TOP 5 momentů ženského turnaje: úlet s rouškami a pozor na Česko!

Foto: iihf.com

(PEKING, od našeho zpravodaje) Olympijský turnaj žen byl v tuzemsku díky premiérové účasti české reprezentace obzvlášť sledovaný. Jaké nejpozoruhodnější momenty přinesl?

Pozor na Česko!

Než si Češky vybudují o něco lepší pozici ve světovém žebříčku, budou nejspíš trošku doplácet na systém ženských hokejových turnajů – v prvním kole play off totiž často, chtě nechtě, narazí na týmy z první trojky (USA, Kanada a Finsko). Dost možná už je ale česká reprezentace žen na úrovni – v žebříčku výše postavených týmů – Ruska a Švýcarska. Dokázala to na srpnovém mistrovství světa, potvrdila to i v Pekingu, kde ve čtvrtfinále díky dodržování taktiky od Tomáše Paciny, skvělému výkonu Kláry Peslarové a obětavému přístupu vzdorovala hokejově odskočeným Američankám. Velká škoda zbytečné ztráty ve skupině s Dánskem...

Kanadské rekordmanky

Česko se sice dere nahoru, Kanada ale zůstává míle a míle před ním. Získala už páté olympijské zlato. Novou hvězdou ženského hokeje je Sarah Nurseová, která překonala olympijský rekord v počtu bodů na jednom turnaji – v sedmi zápasech jich získala osmnáct! Brianne Jennerová, MVP her, pro změnu vyrovnala s devíti góly střelecký rekord. Claire Thompsonová zase posunula milníky mezi obránkyněmi.

Nová úroveň ženského hokeje

Kanaďanky turnaj v Pekingu opanovaly: vyhrály všech sedm zápasů a ve finále předčily obhájkyně zlata z USA. „Upřímně si myslím, že jsme naši hru hodně vylepšily a že jsme tím změnily ženský hokej. Ukázaly jsme nový styl," vypráví Sarah Nurseová, první olympijská vítězka černé pleti v ledním hokeji. „Hrajeme hodně útočně. Na modré čáře už nemáme dva obránce, ale další dva útočníky."

Že se ženský hokej na ZOH posunul na vyšší level, potvrzují i stříbrné Američanky. „Úroveň pořád roste. Posouvají se limity, co je možné," uznává americká útočnice Hilary Knightová. „Hodně lidí na rozvoji ženského hokeje pracuje a je úžasné, kam směřujeme."

„Vím, že se doma dívá hodně dívek. Doufám..." rozbrečela se po finále americká kapitánka Kendall Coyneová-Schofieldová. „Doufám, že po těchto dvou týdnech už nebude ženský hokej umlčován. Holky se v nás musí vidět. Potřebujeme se zlepšovat a bojovat za ženský hokej. Není to jen o olympijských hrách, těmi to končit nemůže."

Na slova Coyneová-Schofieldové nakonec došlo. IIHF po velké kritice přece jen zorganizuje pro juniorky nové mistrovství světa, které kvůli covidu na konci roku zrušila.

Zvýšený zájem o ženský hokej dokresluje, že kapitánka Alena Mills byla českou vlajkonoškou při zahajovacím ceremoniálu. Na ČT sport navíc přenosy z turnaje zajímaly i širokou veřejnost, například zápas se Švédskem sledovalo skoro 600 tisíc diváků.

USA bez největší hvězdy

Američankám se olympiáda nepovedla, nepočínaly si tak suverénně jako v minulosti. Hodně s nimi zamávalo těžké zranění nohy u klíčové útočnice Brianny Deckerové – z prvního utkání proti Finsku musela být odvezena na nosítkách a do zbytku turnaje už nezasáhla.

Úlet s respirátory

Ženský turnaj přinesl obrovský skandál: souboj Ruska s Kanadou začal až hodinu po plánovaném začátku, Rusky totiž před zápasem neukázaly Kanaďankám testy na koronavirus. Zámořské hokejistky kvůli tomu odmítly do zápasu nastoupit – s ohledem na to, že se v ruském týmu projevila nákaza u několik hráček, se totiž obávaly možné karantény. Po hodinové diskuzi nakonec do utkání přece jen nastoupily, jenže v respirátorech! Kanaďanky (včetně brankářky) s ochranou dýchacích cest odehrály celý zápas. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz