Tomáš Zohorna o kamerách, MS i vyřazení bráchy: Zážitky ho zajímají

Foto: Jan Beneš, Český hokej

17. května 2021, 18:57

Josef Prášek

Tomáš Zohorna je nejstarším členem českého týmu pro mistrovství světa v Rize. Do Lotyšska odletěl bez svého bráchy Hynka, který se do finální nominace nakonec nedostal.

„Mrzí to, chtěli jsme jet oba. Bráchovi to bylo moc líto, ale je to tak. Když jsem s ním pak volal, tak říkal, že je doma s rodinou a odpočívá. Povídal, že si dá chvíli volno a bude se připravovat na další sezonu,“ líčil Tomáš Zohorna.

Na letošním šampionátu tak bude jeden zástupce z rodiny Zohornů. „Po zápase mi psal, že nemohl usnout, jak nad tím přemýšlel. Já jsem tohle taky jednou zažil a není to příjemné,“ přiznal nejstarší ze Zohornů.

Připomenul tak své vyřazení v roce 2015, kdy se mistrovství hrálo přímo v Česku.

„Člověk se snaží šest nebo sedm týdnů dostat do nominace, pak na konci se to nepodaří. Brácha je ale ještě mladý a má před sebou dost sezon a snad i turnajů v reprezentaci. On ví, že šance může být třeba zase další rok,“ rozpovídal se.

„Mrzí to, chtěli jsme jet oba. Bráchovi to bylo moc líto, ale je to tak."

Někoho by to mohlo dost srazit. Ale Hynek i tak chce, aby si s bráchou Tomášem volali a aby mu jeho starší sourozenec vyprávěl zážitky.

„Je otevřený tomu, abychom spolu komunikovali. Zajímá ho to! Není to v tom, že se do sebe uzavře kvůli tomu a nechtěl by o nikom ani slyšet, on takový není,“ pravil.

„Zrovna nedávno jsme si i volali a vyptával se mě, jak to tady vypadá,“ dodal druhým dechem Tomáš Zohorna ze svého pokoje v Rize.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Češi jsou od nedělního příletu ještě v povinné izolaci na hotelu. „Člověk nemůže z pokoje, a dokonce nám chodí i fotky z kamer, kdy nám vedení hotelu posílá, že nesmíme stát ani ve dveřích. Jsme zalezlí, je to ale jen na dva dny,“ odpočítával poslední hodiny.

„Už se těšíme na úterý, kdy nás pustí,“ netajil se.

Češi však dostali nějaké plány, jak mohou například cvičit. „Času je hodně a snažím se vše dělat pomalu, aby ten čas utíkal,“ popisoval.

„Koukám jinak na filmy a čtu si. Když venku třeba svítilo sluníčko, tak jsem seděl a koukal z okna. Před sebou máme krásný kostel a hezký park… Kochám se,“ komentoval Zohorna s úsměvem.

Ten je navíc nejstarším hráčem českého týmu. „Já to věděl od prvního dne, kdy jsem nastoupil do přípravy,“ smál se se 33letý útočník.

„Když kolem sebe vidím dvacetileté kluky, tak si říkám, že nějaký věk mám. Nejvíc mi to přišlo, když jsme na trénincích jezdili nájezdy,“ začal vyprávět.

„Nájezdy? My začínali podle věku, prvně jeli trenéři a pak samozřejmě já..."

„My začínali podle věku, prvně jeli trenéři a pak samozřejmě já,“ usmíval se. „Říkal jsem si: Hm, pěkný, už to není jako dřív, kdy jsem jezdil mezi posledními.“

Přesto zkušený forvard říká: „Ale já se cítím dobře, jsem připraven.“ Větší tlak okolí nevnímá. „Chci si to spíš dokázat sobě, že nejsem starý,“ odpovídal.

Tomáše Zohornu čeká čtvrté mistrovství světa. Ovšem…

Letos bude atypické, bez diváků. „Bylo to už náročné, když jsme hráli všichni ve svých týmem bez fanoušků. Je mi to líto, protože atmosféra je na mistrovství skvělá, navíc Riga není tak daleko,“ přemítal.

„Přijelo by asi hodně fanoušků z Česka… Bude to těžké, ale není to nic nového. Musíme spíš více se dát dohromady a vyhecovat se mezi sebou,“ zavelel zkušený forvard.

A co kdyby diváci mohli přijít od čtvrtfinále a výš? „Pokud se to povolí, tak podle mě bude hodně hovorů od mé rodiny, která by chtěla hned lístky,“ pousmál se.

„Jestli spolu budeme pokračovat, tak budu jedině rád. Občas sleduju kluky i v NHL a hrají skvěle."

První duel čeká české hráče v pátek proti Rusku. A je možné, že Tomáš Zohorna nastoupí na pozici centra mezi Filipem Zadinou a Filipem Chytilem. Hráli spolu tak i v posledním zápase přípravy.

A dařilo se jim, byli i dvou branek národního týmu a slavili výhru 4:0 proti ruskému výběru.

„Jestli spolu budeme pokračovat, tak budu jedině rád. Občas sleduju kluky i v NHL a hrají skvěle,“ uznal jejich kvalitu.

? „Myslím, že každý ví, proč tu jsme a že v následujících dvou týdnech musíme odevzdat maximum," velí kapitán ??

Zveřejnil(a) Hokej dne Pondělí 17. května 2021

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz