischer směrem k olympijským hrám, kde se Švýcaři v základní skupině utkají s Ruskem, Českem a Dánskem.

Nominace Švýcarska na ZOH 2022

Brankáři:
Reto Berra (Fribourg-Gottéron, SWI), Leonardo Genoni (Zug, SWI), Joren van Pottelberghe (Biel, SWI).

Obránci:
Santeri Alatalo (Lugano, SWI), Raphael Díaz (Fribourg-Gottéron, SWI), Michael Fora (Ambri-Piotta, SWI), Romain Loeffel (Lugano, SWI), Christian Marti (ZSC Lions, SWI), Mirco Müller (Lugano, SWI), Ramon Untersander (Bern, SWI), Yannick Weber (ZSC Lions, SWI).

Útočníci:
Andres Ambühl (Davos, SWI), Sven Andrighetto (ZSC Lions, SWI), Christoph Bertschy (Lausanne, SWI), Enzo Corvi (Davos, SWI), Gaëtan Haas (Biel, SWI), Fabrice Herzog (Zug, SWI), Grégory Hofmann (Zug, SWI), Denis Hollenstein (ZSC Lions, SWI), Denis Malgin (ZSC Lions, SWI), Simon Moser (Bern, SWI), Killian Mottet (Fribourg-Gottéron, SWI), Sven Senteler (Zug, SWI), Dario Simion (Zug, SWI), Joël Vermin (Geneva-Servette, SWI).

Foto: Markéta Křížová

Program základních skupin na ZOH 2022

Středa 9. února
9:40 Rusko – Švýcarsko (skupina B)
14:10 Česko – Dánsko (skupina B)

Čtvrtek 10. února
5:10 Švédsko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Slovensko (skupina C)
14:10 USA – Čína (skupina A)
14:10 Kanada – Německo (skupina A)

Pátek 11. února
5:10 Dánsko – Rusko (skupina B)
9:40 Česko – Švýcarsko (skupina B)
9:40 Švédsko – Slovensko (skupina C)
14:10 Lotyšsko – Finsko (skupina C)

Sobota 12. února
5:10 Kanada – USA (skupina A)
9:40 Německo – Čína (skupina A)
14:10 Rusko – Česko (skupina B)
14:10 Švýcarsko – Dánsko (skupina B)

Neděle 13. února
5:10 Slovensko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Švédsko (skupina C)
14:10 Čína – Kanada (skupina A)
14:10 USA – Německo (skupina A)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Pekingu je o 7 hodin více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz