Terminátor Kovář vládne brankářům KHL: Ještě jsme neprohráli, je to euforie!

2. října 2018, 11:40

Václav Jáchim

Má skvělou formu a velký podíl na tom, že hokejisté Jekatěrinburgu zatím v KHL jenom vítězí. Jakub Kovář prožívá famózní sezonu, v ruské KHL byl nyní oceněn nejlepším gólmanem měsíce září. Logicky, nikdo jiný mu aktuálně nemůže konkurovat!

Avtomobilist vyhrál všech 12 utkání a jasně vládne Kontinentální lize. Kovář nastoupil do deseti zápasů, má výtečný průměr 1,19 obdržených branek, jeho procentuální úspěšnost zásahů činí 95,9. „Daří se, jsme v euforii. V Rusku jsem už měl pár podařených období, ale něco takového jsem ještě nezažil," povídá spokojeně.

Zkušený odchovanec z Písku se o primátu pro nejlepšího brankáře měsíce dozvěděl v úterý po tréninku. „Samozřejmě mám velkou radost. Ocenění přičítám tomu, že nám to v soutěži jde. Máme dvanáct vítězství, což se v mém případě určitě odrazilo," konstatuje.

Kdyby soutěž před sezonou nezměnila tříbodový systém na dvoubodový, mohli v Jekatěrinburgu zvolna přemýšlet o play off. Takhle Avtomobilist není tak odskočený. Druhý Omsk zaostává o dva body, třetí Jokerit Helsinky pak o tři. „V létě jsme posílili, čekalo se, že bychom měli hrát lépe. v Rusku jsou představy vždycky maximální. Ale myslím nikdo si nepředstavoval takovou jízdu. Že nám to tak půjde," připomíná účastník olympiády 2014 v Soči.

Do klubu z někdejšího carského města přišli Nigel Dawes, Francouz Stephane Da Costa nebo třeba obránce Ivan Višněvskij. „Kádr máme kvalitnější, pořád ale tvrdím, že nejsme na úrovni nejsilnějších klubů jako Petrohrad, CSKA Moskva, Kazaň nebo Omsk. Za výhry jsme šťastní, laťka je hodně vysoko. Jenom doufám, že vydržíme. Že nás pak nepotká tvrdý pád," přeje si

Na tažení Avtombilistu má Kovář značný podíl. Kolega Sochatskij chytal jen dva zápasy, česká hvězda jich má na pažbě už deset. „Vždycky jsem měl rád, když jsem mohl být v zátěži a hodně chytat," potvrzuje brankářský terminátor, jehož letos zdobí velká energie a motivace. „V létě jsem hodně trénoval. Upravil jsem styl chytání a celé léto tvrdě makal. Od nástupu s týmem na led se cítím výborně," pochvaluje si.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Už příprava se Jekatěrinburgu povedla náramně. „Mluvíme o tom, že jsme v září jenom vítězili. Ale ono to platilo už v srpnu. Všechno si sedlo, daří se. Teď musíme udělat všechno, abychom takhle dál pokračovali." Kovář předvádí famózní výkony, na místě jsou debaty o jeho případném návratu do reprezentace. Národní mužstvo čeká první akce počátkem listopadu, turnaj Karjala startuje za pět týdnů.

„Záleží na trenérech, jestli se jim jméno Kovář bude hodit do plánu," povídá s nadhledem. Někdejší gólman Českých Budějovic nebo Čerepovce se v elitním výběru představil 9. února loňského roku, na Švédských hrách v Göteborgu.

Zatímco jiný gólman Alexander Salák naznačil, že už s reprezentací příliš nepočítá, Jakub Kovář je připraven. „Pokud bude zájem, rád bych přijel. Také mám rodinu jako Saša, i když ne tak početnou, ale v reprezentaci určitě nekončím. na to je hrozně brzy. Hokej pořád miluju, baví mě. Chtěl bych chytat, jak nejdéle to půjde," dodává závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz