TOP 5 hvězd Lotyšska: 17letý talent i hráči se švédskou cestou

Foto: iihf.com

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Lotyši na původním turnaji vůbec neměli být, do Kanady se dostali až po vyloučení Ruska a Běloruska. I přesto se zatím prezentují velmi sympatickými výkony. Kteří hráči patří do výběru největších hvězd týmu z Pobaltí?

Bruno Bruveris (B, 20 let)

Sezóna 2021/22: Cedar Rapids RoughRiders (USHL), 31 zápasů v ZČ, Ø 87,3 %

Dvacetiletý gólman si v sezóně 2020/21 dokonce zachytal dvakrát za Dinamo Riga v KHL. Poté se ale rozhodl pro změnu prostředí a odešel do zámoří, kde v USHL nastupuje za tým Cedar Rapids RoughRiders. Na mistrovství se zatím prezentuje velmi povedenými výkony. Proti Finům předvedl řadu solidních zákroků a v zápase se Slovenskem držel naděje na výhru až do neúspěšných nájezdů.

Niks Fenenko (O, 17 let)

Sezóna 2021/22: Baie-Comeau Drakkar (QMJHL), 66 zápasů, 6+35

Teprve sedmnáctiletý Fenenko má za sebou velmi povedenou sezónu v kanadské QMJHL. V dresu mužstva Baie-Comeau Drakkar si totiž připsal 41 bodů v 68 zápasech a byl dokonce vybrán do all-star týmu nováčků celé soutěže. Na světovém šampionátu už se navíc mezi staršími i prosadil, když vstřelil gól do sítě Slovenska.

Dans Ločmelis (Ú, 18 let)

Sezóna 2021/22: Luleå HF U20 (J20 Nationell, Švédsko), 49 zápasů, 19+17

Další zástupce mladších ročníků, Dans Ločmelis, odešel už v dorostu do švédského Luleå, kde v minulé sezoně dokonce odehrál dvě utkání za místní A-tým. Skandinávská škola mu navíc vynesla i místo ve čtvrtém kole letošního draftu, kde po něm sáhl Boston. Příští ročník by tak měl osmnáctiletý útočník začít v dresu Youngstown Phantoms v USHL.

Klavs Veinbergs (Ú, 19 let)

Sezóna 2021/22: HK Riga (MHL), 47 zápasů, 16+8

Veinbergs oslavil minulou sezonu titul se Zemgale v lotyšské lize a solidní výkony podával i v mezinárodní juniorské MHL, kde si za tým HK Riga připsal 24 bodů v 47 startech. Juniorské mistrovství pro něj navíc není první velkou akcí tohoto roku, neboť odehrál i tři utkání na světovém šampionátu dospělých. Jeho potenciálu si všimli i v Tampě, která si ho letos vybrala v sedmém kole draftu.

Sandis Vilmanis (Ú, 18 let)

Sezóna 2021/22: Luleå HF U20 (J20 Nationell, Švédsko), 45 zápasů, 18+14

Dubnovým draftem prošel i Sandis Vilmanis, po kterém sáhla v pátém kole Florida. Společně s již zmíněným Ločmelisem hraje už delší dobu v Luleå, byť se zatím debutu mezi dospělými nedočkal. Ve švédské juniorce se ale s 32 kanadskými body rozhodně neztratil. Pro následující ročník se navíc stěhuje do zámoří, kde bude nastupovat v OHL za Sarnia Stings.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz