<

Trenér Poruby Janeček o nové výzvě i ambicích. Proč skončil v Šumperku?

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Je znám jako progresivní kouč a perfekcionista. Potvrdil to i v Šumperku, když s Draky opanoval východní druholigovou skupinu. Pak přišla nabídka z Poruby, kterou se Martin Janeček rozhodl vyslyšet. V rozhovoru přišla řeč na letní přípravu, spolupráci s Františkem Výborným nebo současnou podobu kádru HC RT TORAX.

Právě vám probíhá soustředění v Luhačovicích, kde se poprvé sešel kromě cizinců celý tým. Jaký z něj máte pocit?
Tak zaprvé je třeba zmínit, že jsme jak hráči, tak my realizační tým, vděční za takovou neskutečnou akci. Jsme si vědomí toho, jak moc je složitá doba, a mít možnost udělat akci v tomto rozsahu i tohoto typu zasluhuje obrovské uznání směrem k vedení klubu. Tahle akce nám kromě kvalitní přípravy také poprvé umožnila mít většinu týmu pohromadě. Měli jsme možnost poznat většinu kluků, což jsou jak pro hráče samotné, tak pro nás trenéry důležité informace v budování týmu. Vytvářely se první náznaky důležitých reakcí, vazeb, o kterých se budeme v následující těžké sezoně moci opřít. V pátek k nám dokonce naskočí i první cizinec Markus Korkiakoski, což je ze strany Markuse z mého pohledu další velmi pozitivní vzkaz spoluhráčům do kabiny.

Jaké jsou náplně tréninků?
Co se týče programu, tak jsme chtěli maximálně využít komfort, o kterém jsem už mluvil.  Prostě vytěžit z toho týdne maximum ve všech směrech přípravy na sezónu. Hráči polykali tréninkové dávky, ve kterých jsme se snažili, aby měly nejen nějaký objem, ale i hlavu a patu. Samozřejmě neradi budeme prozrazovat detaily naší cesty, ale věřte, že jsme velmi tvrdě pracovali.

„Hráči polykají tréninkové dávky, ve kterých jsme se snažili, aby měly nejen objem, ale i hlavu a patu."

Vím, že letní přípravu vedete zejména vy. Podle čeho si tréninky skládáte?
Tady bych chtěl oponovat. V první fázi jsem sice měl nějakou filozofii, jak bych chtěl tým připravit, ale naše práce je týmová. Povedlo se nám najít společnou řeč s vedením klubu na téma kondiční trenér a jsem přesvědčen, že tenhle krok bude velmi významným v naší cestě. Oslovili jsme trenéra Tomáše Bystroně, který nás v několika pohovorech přesvědčil o své odbornosti. Tréninkový proces denně konzultujeme, ale jinak je trénink v jeho kompetenci. Z naší strany trenérů panuje veliká spokojenost. Další asi ještě důležitější pohled je zpětná vazba hráčů. Jsou to oni, kteří by měli mít pocit odbornosti ze strany realizačního týmu, a i tady Tomáš odvádí neskutečnou práci. Už teď v současné době má s hráči téměř osobní vazbu a kluci si jeho služby neskutečně chválí. Do sezony si od téhle spolupráce Tomáš – hráči neskutečně slibujeme.

Co moderní trendy, zapojujete je do své přípravy?
I tady se nejprve musely názory nás trenérů i kondičního trenéra potkat. Myslím, že trend přípravy dnešního moderního hráče je jasný a my nejsme v tomto pohledu výjimkou. Chceme silné a rychlé hráče, tím říkám asi vše.

Nyní pojďme k vám. Začínáte v novém angažmá. Co rozhodlo pro Porubu?
Teď musím trošku přemýšlet, jak moc chci tuto otázku rozvádět. Mé osobní cíle před loňskou sezonou bylo vybudovat silný tým, postoupit do vyšší soutěže a s tím týmem hrát důstojnou roli i následující sezonu v Chance lize. Jenže přišla složitá doba, ve které jsem s vedením Šumperku nenašel společnou řeč. Nešlo absolutně o mé osobní podmínky, tady bych naopak zájem Draků vyzdvihl, ale spíš o nastavení podmínek pro můj způsob přípravy pro následující sezonu. A tady jsem prostě narazil. Tím to pro mě skončilo. Jsem trenér i člověk, který musí věcem, které dělá, absolutně věřit a tady tomu prostě nebylo. Víc se v tom pitvat nechci. Dodám jen, že celému šumperskému klubu i hráčům přeji do následující sezony hodně štěstí, všichni mi přirostli k srdci. Takže obraťme list. Jeden ze zájemců o mé služby byla Poruba. V mém rozhodování hrálo jednoznačně roli zájem mého trenérského vzoru i kamaráda Františka Výborného a způsob jednání manažera Pavla Hinnera. Tohle i ambice klubu mi najednou opět dávalo smysl do mé práce.

„S vedením Šumperka jsem nenašel společnou řeč. Šlo o nastavení podmínek pro můj způsob přípravy směrem k nadcházející sezoně. Jsem člověk i trenér, který musí věcem, které dělá, absolutně věřit."

Zmiňujete ambice. Počítáte i s tlakem, který na vás může být vyvíjen?
Ano, máme své hodně vysoké cíle. Jsme si ale vědomí, že je třeba tvrdě pracovat, mít tu správnou pokoru a až teprve potom máme nějakou šanci uspět. S tlakem samozřejmě počítáme. Víte, řada klubů posílila, řada klubů má také vysoké ambice, a tak čekám těžkou a vyrovnanou sezónu. Chceme se ale soustředit na sebe, na naši práci. Jak hodně jsme a budeme poctiví ukáže sezona sama. My se v Ostravě všichni moc těšíme.

Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz

Máte pravdu, že posílily i další kluby, ale vy patříte k těm, kteří jsou na přestupovém trhu nejaktivnější. Pro trenéra fajn pocit, ne?
To uznávám. Pro trenéra nadějné, ale také zavazující. Víte, ona jména na papíře ještě nikdy nic nevyhrála. Takže jsme zpět u toho, že pokud máme mít šanci uspět, je třeba z těch velmi kvalitních hráčů udělat správný tým, tvrdě pracovat a mít tu správnou míru pokory.

Co tedy vlastně říkáte na současnou podobu kádru, který máte k dispozici?
Jednoznačně velká kvalita pohromadě. Důležitá je ale také šířka kádru. I tady jsme spokojení a pokud chceme mít sezonu hodně dlouhou, bude to jednoznačně hrát v bojích o všechno svou roli.

„Více kvality pohromadě není v týmu nikdy na škodu. Jen my trenéři musíme s hráči umět pracovat a dát jim roli, kterou oni sami přijmou.

Další posílení plánujete? Spekuluje se o příchodu hráčů ze zámoří.
Posílit se dá vždy a tady se občas nabídnou zajímavé a třeba i zámořské varianty. Tyhle kroky je ale třeba pečlivě zvážit. Jiná mentalita, styl hokeje nebo prostě jen charakter se nemusí vždy povést, a to může nadělat v týmu víc zla než užitku. Tím neříkám, že posila za zámoří je špatně. Pokud se takový hráč povede, tak je to nejen zpestření pro diváky, ale v takovém případě je to i hráč rozdílový. Takže uvidíme. (usmívá se)

Nebojíte se toho, že máte v tomto ohledu až moc kohoutů na jednom smetišti? Jak s hráči pracovat, aby brali takovou konkurenci pozitivně?
Více kvality pohromadě není na škodu nikdy, jen my trenéři musíme umět s hráči správně pracovat, dát jim roli, kterou oni sami přijmou a pak to může fungovat. Těžké, ale určitě ne neuskutečnitelné. Budeme se snažit udělat co nejvíce věcí správně a čas ukáže.

Jste znám jako trenér, který si zakládá na komunikaci. Už jste stihl v tomto ohledu blíže poznat své nové svěřence?
Ano, zakládám a hodlám v tom jednoznačně pokračovat. Myslím, že v tomto směru máme s kolegou Markem Pavlačkou vzor nejvyšší kvality – a tím je František Výborný. Jsme přesvědčení, že vztahy v týmu jsou pro úspěch jeden z nejdůležitějších aspektů. Začali jsme trénovat v květnu, takže doufám, že hráči postupně poznávají naši upřímnost v komunikaci a přístupu k nim. Jestli se nám to daří, to je ale otázka spíš pro ně samotné.

„František Výborný nám dal důvěru a veškerou práci s týmem nechal na nás. Vše spolu konzultujeme. Jeho odborný nadhled a pomocná ruka jsou nám vždy k dispozici."

Mluvíte o obnovení spolupráce s Františkem Výborným.
S Františkem budeme opět spolupracovat po dvou sezonách. Já osobně se na to moc těším. Teď jsem poslední dva roky pracoval jako trenér úplně sám. Tahle týmová spolupráce bude pro mě další zkušeností, ve které se chci opět hodně moc naučit. Tady ale nesmíme opomenout kromě Františka mé kolegy Marka Pavlačku a Adama Vrbu trenéra brankářů. Oba jsou to kluci, kteří jsou nejen neskutečně pracovití, ale i jejich pohled na hokej bude pro mě určitě velkou školou. Jsem přesvědčen, že se navzájem můžeme všichni ve svých trenérských kariérách vzájemně posunout. I role jsou rozdány.

Jak?
František nám dal důvěru a veškerou práci s týmem nechal na nás. Jsme jeho důvěru odhodláni nezklamat. Vše konzultujeme a navíc víme, že jeho odborný nadhled a pomocná ruka jsou nám vždy k dispozici. A my si toho neskutečně vážíme. Budeme výborný trenérský tým, moc tomu věřím.

Na závěr se vraťme k Šumperku. Draci využili možnosti hrát Chance ligu. Budou pro vás vzájemné zápasy pikantní?
Určitě pikantní budou – a nabízí nám to vlastně hned první kolo. Jak jsem říkal: Draci mi přirostli k srdci a budu jim kromě našich vzájemných duelů fandit. V těch ale budeme soupeři a já jako trenér Poruby budu vždy dělat vše proto, abychom byli my vítězným týmem.

Foto: Radek Sítko, hcporuba.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz