Tahoun Orlů po postupu: Takovou sezonu jsem neměl ani v žácích

Tomáš Svoboda | Foto: Tomáš Žák ml., hcorli.cz

Hokejové Znojmo naplnilo velká předsezonní očekávání a slaví postup do Chance ligy. Tahounem oslav, stejně jako celého týmu v sezoně, byl kapitán Tomáš Svoboda. Zkušený šestatřicetiletý útočník prožil neuvěřitelný ročník. Když ve 2. lize nastoupil, téměř v každém zápase bodoval.

Nepovedlo se mu to jen jednou, ve druhém osmifinále v Novém Jičíně. „To je asi dobrý, ne?" smál se pár minut poté, co nad hlavu zvedl pohár pro vítěze druhé ligy.

Orli při cestě play off neztratili ani jeden zápas a řízením osudu nakonec díky nedohranému třetímu finále na ledě Letňan mohli slavit postup doma před zaplněným stadionem. Tři tisíce diváků ve středu viděly jasnou výhru 5:0 a definitivní tečku za úspěšnou sezonou.

„Vyšlo to parádně, nebudu lhát. Letňany byly dobrý soupeř, ale chtěli jsme to urvat co nejrychleji, sezona byla dlouhá. Oslavy by v Praze nebyly takové jako tady, jsme za to strašně rádi. Je to pro nás třešnička na dortu," nezastírá Svoboda.

„Oslavy by v Praze nebyly takové jako tady, jsme za to strašně rádi."

Jeho bilance v letošním ročníku je úctyhodná. Ve 43 druholigových utkáních si připsal 81 bodů za 43 branek a 38 asistencí. K tomu navíc udržel bilanci více jak bodu na zápas i v prvoligovém béčku Pardubic, kterému s parťákem Janem Hruškou pomohl k záchraně.

„Asi bych takovou sezonu nenašel ani v žácích. Z osobního hlediska to je určitě úspěch, ale kluci vám potvrdí, že chvíle, kvůli kterým hrajete hokej, jsou spíš ty týmové. Užít si oslavu, zaradovat se s fanoušky, kteří jsou vynikající, užít si úspěch. Splnili jsme vše, co jsme si předsevzali, můžeme být spokojeni," usmívá se znojemský útočník. 

Mistři?

Zveřejnil(a) HC Aptec Orli Znojmo dne Středa 19. dubna 2023

Orli tak po návratu z mezinárodní ICEHL do českých vod hned v první sezoně postupují o patro výš. Za celý rok prohráli v základní hrací době jediný zápas, play off prošli bez porážky.

„Určitě jsme to takové nečekali. Hlavně v prvním semifinále s Chomutovem doma, kdy jsme prohrávali a v poslední vteřině dali rozhodující gól, tým ukázal, že má kvalitu a drží při sobě," zvážní Svoboda a připomíná největší výzvu, které Znojmo čelilo.

„Splnili jsme vše, co jsme si předsevzali, můžeme být spokojeni."

„Chomutov byl velmi kvalitní tým, výborný na přesilovky. Potrápili nás výsledkově i herně suverénně nejvíc. I když jsme s nimi neztratili ani zápas, bylo to vyrovnané a na krev. Určitě bych je vyzdvihnul. Letňany pak ve finále měly zraněné hráče, byli trochu unavení, plno kluků chodí do práce... i tak velký respekt k nim. Tak jako tak, pro nás je to úspěch. Člověk chce sezonu zakončit vítězným zápasem, a to jde jedině tehdy, když vyhraje finále," dodává. 

Kluci k tomu přistoupili úžasně, kvituje Beroun

Z pozice hlavního kouče dovedl tým k úspěchu bývalý znojemský hráč Jiří Beroun. „Velký dík patří klukům, od prvního dne k tomu přistoupili úžasně. I když někdo řekne, že to je jen 2. liga, tak ve Znojmě se nyní bude slavit, a to zažijí jen na pár zimácích v republice," konstatuje a  rychle vyzdvihuje přínos zkušeného dua Svoboda - Hruška... 

„Honza Hruška má super pohled na hokej, Tomáše Svobodu by chtěl v týmu mít každý. Vždy jsem za nimi mohl zajít a pobavit se, co třeba udělat jinak. Na ledě si to pak řídili a odmakali sami. Nevynechali jediný trénink, šli příkladem na ledě i v kabině." 

„Honza Hruška má super pohled na hokej, Tomáše Svobodu by chtěl v týmu mít každý."

A i když v součtu finálových zápasů je celkové skóre jednoznačných 23:1, znojemský lodivod poslední výzvu sezony tak jasně neviděl.

„Až na ten první zápas (10:0, pozn. red.)... Jinak to bylo o jednom gólu, který Letňany zlomil. Vemte si, že všechny soutěže skončily, oni tady hrají rozbití, unavení po dlouhé sezoně. Měli hodně kluků zraněných, někteří naši hráči taky hráli se zlomenou rukou nebo přetrhanými vazy. K soupeři mám jen maximální respekt a uznání," upozorňuje Beroun.  

Ten pár minut po závěrečném hvizdu spěchal z ledu do kabiny, aby do víru oslav vytáhl i prezidenta klubu Pavla Oheru, který ale připojení k jásotu na ledě odmítl.

„On na tyhle věci moc není... ale je opravdu neskutečný srdcař, posledních třináct let to tady táhne a dělá zábavu pro lidi. Vytváří neskutečné podmínky, hráči nám sami volají, že by u nás chtěli hrát, protože ví, že tady narazí na férové a profesionální prostředí. Naposledy byl na ledě slavit snad v roce 2011, kdy tady slavili titul junioři a kdy se díky němu do velkého hokeje dostala řada kluků, co dneskahrají třeba i play-off extraligy: Kacetl, Stehlík, Jarůšek...," vypočítává. „Perlička je Libor Šulák, který se odsud dostal rovnou na mistrovství světa a pak nakoukl do NHL."

„Hráči nám sami volají, že by u nás chtěli hrát, protože ví, že tady narazí na férové a profesionální prostředí."

Hokejové Znojmo tak v příštím ročníku bude vyhlížet soupeře o úroveň výš a může se těšit na zápolení se Vsetínem, Třebíčí, Jihlavou a dalšími účastníky Chance ligy.

„Teď je brzy na to to řešit, ale čeká nás hodně práce. A tím myslím celý klub, sportovní oddělení i management nahoře," uzavírá Beroun.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz