<

TOP 5 důvodů, proč Francie sestoupila

Foto: iihf.com

23. května 2019, 16:42

Milan Sochor

(KOŠICE, od našeho zpravodaje) Všeobecně se čekalo, že elitní skupinu mistrovství světa opustí nováček z Velké Británie. Černého Petra si ale nakonec ve skupině A vytáhla Francie. Proč tomu tak bylo?

Absence klíčových hráčů

Antoine Roussel (Vancouver Canucks), Pierre-Édouard Bellemare (Vegas Golden Knights), Stéphane Da Costa (Avtomobilist Jekatěrinburg). S těmito jmény by útočná síla Francouzů mnohonásobně vzrostla. Především Da Costa prožil skvělou sezonu. V základní části ruské KHL nasbíral během 58 zápasů 48 bodů (22+26) a stal se čtrnáctým nejproduktivnějším hráčem ligy. Jenže kvůli únavě se reprezentačnímu trenérovi omluvil, dvojici z NHL na šampionát zase nepustila zranění. Zdravotní problémy překazily také start obránce Yohanna Auvitua (HK Soči).

Francouzi nemají kde brát

Po omluvenkách opor se tým tvořil z velké části z hráčů domácí soutěže, která však nemá příliš vysokou kvalitu. Důkazem můžou být výkony třiadvacetiletého Guillauma Leclerca. V uplynulé sezoně byl nejproduktivnějším hráčem nejvyšší francouzské ligy, na šampionátu hrál ale až ve čtvrtém útoku a do statistik si nepřispal ani jeden bod. Francii navíc s výjimkou Alexandra Texiera chybí mladí talenti. Reprezentanti do 18 let na mistrovství divize IA skončili předposlední, výběr do 20 let dokonce poslední a sestoupil o patro níž.

Špatný vstup do turnaje

V prvním utkání se Francie v Košicích střetla s Dány a dvakrát v něm vedla. Během druhé třetiny dokonce o dva góly. Jenže tým okolo kapitána Damiena Fleuryho nadějně rozehrané utkání do vítězného konce nedotáhl. Seveřané vyrovnali a o výsledku rozhodovaly až samostatné nájezdy. V nich bylo šťastnější Dánsko. Tento jeden ztracený bod Francii v konečném součtu chyběl.

Ztracené vedení v rozhodujícím utkání

Karty byly rozdány jasně. Francie na závěr šampionátu bojovala o záchranu v přímém souboji s Velkou Británií. Mužstvo ze země galského kohouta bylo favoritem a ve druhé třetině to potvrdilo. Když se díky dvěma slepeným gólům v rozmezí šesti sekund dostalo do tříbrankového trháku, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže se projevila nezkušenost mladého mužstva pod vedením nového trenéra Philippa Bozona a Francie stejně jako v prvním utkání o vedení přišla.

Neproměňování gólových šancí

Ztráta takového náskoku bolela, ale ještě nebylo tak zle. Francouzům by k záchraně stačila i výhra v prodloužení. K té měli svěřenci Philippa Bozona opravdu blizoučko! Během desítky sekund hned dvakrát rozebrali soupeřovu obranu a stačilo jakýmkoliv způsobem dotlačit puk do odkryté části brány. Jenže francouzští útočníci v kritických momentech selhali a vzápětí sami inkasovali, kvůli čemuž se minimálně na jeden rok s elitní skupinou loučí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz