Hradec srazil Spartu, vede Liberec! Derby pro Energii, Dynamo zabralo

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

28. prosince 2019, 17:17

Adam Bagar

Hokejisté Sparty po prohře 2:5 v Hradci Králové přišli o první pozici. V čele tabulky je střídá Liberec, jenž zvítězil v Litvínově 4:3 a natáhl bodovou šňůru už na patnáct zápasů! Západočeské derby patřilo Energii, Zlín potvrdil pohodu šestigólovým představením proti Kladnu, Kometa přetlačila Vítkovice a Pardubice po sérii porážek loupily v Olomouci.

Další domácí výhru Komety řídil Mueller (1+2)

Kometa si po Spartě poradila také s Vítkovicemi a před vlastními fanoušky uspěla už popáté v řadě. Rozhodla hned v úvodní třetině dvěma přesilovkovými trefami úderného tria Vincour – Holík – Mueller, který zazářil třemi body. Ostravané sice kousali, ale na více než gól se podobně jako v Kladně nezmohli, při venkovní šňůře zapsali třetí porážku a z Brna odjížděli popáté za sebou s prázdnou.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): "Vyhráli jsme první třetinu 2:0, naše hra ale takovému vedení neodpovídala. Soupeř měl asi tři přečíslení do páté minuty. Náš první gól jsme dali po klasickém „nedáš – dostaneš“. Vedení nám pomohlo, ale ve druhé třetině se nám hra nelíbila. Nebyly tam emoce, nebyl v tom drajv. Soupeř zaslouženě snížil. Až za třetí část zaslouží hráči pochvalu. Byli trpěliví, dobře dohrávali souboje, vedení si pohlídali. Vítkovice ale hrály velice dobře. Za tři body jsme rádi, protože vítězství se nerodilo lehce."

Mojmír Trličík (trenér Vítkovic): "Herně jsme se silnému soupeři vyrovnali. Podali jsme skvělý výkon při hře pět na pět, za to se body ale nedávají. V první třetině jsme měli brejk, také několik přečíslení. Nic z toho jsme ale nevyužili. Naopak soupeř využil dvě přesilovky. Věděli jsme, že bude těžké otáčet stav 2:0, což se i potvrdilo. Sice jsme snížili, ale žádné velké šance se nám na rozdíl od první třetiny už nenaskytly, soupeř dobře bránil. Mrzí nás to, náš výkon totiž byl na body."

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Mueller (P. Holík, Vincour), 18. Vincour (Mueller, P. Holík), 59. Plekanec (Mueller, O. Němec) – 28. O. Roman (Lakatoš, R. Černý).
Rozhodčí: Horák, Mrkva – Pešek, Malý.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 28:24.
Nejlepší hráči: Peter Mueller – Ondřej Roman.
Diváci: 7 700 (vyprodáno).
HC Kometa Brno: Vejmelka – Malec, O. Němec, Pyrochta, Baranka, Gulaši, Svozil – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Vincour, Plekanec, L. Horký – Hruška, Rákos, Orsava – Dočekal, Kusko, Kucsera. Trenéři: Zábranský, Pokorný, J. Horáček a Bělohlav.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mir. Svoboda – Kvasnička, Trška, Výtisk, R. Černý, Šidlík, D. Krenželok – Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Schleiss, Š. Stránský, Razgals – Dej, R. Veselý, Mallet – Guman, T. Kubalík, P. Zdráhal. Trenéři: Trličík, Klesla a Svozil.

Zlín zničil Kladno 6:0, Čiliak se loučil nulou

Zlín v předchozích dvou utkáních s Kladnem vyšel naprázdno, ale na třetí pokus už dominoval, dal šest gólů a potvrdil parádní formu. Berani uspěli počtvrté za sebou, bodovali v šestém po sobě jdoucím utkání a upevnili si desítku. Poslední duel před zlínskými fanoušky odchytal Marek Čiliak, jenž se před návratem do Komety blýskl vychytanou nulou. Rytíři se z tripu vracejí už posedmé v řadě jako poražení.

Robert Svoboda (trenér Zlína): "Podařilo se nám navázat na výborný výkon z Plzně, brankář Marek Čiliak chytal skvěle. Uklidnily nás branky v první třetině a těší nás, že se na gólech podíleli i další hráči."

David Čermák (trenér Kladna): "Zlín byl ve všech směrech lepším týmem. Podal výborný výkon, celý zápas měl navrch. Je vidět, že jeho poslední výsledky nejsou náhodné, jsou to zasloužené výhry. Jasně nás přehrál."

PSG BERANI ZLÍN – RYTÍŘI KLADNO 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 9. M. Novotný (Dufek, Fryšara), 12. Honejsek (Okál, Šlahař), 22. Okál (Ferenc, Honejsek), 44. Fořt (Kubiš, Nosek), 58. Nosek (Fořt), 60. Kubiš (Fořt, Ondráček).
Rozhodčí: Pražák, Kubičík – Bryška, Ganger.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 46:22.
Nejlepší hráči: Marek Čiliak – Ladislav Zikmund.
Diváci: 7 000 (vyprodáno).
PSG Berani Zlín: Čiliak – Žižka, Nosek, Freibergs, Ferenc, Buchta, M. Novotný, Řezníček – Kubiš, Fořt, J. Ondráček – Okál, Honejsek, Šlahař – Dufek, Fryšara, Claireaux – Köhler, P. Sedláček, Popelka. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
Rytíři Kladno: Godla – Austin, Nash, Zajíc, Kehar, Zelingr, Barinka – J. Strnad, Melka, Redlich – Réway, Machač, Hovorka – Zikmund, Stach, Valský – O'Donnell, T. Kaut, Hajný. Trenéři: Lidický, Čermák a Kregl.

Liberec bodoval popatnácté v řadě a už vede

Litvínov po pěti domácích vítězstvích před svými fanoušky klopýtl, přes vedení 2:1 nebo 3:2 se mu nepodařilo zastavit rozjetý liberecký válec. Bílí Tygři porazili chemiky i ve třetím střetnutí v sezoně a natáhli bodovou šňůru už na patnáct utkání, což je katapultovalo do čela tabulky před Spartu, která padla v Hradci. Drama rozsekl Lukáš Krenželok, střelecky aktivnějším domácím nestačily ani dva góly Františka Lukeše.

Jindřich Kotrla (asistent trenéra Litvínova): "Nejvíc nás trápí přesilovky. Když nedáme gól ve čtyřminutové početní výhodě, tak nemůžeme takové zápasy proti takhle kvalitním soupeřům vyhrávat."

Patrik Augusta (trenér Liberce): "Viděli jsem velice vyrovnané utkání, rozhodl jediný gól. Do poloviny zápasu to byl hokej nahoru dolů, šance střídala šanci. Bylo k vidění spoustu brejkových situací. My jsme se na začátku třetí třetiny zatáhli a čekali na chybu. Podařilo se nám být produktivní v přesilovce, a to rozhodlo zápas."

HC VERVA LITVÍNOV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Kudla (T. Pavelka, Petružálek), 22. F. Lukeš (Petružálek, Kudla), 25. F. Lukeš (V. Hübl, T. Pavelka) – 6. A. Musil (Marosz, Šmíd), 25. Lenc (Graborenko), 26. D. Špaček (Marosz, A. Musil), 44. L. Krenželok (P. Jelínek, L. Hudáček).
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 45:29.
Nejlepší hráči: František Lukeš – Adam Musil.
Diváci: 6 011 (vyprodáno).
HC VERVA Litvínov: Honzík – Jánošík, Ščotka, Kudla, T. Pavelka, J. Říha, Kubát – Petružálek, V. Hübl, F. Lukeš – Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek – Kašpar, J. Mikúš, Hedberg – Jurčík, Válek, Trávníček. Trenéři: Kýhos, Skuhrovec a Kotrla.
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Šmíd, Knot, Derner, Graborenko, Kotvan, T. Hanousek – Průžek, L. Hudáček, Lenc – A. Musil, Marosz, Ordoš – L. Krenželok, P. Jelínek, M. Zachar – A. Dlouhý, Najman, D. Špaček. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.

Vary v derby ztratily vedení 3:0, přesto slaví

Karlovy Vary v západočeském derby přerušily vládu Plzně, svého rivala porazily po dlouhých čtrnácti měsících. Energie měla nakročeno k jasné výhře, jenže i kvůli dvěma trefám Tomáše Mertla o třígólový náskok přišla a spasit ji musel až v čase 63:49 Vladimír Eminger. Energie si díky jeho brance pojistila šestku a na čelo ztrácí jen devět bodů, když vyhrála už šesté z posledních sedmi extraligových utkání.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Myslím, že jsme viděli utkání s parádní atmosférou. Podařil se nám začátek, první půli jsme byli lepším týmem, využívali jsme naše šance. Poté jsme soupeře bohužel naší nedisciplinovaností vrátili do hry. Šlo proti nám spoustu aspektů, ale dokázali jsme to utkání zvládnout a uhrát do prodloužení. Naši hráči nechali na ledě, co mohli. Dva body s tak silným soupeřem jako je Plzeň určitě bereme. Musím hráčům poděkovat za bojovnost. Zápas byl velmi vyhecovaný z obou stran a měl až nádech jako při play off.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Do zápasu jsme vstoupili špatně, karlovarští využili šancí a šli do dvoubrankového vedení. Na začátku druhé části jsme ve druhém zápase v řadě inkasovali branku v přesilovce. Zredukovali jsme sestavu a zvýšeným úsilím jsme srovnali na 3:3. Musím hráče pochválit, vydali ze sebe všechno. V prodloužení máme hrůzostrašnou bilanci, v tomhle roce jsme ještě žádné nevyhráli.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC ŠKODA PLZEŇ 4:3 v prodloužení (2:0, 1:2, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Raška, 16. T. Rachůnek (Flek, Gríger), 27. Koblasa (O. Beránek), 64. Eminger (Kohout, Plutnar) – 31. Mertl (Moravčík, Gulaš), 36. Mertl (Čerešňák, Kantner), 54. Kantner (Čerešňák).
Rozhodčí: Hodek, Kika – Ondráček, Špringl.
Vyloučení: 4:4, navíc Koblasa (Karlovy Vary) 10 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení:
 1:0.
Střely na branku: 32:39.
Nejlepší hráči: Tomáš Rachůnek – Tomáš Mertl.
Diváci: 5 781.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Graňák, M. Rohan, Plutnar, D. Mikyska, Eminger, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Černoch, Raška, Osmík – Koblasa, Skuhravý, Kohout. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Pulpán, Moravčík, Jank, L. Kaňák, Vráblík – Kantner, Mertl, Gulaš – Vracovský, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Indrák, Rob. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Špaček.

Mountfield přehrál Spartu a srazil ji z čela

Sparta není v pohodě, potvrdila to i pod Bílou věží, kde dostala pětibrankový přiděl a po čtvrté prohře z posledních šesti vystoupení přišla o vedení v extraligové tabulce. Zato Mountfield může být spokojený, po Vánocích vytěžil ze dvou těžkých duelů šest bodů a zapomněl na sérii čtyř porážek. Triumf nad dosavadním lídrem řídili tříbodoví útočníci Lukáš Cingel (2+1) s Matějem Chalupou (1+2).

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): "Zápas byl hodně vyrovnaný, Sparta je samozřejmě velmi silný tým. Musím říct, že naši hráči odevzdali dobrý výkon, v první třetině jsme měli i poměrně dost přečíslení. Je dobře, že se nám podařilo vstřelit více gólů, výborný výkon navíc podal Marek Mazanec, který ve druhé třetině chytil asi tři úniky soupeře. Bylo hrozně důležité, že jsme odskočili Spartě na tři góly a ve třetí části už si to pohlídali."

Uwe Krupp (trenér Sparty Praha): "Nejdřív bych chtěl pogratulovat domácím k získaným bodům. Hradec byl v první třetině velice silný a hrál dobře, my jsme vlastně museli celý zápas dotahovat. Naštěstí jsme srovnali na 1:1, ale soupeř hned odskočil na 2:1. Myslím si, že gól Hradce na 3:1, když se trefil Kevin Klíma v přesilovce, byl rozhodující. Abych to shrnul, ve druhé části jsme začali hrát lépe, ale chybělo nám více kluků kvůli zranění a neodehráli jsme takový zápas, jaký bychom si představovali."

MOUNTFIELD HK – HC SPARTA PRAHA 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Perret (Jergl, Nedomlel), 13. Cingel (M. Chalupa), 25. Klíma (Cingel, Cibulskis), 32. Cingel (M. Chalupa, Nedomlel), 58. M. Chalupa – 5. Dvořáček (Pšenička), 55. Smejkal (Řepík, Tomášek).
Rozhodčí: Šír, Veselý – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:2, navíc Řepík (Sparta) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:25.
Nejlepší hráči: Lukáš Cingel – David Dvořáček.
Diváci: 5 441.
Mountfield HK: Mazanec – Cibulskis, Zámorský, Šalda, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel, Čáp – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák – Perret, Koukal, Jergl – R. Pavlík, Lev, Klíma – R. Pilař, Dragoun, Paulovič. Trenéři: Růžička, T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.
HC Sparta Praha: J. Sedláček – Kalina, Blain, Polášek, Piskáček, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Poizl – Smejkal, Tomášek, Řepík – Sukeľ, V. Růžička, Rousek – Kudrna, Pech, Forman – Dvořáček, Pšenička, Říčka. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Dynamo pod Razýmem slaví první výhru

Kouč Milan Razým se po čtyřech porážkách v Pardubicích dočkal premiérového vítězství. Mora přitom vedla po trefě ve vlastním oslabení, ale to bylo z její strany vše. Dynamo ukázalo obrat, který v úvodu třetí části dokonal svou patnáctou trefou v sezoně Radoslav Tybor. Hosty kromě první výhry v sezoně nad Hanáky mohou těšit i zaváhání soupeřů, na předposlední Vítkovice ztrácejí už jen dva bodíky.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Začali jsme vlažně, pak jsme se do toho pomalu dostávali. Paradoxně jsme z toho vytěžili vedení 1:0. Pardubice hrály výborně v obranném pásmu, těžko jsme se dostávali do nějakých střeleckých příležitostí, těch šancí jsme si tolik nevytvořili. Pardubice potom daly druhý gól, my jsme pak ještě měli dvě šance, které jsme ale bohužel nedali. Kvůli tomu jsme prohráli 1:2.“

Michal Mikeska (asistent trenéra Pardubic): „Myslím, že zápas byl po celých šedesát minut vyrovnaný. Chvíli jsme víc ze hry měli my, chvíli domácí, ale nic drtivého ani z jedné strany. Za tři body jsme velmi rádi. Přejeme si, aby vítězství a bodových zápasů bylo víc. Doufáme, že tohle je první krok. Oproti minulých zápasům jsme zlepšili obrannou fázi, dobře nám v ní pomáhali útočníci. Dobré bránění bych vypíchl.“

HC OLOMOUC – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Klimek (P. Musil) – 22. Harju (Poulíček), 43. Tybor (Mandát).
Rozhodčí: Lacina, Obadal – Lučan, Kis.
Vyloučení: 4:5.
Bez využití.
V oslabení:
 1:0.
Střely na branku: 29:20.
Nejlepší hráči: Pavel Musil – Ondřej Kacetl.
Diváci: 4 521.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Jaroměřský, Švrček, Valenta, Vyrůbalík, Dujsík, Škůrek – Burian, Strapáč, Irgl – Klimek, Nahodil, P. Musil – J. Káňa, Kolouch, Olesz – Laš, Skladaný, Bambula. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – J. Kolář, T. Voráček, Eklund, Holland, Mikuš, J. Zdráhal, Ivan – Svačina, Mandát, Tybor – Harju, Poulíček, Látal – Kusý, R. Vlach, D. Kindl – Pochobradský, Matýs, M. Beran. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 28 17 4 1 6 97:74 60
2. HC Sparta Praha 31 13 9 1 8 102:76 58
3. HC Škoda Plzeň 29 16 0 6 7 97:76 54
4. BK Mladá Boleslav 31 14 4 3 10 91:75 53
5. HC Oceláři Třinec 31 15 2 3 11 101:82 52
6. HC Energie Karlovy Vary 31 13 5 2 11 112:81 51
7. HC Kometa Brno 31 14 3 3 11 93:94 51
8. Mountfield HK 32 12 3 3 14 79:82 45
9. PSG Berani Zlín 31 12 2 3 14 96:95 43
10. HC Olomouc 31 10 3 3 15 70:87 39
11. Rytíři Kladno 31 10 2 4 15 72:102 38
12. HC VERVA Litvínov 31 9 2 4 16 84:103 35
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 31 6 6 4 15 72:106 34
14. HC Dynamo Pardubice 31 8 1 6 16 70:103 32

Další program Tipsport extraligy

Pondělí 30. prosince – 32. kolo:
17:00 HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav (ČT sport)
18:00 Rytíři Kladno – HC Olomouc
18:00 Bílí Tygři Liberec – PSG Berani Zlín
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov

Čtvrtek 2. ledna – předehrávka 33. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

Pátek 3. ledna – 33. kolo:
17:30 PSG Berani Zlín – HC Dynamo Pardubice
18:00 Rytíři Kladno – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
18:00 Mountfield HK – HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz