TOP 10 podpisů sezony TELH! Červenka, Konrád nebo Bukarts

29. dubna 2016, 14:15

David Jahoda

Extraligová sezona 2015/16 už dospěla do svého konce, známe nového mistra, kterým se poprvé v historii stalo mužstvo Liberce. Redakce webu hokej.cz se však rozhodla vrátit v čase zpět a zhodnotit, které předsezonní posily byly svým celkům nejvíce platné. V desetičlenném výběru je například král bodování Roman Červenka, olomoucký brankář Branislav Konrád, nebo lotyšský útočník Zlína Roberts Bukarts.

Branislav Konrád (Olomouc)

Kauf za všechny peníze. Jméno Branislava Konráda znala v českém hokeji jen malá část lidí, od prvního dne na Hané si ale začal získávat pozornost. Prakticky celou sezonu držel konstantní výkonnost, Olomouc se na něj mohla spolehnout. V překvapivé cestě Mory do čtvrtfinále byl základním kamenem číslo jedna. Vedení olomouckého klubu dlouho neváhalo a už v průběhu ročníku si slovenského gólmana pojistilo na další tři roky. Konrád byl na konci základní části nejlepší ve všech hlavních brankářských statistikách. Publikum na Hané bavil také stylovými děkovačkami. 

Foto: Zdeněk Polák, hc-olomouc.cz

Jaroslav Kracík (Plzeň)

Tohle byl comeback jako hrom! Když se Jaroslav Kracík po neúspěšné sezoně 2010/11 v dresu Litvínova na čtyři roky uklidil do nižších soutěží v Německu, málokdo čekal, že by na jeho návratu do Plzně mohli Západočeši tak vydělat. Třiatřicetiletý hokejista přišel do důvěrně známého prostředí. V Plzni vyrostl, odehrál za ni převážnou část kariéry. V ročníku, který indiáni zakončili těsně před branami finále, válel Kracík po boku mladíků Kubalíka a Indráka. A výsledek? 40 bodů v 52 zápasech. Jen o dva body zaostal za svým maximem ze sezony 2008/09. 

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Roman Červenka (Chomutov)

Červenkovou prioritou před startem sezony byl návrat do NHL. Když se ale tento sen začal ztrácet v mlze, začalo se mluvit o obnovení spolupráce s koučem Růžičkou. A tak se také stalo. Červenka podepsal smlouvu v Chomutově, kde od prvopočátku ukazoval svou extratřídu. Zejména díky němu byli Piráti nováčkem jen „na oko“. S 61 kanadskými body ovládl bodování základní části ELH, velkou zásluhu měl také na tom, že se Chomutovu podařilo prodrat přes Kometu Brno do čtvrtfinále play off. V další sezoně budou jeho kouzla sledovat v zemi helvétského kříže.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Roberts Bukarts (Zlín)

Tohle jméno nemohlo v našem seznamu chybět. Zlín zažíval podobně katastrofální start do sezony jako o rok dříve, potřeboval proto razantní změnu. Někoho, kdo potápějící se zlínskou loď vytáhne zpět na hladinu. V listopadu sáhlo vedení Valachů právě po lotyšském útočníku Bukartsovi, který se soužil v Dinamu Riga. Doteď se za tento tah mohou ve Zlíně plácat po ramenou. V 36 zápasech základní části nasbíral 31 bodů (19+12), společně s Holíkem a Říčkou vytvořil úderné trio. Měl velký podíl na tom, že se Zlín opět vzepřel osudu a nakonec si zahrál i play off. 

Foto: Roman Turovský, hokej.zlin.cz

Jaroslav Bednář (Hradec Králové)

Věděl, že má na to stále hrát extraligu. Nepochyboval o tom ani nikdo okolo. Po zdrcujícím pádu o soutěž níž se Slavií, se rozhodl upsat královéhradeckému Mountfieldu. A znovu nezklamal. Ve svých 39 letech táhl ofenzivu Mountfieldu, během základní části se mu povedlo zaznamenat celkem 42 bodů, které jej nakonec řadily na čtvrté místo produktivity soutěže. Produktivitu týmu vyhrál s náskokem osmi bodů. Ovšem ani výrazná bodová potence Jaroslava Bednáře nepomohla splnit jasný cíl, který si v Hradci Králové vytyčili – konečně projít do semifinále. 

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Brandon Maxwell (Pardubice)

V pardubickém brankovišti neměl hrát příliš výraznou roli, počítalo se s ním jako s náhradníkem za předpokládanou jedničkou Slovincem Kristanem. Netrvalo však dlouho a situace se úplně otočila. Od konce října byl jasným vládcem branky Pardubic pětadvacetiletý Američan. Zkušenější Kristan jen vysedával na lavičce, před koncem přestupového období pak výměnou za Kopřivu zamířil do Chomutova. Maxwell podával spolehlivé výkony, vytvořil dokonce rekord v počtu zákroků za jedno utkání (60). Na východě Čech bude pokračovat další dva roky.  

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Michal Čajkovský (Sparta Praha)

Po pěti sezonách v zámoří se rozhodl vrátit zpět na starý kontinent. Toužila po něm brněnská Kometa, Čajkovský ale nakonec dal přednost pražské Spartě. A litovat nemusel, stejně jako vedení klubu z hlavního města. Urostlý slovenský obránce ukázal během sezony své pěsti (92 TM), ale zejména zručnost s hokejkou. Za 49 zápasů se mu povedlo nasbírat 28 kanadských bodů, díky kterým se stal třetím nejproduktivnějším zadákem základní části celé soutěže. Když pak Spartě v některých zápasech play off chyběl, bylo to znát.

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Tomáš Urban (Mladá Boleslav)

Vytáhlý útočník zažil životní sezonu. V Liberci s ním nepočítali, proto jej poslali na hostování do Mladé Boleslavi, a tam třicetiletý hokejista zářil. Posbíral celkem 33 kanadských bodů (17+16), čímž o deset bodů pokořil svůj doposud nejlepší počin. V celku Bruslařů, kteří nakonec překvapivě dokráčeli až do semifinále, byl v základní části nejproduktivnějším hráčem. Výtečné výkony 202 centimetrů měřícího útočníka neunikly ani pozornosti reprezentačního kouče Vladimíra Vůjtka, Urban si tak v této sezoně odbyl premiéru v národním týmu. V Boleslavi bude i příští sezonu.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Michal Řepík (Liberec)

Pro mistrovský Liberec byly klíčové příchody obránce Ševce i útočníka Birnera, nakonec jsme ale jako nejcennější podpis vybrali Michala Řepíka. V základní části sice konkrétně za Birnerem o čtyři body zaostal, odehrál však o 11 duelů méně. Skvělou formou se navíc prezentoval v play off, kdy tygří cestu za titulem podpořil deseti brankami a čtyřmi asistencemi. Těžko si mohl představovat svou první extraligovou sezonu lépe. Nyní bude sedmadvacetiletý útočník s největší pravděpodobností oblékat dres národního týmu na MS. Pokud se mu povede, možná zase zvedne kotvy. 

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Tomáš Rachůnek (Karlovy Vary)

Nechybělo mnoho a karlovarská Energie už dále nemusela být nazývána jako „extraligová“. Jedno ale na západě Čech ví jistě, předsezonním podpisem Tomáše Rachůnka určitě neprohloupili. Rachůnek přišel do Karlových Varů z Olomouce, stejně jako další útočník Rostislav Marosz. I když se Energii zdaleka nedařilo podle představ, oba dokázali pravidelně bodovat, dokonce se drželi mezi nejproduktivnějšími hráči soutěže. Rachůnek s 36 body vyhrál bodování karlovarského celku. Z osobního hlediska zažil jednoznačně nejlepší ročník kariéry. 

Foto: Jan Čech, hokejkv.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz