Testovaní amatérští sportovci už nemusí nosit roušky

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

8. prosince 2020, 11:40

Martin Voltr

Profesionálním sportovcům a jejich klubům už rázně ulevila možnost používat místo PCR testů mnohem levnější a rychlejší antigenní testy, teď se dobrou zprávu dozvěděli i amatéři. Při splnění stejných podmínek nebudou nuceni ani ve vnitřních prostorech sportovat v rouškách!

„Pokud se neprofesionální sportovní kluby budou ochotny na své náklady podrobit stejně přísným testovacím schématům jako profesionální, kdy před každým zápasem je potřeba udělat test, který je platný maximálně po dobu 48 hodin, potom nemusí sportovat s rouškou,“ uvedl po pondělním zasedání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Jakmile toto nemohou, nechtějí nebo nebudou aplikovat, platí pro ně omezení tak, jak jsou nastavena,“ doplnil.

V úterý pak Národní sportovní agentura vydala podrobné výkladové stanovisko, jehož znění přinášíme níže. Nová možnost se týká nejen zápasů, ale i tréninků. V případě dlouhodobě probíhající sportovní činnosti stačí testování dokonce jen jednou za pět dní.

Antigenní testy jsou výrazně levnější než PCR testy, jejich cena se pohybuje mezi 150 a 200 korunami. Pokud by tedy hokejový tým čítající 30 hráčů a členů realizačního týmu chtěl trénovat a hrát bez roušek, za měsíc by ho to nestálo víc než 36 tisíc korun.

Nadále ovšem platí, že amatérští sportovci mohou ve vnitřních prostorech trénovat v maximálním počtu deseti osob.

Výkladové stanovisko NSA

(zdroj: agenturasport.cz)

KDO NEMUSÍ NOSIT ROUŠKU (respirátor, ústenku, šálu nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének) od 8. 12. 2020:

  • Sportovec/cvičící osoba v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod. VE VENKOVNÍCH PROSTORECH.
  • Profesionální sportovci při sportovní činnosti, kterou konají v rámci výkonu zaměstnání, výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a při přípravě na tuto činnost ve venkovních i vnitřních prostorech.
  • Trenéři a rozhodčí účastnící se profesionální sportovní činnosti ve venkovních i vnitřních prostorech.
  • Osoby v prostorech vnitřních umělých koupališť, kterými jsou plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata a brouzdaliště, lázeňských a léčebných bazénů a saun.
  • Amatérští sportovci (ti, co sportují v rámci sportovního svazu a připravují se na soutěže organizované sportovními svazy a nejsou profesionály) ve VNITŘNÍCH PROSTORECH, pokud absolvovali s negativním výsledkem RT-PCR na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo antigenní test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který není starší než 48 hodin, a to:
              a) sportovec či sportovci v případě individuálních sportů
              b) všichni členové týmu v rámci kolektivních sportů

Pokud se však jedná o PRAVIDELNOU A DLOUHODOBĚ probíhající sportovní činnost či přípravu na ni v rozsahu ALESPOŇ 2X TÝDNĚ, je třeba absolvovat pravidelné vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo jeho antigenu v intervalu nejdéle jednou za 5 dní.

Stejné podmínky platí pro osoby trenérů a rozhodčích účastnících se těchto činností.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz