TOP 10 hráčů Hlinka Gretzky Cupu: Kanadské hvězdy, mladý Fin i česká naděje

Foto: Erica Perreaux / Hockey Canada Images

(RED DEER, od našeho zpravodaje) Až odstartuje příští rok draft NHL, je možné, že devět z deseti hráčů v následujícím žebříčku uslyší svoje jméno už v prvním kole. Ten desátý, finský obránce Aron Kiviharju, může být o rok později dokonce číslem jedna. Tohle jsou hvězdy, které ozdobí letošní Hlinka Gretzky Cup.

Cam Allen (obránce, Kanada)
I bez největší hvězdy ročníku 2005 Connora Bedarda bude mít Kanada na Hlinka Gretzky Cupu pořádně našlapaný tým. Kapitán Cam Allen se může pyšnit dobrým bruslením, perfektní střelou od modré a schopností tvořit hru. Od šikovného praváka se tak dá očekávat, že bude řídit kanadské přesilovky na turnaji. V uplynulé sezoně byl vyhlášen nejlepším nováčkem v OHL, kde hájí barvy Guelph Storm.

Zach Benson (útočník, Kanada)
Možná nejšikovnější útočník na turnaji je trochu limitován svojí výškou, ale když má puk, zaujme vás svojí kreativitou a hokejovým myšlením. „Áčko“ na dresu nemá náhodou, měl by patřit mezi ofenzivní lídry Kanady. V dresu Winnipegu sbíral v uplynulé sezoně WHL více než bod na zápas, v play off s 23 body předčil i všechny další hvězdy v týmu.

Brayden Yager (útočník, Kanada)
Ani Brayden Yager nepatří mezi nejvyšší útočníky, vyniká ale svojí rychlostí a tvrdou střelou. Sedmnáctiletý centr umí zároveň skvěle tvořit hru. Spoluhráč českého útočníka Martina Ryšavého z Moose Jaw Warriors byl v uplynulé sezoně vyhlášen nejlepším nováčkem WHL, a cenu „Rookie of the Year“ obdržel i od CHL, která sdružuje tři elitní kanadské juniorské soutěže.

Matthew Wood (útočník, Kanada)
Skvělé čtení hry, chytrost a dovednosti s pukem patří mezi nejsilnější stránky Matthewa Wooda. Na rozdíl od svých tří spoluhráčů působí v nižší kanadské soutěži BCHL, důvodem ale není nedostatek kvality, vždyť v posledním ročníku nastřílel v dresu Victoria Grizzlies ve 46 zápasech 45 gólů a přidal 40 asistencí. Pokud by ovšem nastoupil ve WHL, ztratil by šanci působit v NCAA. Po draftu v příštím roce se chystá zamířit na University of Connecticut.

Kasper Halttunen (útočník, Finsko)
Kaspera Halttunena na ledě nepřehlédnete, mohutný forvard by se klidně mohl stát i nejlepším střelcem turnaje. Pokud se bude Finům dařit, určitě u toho bude se svým čichem na góly právě on. Za Suomi nastoupil už na posledním světovém šampionátu hráčů do 18 let, kde třikrát skóroval, přestože byl nejmladším útočníkem v týmu. V nadcházející sezoně mění Jokerit za IFK Helsinky, kde se bude snažit prosadit v Liize.

Aron Kiviharju (obránce, Finsko)
Aron Kiviharju je prototypem moderního obránce a jedním z kandidátů na jedničku draftu v roce 2024. Jediný hráč ročníku 2006 v našem žebříčku zaujme svými dovednostmi, myšlením a čtením hry. Podobně jaké Halttunen, také on si zahrál na jaře na mistrovství světa hráčů do 18 let, a přestože byl na celém turnaji druhým nejmladším, připsal si 6 asistencí. V minulé sezoně se zároveň stal nejproduktivnějším hráčem do 16 let v historii finské juniorské soutěže (U20) – v dresu TPS Turku sbíral téměř bod na zápas.

Eduard Šalé (útočník, Česko)
Podobně jako letos, také v příštím roce by Česko mohlo mít svého zástupce v prvním kole draftu NHL. Dovednosti s pukem, technika a rychlost – to jsou přednosti Eduarda Šalého, který v uplynulé sezoně dominoval české juniorské soutěži a prosazoval se i v reprezentaci, kde byl tahounem české osmnáctky, přestože věkově patřil o kategorii níž. Na jarním mistrovství světa byl dvorním nahrávačem pro Jiřího Kulicha a zazářil devíti body v šesti zápasech. Hlinka Gretzky Cup v Red Deeru bude už jeho druhý.

Theo Lindstein (obránce, Švédsko)
Lídrem švédské defenzivy by měl být obránce Theo Lindstein, který v uplynulé sezoně sbíral první zkušenosti mezi muži ve švédské SHL v dresu Brynäsu. Kreativní obránce s perfektní rozehrávkou a vysokým hokejovým IQ ukázal svoje kvality i v přípravném zápase před turnajem proti Čechům, kde se prosadil v přesilovce parádní trefou pod břevno.

Otto Stenberg (útočník, Švédsko)
Nebývá pravidlem, aby ve švédské juniorské soutěži sbíral takhle mladý hráč bod na zápas. Útočník Frölundy Otto Stenberg patří mezi technicky skvěle vybavené hokejisty, před rokem například zaujal hokejový svět dvěma „Michigan“ góly během jednoho týdne. Dočkáme se podobných kousků od šikovného forvarda i na Hlinka Gretzky Cupu?

Quentin Musty (útočník, USA)
Největším jménem americké soupisky pro Hlinka Gretzky Cup je bezesporu šikovný útočník Quentin Musty. S pukem si rozumí jako málokdo, umí skvěle tvořit hru a má skvělé ofenzivní instinkty. I proto si ho loni vybrali do OHL Sudbury Wolves jako jedničku draftu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz