Termín konference byl trochu nešťastný, říká Nedvěd. Nominace se může měnit

Foto: Jan Beneš, Český hokej

13. ledna 2022, 15:43

Marek Hedbávný

Byla to událost, na kterou čekala celá česká hokejová veřejnost – nominace národního týmu na zimní olympijské hry. Jenže... Na konci ledna dojde k ještě jedné nominační tiskové konferenci. A až ta bude konečná.

Dnes zveřejněná nominace národního týmu pro hry v Pekingu tedy může doznat velkých změn.

„S hráči, které jsme dnes představili, předběžně počítáme. Nicméně finální nominace bude oznámena až 24. ledna," potvrdil generální manažer Petr Nedvěd. „Do té doby má realizační tým prostor soupisku upravit. Po oznámení finální nominace už budou jakékoliv změny možné pouze ze zdravotních důvodů."

V širší nominaci zůstává třicet náhradníků v čele s Milanem Gulašem, Filipem Chlapíkem, Lukášem Jaškem nebo Matějem Blümelem.

„Máme ještě čas, abychom se sestavou libovolně hýbali."

„Termín dnešní tiskovky byl možná trochu nešťastný. Chápeme, proč, ale bohužel nás to vystavilo do možná trochu nepříjemné situace," dodal Nedvěd, který je po pozitivním testu na koronavirus v karanténě, a konference se proto zúčastnil pouze přes videohovor.

Proč se tedy s tiskovou konferencí nepočkalo až na konec ledna? Národní tým totiž musel předběžnou nominaci zaslat Českému olympijskému výboru už do 10. ledna. Dodatečné změny jsou však nadále možné a vzhledem k případným karanténám se dají očekávat.

„Kdybychom dnes museli oznámit finální sestavu na olympiádu, asi by byla skoro stejná. Nemá cenu se nad tím ale zaobírat a spekulovat. Máme ještě čas, abychom se sestavou libovolně hýbali," vysvětluje Nedvěd.

Jak moc velký propad formy by musel nastat, aby hráč o nominaci ještě přišel?
Všechny hráče budeme dál pečlivě monitorovat. Takže kdyby náhodou došlo k poklesu formy, tak ta situace skutečně může nastat. Jak jsem říkal, do 24. ledna máme čas.

„Finální nominace bude oznámena až 24. ledna."

Jak tedy vypadá seznam náhradníků? 
Je jich celá škála. Tomášek, Flek, Blümel... Nebudu tady teď asi vyjmenovávat všechny. KHL své lednové zápasy zrušila. Původní plán byl, že skončí až 21. ledna, to se ale změnilo. Hráči z KHL tedy do Prahy přiletí dříve a tomu přizpůsobíme náš program. S námi v kempu budou i další jména, která jsou připravená. Uvidíme, jak se všechno bude vyvíjet: jestli extraliga pojede dál a co další soutěže, jestli se jejich program nebude kvůli covidu měnit.

Jste v kontaktu s představiteli Tipsport extraligy? Snažíte se domluvit, aby uzpůsobili svůj program směrem k ZOH?
Samozřejmě bychom za to byli rád, tohle ale není v našich rukách. Kdyby byl nějaký ideální scénář, přáli bychom si, aby hráči z extraligy nehráli prvního února, když máme hned druhého letět. Jsou ale určité věci, které my nemůžeme ovlivnit.

Nemáte obavy o osud celého turnaje?
Samozřejmě, že je to nepříjemná situace. Pro nás, pro všechny. Budeme se snažit, abychom to co nejlépe zvládli. Ukáže nám to ale až samotný odlet a přílet do Pekingu. Já pevně věřím, že jsme si pravidla nastavili tak, abychom byli úspěšní. Na posledním mistrovství světa jsme to zvládli úplně na jedničku. Věřím, že v tom budeme pokračovat.

Jaká vlastně bude úroveň turnaje bez hráčů NHL?
Bude pořád vysoká. Jsou to olympijské hry a neznám na světě žádného sportovce, který by nechtěl přivézt medaili z olympiády. Tak to je. Samozřejmě ano, nalejme si čistého vína, kdyby tam byli hráči z NHL, byla by úroveň na vyšším stupni, i tak to ale bude hokejový svátek. Moc se na to těšíme a je to pro nás obrovská výzva.

Aktuální kádr je hodně zkušený, jeho věkový průměr je okolo třiceti let.
Olympiáda je specifická v tom, že se během ní nehraje tolik zápasů jako na mistrovství světa. I proto jsme vsadili na zkušenější a starší hráče. Myslím si, že máme dobrý mix hráčů.

Jak vůbec probíhala komunikace s hráči – věděli dopředu, že jsou nominovaní?
Komunikace s hráči probíhá neustále. Ale co se týče nominace, není vůbec na pořadu dne, abychom obvolávali každého hráče, který je nominovaný.

„Olympiáda je specifická v tom, že se tam nehraje tolik zápasů jako na mistrovství světa."

Kromě Šimona Hrubce a Romana Willa je v nominaci Patrik Bartošák.
Konzultovali jsme to s trenérem brankářů Zdeňkem Orctem. Bartošák má vynikající formu. Měl nějaké svoje problémy, ty už jsou ale pryč. Teď podává stabilní výkony. Ukázal nám to na mistrovství světa v Bratislavě. Je to vynikající brankář a my mu stále věříme.

Je už jasno o brankářské jedničce?
I tohle jsme probíhali se Zdeňkem Orctem. Má to nastavené jednoznačně a my také: všichni stojí na stejné startovací čáře. Bude to tedy hlavně na trenérech a Zdeňkovi, aby se rozhodli, koho postaví na první zápas. Od toho se potom všechno bude odvíjet.

„Brankáři? Všichni stojí na stejné startovací čáře."

Co rozhodlo o nominaci obránce Ronald Knota, který má zatím s reprezentací malé zkušenosti?
Jeho momentální výkonnost. Neměli jsme křišťálovou kouli – kdybychom věděli, že hráči z NHL nepojedou, tak jsme na to reagovali dříve. Po skončení Channel One Cupu jsme bohužel zjistili, že to bude bez nich. Plán B jsme ale měli připravený a začalo se realizovat nové mužstvo.

Do něj se vrací i útočník Roman Červenka.
Bude patřit k lídrům. Je to asi náš nejzkušenější hráč. Podává stabilní výkony a patří k lepším hráčům ve švýcarské lize, což hovoří samo o sobě. Pečlivě ho sledujeme už nějakou dobu. Filip Pešán se za ním ještě zítra pojede podívat na další inspekční cestu. 

V nominaci jsou také bratři Tomáš a Hynek Zohornové, o kterých jste přitom v prosinci říkal, že jejich start na olympiádě ve hře není.
Já ale neříkal, že ta šance neexistuje. Já vycházel z toho, že pojedou hráči z NHL. V takovém případě by tahle verze neexistovala. V momentě, kdy to padlo, se začalo realizovat úplně jiné mužstvo.

„Je spousta dalších jmen, která jsou připravená a možná s námi odletí do Pekingu."

V současné nominaci však chybí produktivní útočníci Filip Chlapík nebo Lukáš Jašek.
To jsou právě hráči, kteří jsou připravení a kteří pořád můžou zasáhnout do finální nominace. Dnešní den je možná trochu nešťastný, protože to opravdu budeme uzavírat až 24. ledna. Do té doby může dojít k nějakým změnám. Každopádně takhle jsme se prostě rozhodli. Ten roster není nafukovací a v momentální situaci jsme to cítili takhle. Myslím, že je mužstvo perfektně poskládané. Samozřejmě jsme přemýšleli, aby chemie byla správná – což si myslíme, že je. Jak jsem ale avizoval, je tam spousta dalších jmen, která jsou připravená a možná s námi odletí do Pekingu. 

To bude asi i případ Milana Gulaše.
Ano, zase se budu opakovat. Milan je v naší širší nominaci. Jak říkám, toho 24. ledna uděláme definitivní tečku. 

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz